Národní divadlo oslaví státní svátek přenosem Libuše i videomappingem

K oslavám výročí republiky přispěje Národní divadlo slavnostním provedením opery Libuše v přímém přenosu České televize (27. 10.) a interaktivním videomappingem na historickou budovu ND (28. 10.).

Bájná panovnice Libuše věštící Čechům slávu skrze televizní obrazovky

Oslavy stého výročí založení Československé republiky jsou pro Národní divadlo vhodnou příležitostí k uvedení mimořádné reprízy nové inscenace Libuše, která obvykle zdobí slavnostní události. V sobotu 27. října  2018 divákům u televizních obrazovek zprostředkuje setkání s Libuší v přímém přenosu Česká televize.

Inscenačně nejnáročnější operu Bedřicha Smetany uvedlo v premiérách 14. a 16. září 2018 Národní divadlo v režii ředitele Jana Buriana a v hudebním nastudování Jaroslava Kyzlinka.

Smetana určil Libuši k provádění při slavnostních příležitostech, týkajících se života české společnosti. Opera pojednávající o legendární ženě, která věštila Čechům, byla v tehdejší době zamýšlena ke korunovaci císaře Františka Josefa I. na českého krále či na počest otevření důstojného kamenného divadla českého národa. Jelikož nakonec ke korunovaci nedošlo, byla použita u příležitosti slavnostního otevření Národního divadla v Praze. Libuše zde byla poprvé uvedena 11. června 1881, o dva roky později pak při jeho znovuotevření po ničivém požáru. Od roku 1883 je Národní divadlo jediným divadlem, které má tuto slavnostní operu na stálém repertoáru.

Diváci České televize mohou přímý přenos sledovat v sobotu 27. 10. 2018 od 20:00 na programu ČT art nebo na velkoformátovém plátně na Náměstí Václava Havla.

V předvečer státního svátku se v hlavních rolích představí hostující sólistka Iveta Jiříková a Svatopluk Sem, laureát řady prestižních cen v oboru opera.

„V Libuši spatřuji silné poselství. Společnost může být úspěšná, bude-li silná ve své svornosti. Když pomineme žabomyší spory a budeme si vědomí kontinuity, budeme se umět poučit z vlastních dějin a budeme sdílet společné hodnoty se vší upřímností, budeme mít šanci žít v harmonickém světě přátelství. Je třeba hledat v legendách hlubší smysl. O to se společně s Bedřichem Smetanou pokoušíme,“ říká režisér a ředitel Národního divadla prof. MgA. Jan Burian.

 



Videomapping na historickou budovu Národního divadla

Národní divadlo oslaví den vzniku samostatného českého státu v neděli 28. října  2018 interaktivním videomappingem na historickou budovu Národního divadla z perspektivy Střeleckého ostrova a mostu Legií.

Videomapping zapojí diváky a hravou formou připomene hlavní myšlenku založení divadla – národ sobě. Přihlížející se budou moci (po stáhnutí aplikace do svého mobilního telefonu či tabletu) online připojit k videomappingu a projekci na fasádu Národního divadla spoluvytvářet.

Autorem koncepce videomappingu na historickou budovu Národního divadla je Petr Forman.

 

HARMONOGRAM VIDEOMAPPINGU:

18.00–19.00 interaktivní projekce (1. blok)

19.55–20.15 interaktivní projekce (2. blok)

21.05–21.25 interaktivní projekce (3. blok)

22.30–24.00 interaktivní projekce (4. blok)

Partnerem videomappingu je Generali Pojišťovna a.s..

Položení základního kamene se před 150 lety stalo manifestací národní hrdosti, kterou bychom si měli připomenout. V první fázi minihry budou hráči sbírat padající mince a pomohou divadlo „postavit“ z jednotlivých stavebních bloků. Následně fasáda historické budovy ožije vnitřní výzdobou. Oslava úspěchu bude přerušena zárodky požáru. Hráči budou vystaveni výzvě hořící divadlo uhasit.

Vzhledem k exponovanosti lokace byla pro realizaci videomappingu vybrána strana historické budovy ND směřující k řece. Projekce bude promítána z technického zázemí umístěného na pravém břehu Střeleckého ostrova.

Veřejnost může celou akci sledovat z pravého břehu Střeleckého ostrova a z bližší strany mostu Legií. Na Střeleckém ostrově budou pro diváky připraveny stánky s občerstvením, mobilní toalety a sezení pro zajištění dostatečného komfortu.