Nenechte si ujít unikátní výhledy na střeše Lucerny

Když se řekne Lucerna, mnozí si vybaví velký sál, kde se pořádají kulturní akce a plesy, kino nebo spletitou pasáž s řadou obchůdků, kaváren a restaurací.Tato budova však nabízí další zajímavost: Unikátní pohled na centrum města z střechy vnitrobloku.

Na střeše Lucerny

Přímo naproti vchodu do Velkého sálu Lucerny vejdete do chodby, kde vás upoutá technická rarita: Až do čtvrtého patra vás vyveze výtah páter noster. Potom vystoupáte ještě jedno patro po schodišti a dostanete se ke vstupu na střechu. Zde zaplatíte vstupné ve výši 100,- Kč.

Pohyb po střeše je příjemný, pohybujete se po dřevěné podlaze. Střešní terasu netvoří souvislá plocha, jednotlivé prostory propojují krátká betonová schodiště. Jsou zde umístěny stolky a nádoby s bylinkami a květinami. V horkých letních dnech příjemně osvěží ventilátory s vodní tříští. Také stánek s občerstvením je příjemnou oázou. Můžete se posadit k šachovému stolku na partii šachu nebo si na střeše nad Prahou zahrát na klavír.

Na střeše Lucerny
Na střeše Lucerny

Informace a fotografie o historii známé budovy přináší řada válcových panelů. Pokud vystoupáte na střechu Lucerny v době od 23. do 27.června 2019 , budete mít  příležitost navštívit v nepříliš velké místnosti přímo na střeše unikátní výstavu s názvem „25 let na verpánku“. Můžete si prohlédnout více než 100modelů ručně šitých bot z dílny ševce Pavla Poláčka a také jsou zde k vidění historické nástroje a technologie.

Jedinečným zážitkem jsou však neobvyklé pohledy na centrum Prahy a okolí Václavského náměstí.

Na střeše Lucerny
Na střeše Lucerny

My jsme navíc měli to  štěstí, že v  sále před vchodem na střechu právě probíhala přednáška o chovu včel na střechách pražských budov.

 

Vice informací naleznete ZDE



 

Palác Lucerna

Palác Lucerna je budova čp. 704, která se nachází mezi ulicemi Štěpánská a Vodičkova na pražském Novém Městě. Od 1. července 2017 je národní kulturní památkou České republiky.

Skelet budovy vznikal v letech 1907 až 1921 mimo jiné též podle návrhu Ing. Stanislava Bechyně a projektu J. Čamského a Vácslava Havla. Tuto stavbu realizoval stavitel Ing. Václav Havel (dědeček bývalého prezidenta České republiky Václava Havla). Palác měl původně sloužit jakožto hokejový stadion, ale již na počátku výstavby došlo ke zjištění, že pro tyto účely sál nevyhovuje především rozměrově a projekt musel být narychlo přepracován na velký společenský sál. Na tehdejší dobu se jednalo o velice unikátní stavbu, neboť to byla jedna z prvních železobetonových staveb v Praze vůbec s velmi originálně řešenou sklem zastřešenou pasáží. Také celkové architektonické řešení je zajímavé, stavba nese výrazné rysy doznívající pozdní secese, a právě nastupujícího modernismu. Velmi pravděpodobným autorem fasády do Vodičkovy ulice č. 36/704 byl architekt – Osvald Polívka, jenž Vácslavu Havlovi navrhoval fasády jeho činžovních domů v Praze, které Havel vesměs prodal, aby mohl financovat stavbu Lucerny od r. 1905.

Palácem prochází známá pasáž, v místě rozvětvení pasáže před vchodem do kina Lucerna je zavěšena provokativní socha sochaře Davida Černého – plastika s názvem „Kůň“ z roku 1999, představující svatého Václava sedícího na břiše svého mrtvého koně. Původně byla umístěna na dolním konci Václavského náměstí. Tato socha byla instalována za podpory majitelky paláce, Dagmar Havlové, švagrové prezidenta Václava Havla, jež uzavřela s umělcem dohodu, podle níž má dílo viset v Pasáži Lucerna do té doby, dokud nebude v zemích Koruny české obnovena konstituční monarchie. Z rozvětvení pasáže (místní křižovatky pasáží) vychází směrem k Václavskému náměstí pasáž Rokoko.

Zdroj: Wikipedie