Na slavném karnevalu v brazilském Rio de Janeiru vystoupí i česká tanečnice Veronika Lálová

Karneval v Rio de Janeiru otevře zahajovací ceremoniál v pátek 21. února 2020 a přehlídka potrvá do úterka 25. února 2020. Mezi tanečnicemi se na Sambódromu představí i česká tanečnice, vítězka StarDance z roku 2016  Veronika Lálová.

Veronika Lálová bude tančit na Karnevalu v Rio de Janeiru

„Všechny cesty, tréninky a píle se vyplatily. Na karnevalu budu tančit jako MUSA. Je to prestižní místo, kde tanečnice jde po svých, sambovým krokem, a úplně sama. Žádná skupina, ale reprezentuje krásný kostým, školu a sebe.“ Uvedla Veronika Lálová.

 

Veronika Lálová
Foto: David Sedlecký

Veronika Lálová

se zabývá tancem (latina a standard) již od sedmi let, kdy ji rodiče přihlásili do kurzu v Hradci Králové. Později se začala věnovat párové a sólo salse, v níž se stala vícenásobnou mistryní České republiky. Věnuje se také dalším latino stylům a karnevalové sambě. Je certifikovanou lektorkou zumby, fitness a držitelka mezinárodní třídy v latinsko-amerických a standardních tancích.

Studovala španělštinu, humanitní studia a hispanistiku na Karlově univerzitě. Vede kurzy samby, salsy a latiny v Praze a v Hradci Králové.

Zúčastnila se dvou ročníků televizní taneční soutěže StarDance:

V roce  2016 (osmá řada soutěže)  jako partnerka herce Zdeňka Piškuly a pár soutěž vyhrál.

V roce  2018 (devátá řadě soutěže) tančila s olympionikem Davidem Svobodou, pár se probojoval až do finále soutěže a skončil celkově na třetím místě.

Karneval v Rio de Janeiro

je festival, který se koná každoročně a je považován za největší karneval na světě s dvěma miliony lidí denně v ulicích. První karnevalový festival v Riu se odehrál v roce 1723.

Typická přehlídka karnevalu v Riu zahrnuje řadu škol samby, které působí v Riu (více než 200 přibližně rozdělených do pěti lig / divizí). Školy musí při vstupu do průvodu striktně dodržovat stanovené pořadí.  Každá škola začíná „comissão de frente“ (anglicky „Front Commission“), což je skupina osob, které se objevují jako první. Comissão de frente, tvoří  deset až patnáct osob, představujících školu a určujících styl její prezentace. Tito lidé předvádějí tance v pestrých kostýmech, kterými obvykle vyprávějí krátký příběh. Následují “comissão de frente” ti představují školy sambu, tzv. “abre-alas” (“otevírací křídlo”). Následují Mestre-sala a Porta-Bandeira (anglicky „Master of Ceremonies and Flag Bearer“), s jedním až čtyřmi páry, jedním aktivním a třemi náhradníky, aby vedli tanečníky.

Historie karnevalů v Riu sahá až do 16. století. Tehdy se slavily svátky, uctívající řecké bohy vína. Římané byli zvyklí uctívat Dionýsa nebo Baccha, boha sklizně vinné révy. Festival „Entrudo“ zavedli Portugalci, což inspirovalo zrození karnevalu v Brazílii. Jeden z prvních karnevalů se konal v roce 1840 a na pódích se tančily valčíky. Následně ovlivnili karneval Afričané se samba hudbou v roce 1917.

Přehlídky škol samby se konaly v Praça Onze.  V roce 1930 již ve městě působilo sedm škol. Od roku 1952 sestavěly dočasné tribuny pro veřejnost, tam kde se konaly přehlídky a od roku 1961 jsou vydávány vstupenky, jako reakce na rostoucí  zájem zahraničních hostů a příliv turistů..V roce 1978 byla přehlídka přemístěna na třídu Marquês de Sapucaí, kde zůstává dodnes. V roce 1983 tehdejší guvernér Leonel Brizola pověřil architekta Oscara Niemeyera projektem stálého stadionu, kde by se konaly přehlídky. Se zvyšujícím se počtem zúčastněných škol se v roce 1984 doba přehlídek prodloužila na dva dny: neděle a pondělí je určeno předním školám školy, pátek a sobota pro školy nižší střední třídy.

Zdroj:Wikipedie

Titulní foto: Archiv V. Lálové