Nova uvede dokument z covidových oddělení. Nese název Česko-19

V úterý 22. 9. ve 21:50 odvysílá televize Nova unikátní časosběrný dokumentární film Česko-19. Mapuje příběhy lidí, kteří se přímo setkali s nemocí covid-19. Pacienti, zdravotníci nebo pracovníci v sociálních službách popisují svůj boj s neviditelným nepřítelem. Dokument nás zavede k nemocničním lůžkům, na kterých probíhá boj o život, do sanatorií, kde se léčí lidé s následky této nemoci, nebo do Alzheimercentra, v němž nový koronavirus zkrátil jedenácti ze sedmdesáti klientů život o měsíce či roky.

 

„Natáčeli jsme ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze a také v Alzheimercentru v Ostravě. Měli jsme exkluzivní přístup přímo k nakaženým, ke klientům i personálu, který nasazoval vlastní zdraví, aby zachránil ostatní,“ uvádí režisér dokumentu Michal Kratochvíl. „Dokument není o smrti a strachu. Nechce vyvolávat paniku. Nabízí příběhy lidí, kteří se s nemocí covid-19 skutečně setkali a jejichž stav vyžadoval hospitalizaci. Měli jsme dokonce i exkluzivní přístup k pacientovi s nejtěžším průběhem nemoci v Česku, který se nakonec vyléčil,“ upřesňuje dále režisér.

„Do projektu jsme šli na začátku bez jakéhokoliv scénáře. Jen jsme věděli, že je důležité tuto dobu zachytit. A výsledek? Skvělá a unikátní výpověď lidí, kteří nejsou jen statistickými čísly. Mají tvář, jméno a vyprávějí, jaké to je, setkat se s dosud neznámou nemocí. Zaposlouchat se do jejich výpovědí je velmi přínosné a donutí to člověka přemýšlet,“ říká ředitel zpravodajství Kamil Houska.

„Při natáčení jsme museli nosit stejné ochranné obleky jako zdravotníci. Jakmile jsme si je oblékli, nebylo možné jít na toaletu nebo se najíst. Byli jsme na tom stejně jako oni. Velkým přínosem bylo, že jsme si s režisérem Michalem Kratochvílem vše točili sami, tedy žádné velké štáby. I proto je výsledek tak autentický,“ přibližuje natáčení spoluautor scénáře Vladimír Hoť.

Dokument zachycuje zpovědi lidí, kteří se s nemocí setkali tváří v tvář, a teď mají co říct. Chtějí předat dál svoji zkušenost s virem, o kterém stále víme tak málo. Jsou to příběhy, které dosud nikdo neslyšel. Vyprávějí je lidé, kteří nikdy předtím do kamery nemluvili. Dokument sleduje boj o život, boj s nemocí, ale i sžívání se s novým normálem, ve kterém teď všichni žijeme. Komentář namluvila Tatiana Dyková.

 

Dokument Česko-19 v úterý ve 21:50 na TV Nova!