Na muzikál? Na Plzeň? Do Senátu! Plzeňané připravují program pro Valdštejnskou zahradu.

Den Plzně v Senátu bude 2. září Plzeň jako ideální turistický cíl se svébytnou historií. To už od roku 2005 dokazuje Den Plzně v Senátu. Každoročně přiváží do pražské Valdštejnské zahrady to nejlepší a nejzajímavější ze západočeské metropole. Letošní celodenní rodinný program je přehlídkou repertoáru muzikálového souboru Divadla J. K. Tyla, nabízí i vědeckou show, workshopy z oblasti umění či historie Plzně a ochutnávky regionálních produktů. Vstup je zdarma. Začíná se v sobotu 2. září v 10:30, program potrvá do 18 hodin. 

„Že je Plzeň, co do zážitků ojedinělá, rozmanitá a atraktivní, se snažíme našincům i zahraničním turistům ukazovat ve Valdštejnské zahradě posledních několik let. A pořád je na co lákat. Tentokrát chceme představit náš muzikálový soubor, na jehož produkce stojí za to do Plzně přijet, protože jsou jednoduše řečeno světové,“ řekl k hlavní části programu senátor Lumír Aschenbrenner, který má nad akcí Den Plzně v Senátu záštitu stejně jako v uplynulých devíti letech.

„A představíme nejen produkci muzikálového souboru. Pochlubíme se i naším historickým centrem, lokálními potravinami včetně slavného plzeňského piva, loutkářskou tradicí či industriálními památkami, které jsou v poslední době vyhledávanými turistickými cíli. Den Plzně v Senátu připravují pracovníci Odboru komunikace a marketingu Magistrátu města Plzně a městské příspěvkové organizace Plzeň – TURISMUS. Připojily se k nim další plzeňské organizace a firmy. Všem patří za přípravu díky,“ uvedl primátor města Plzně Roman Zarzycký.

Den Plzně

Den Plzně v Senátu

V průběhu celého dne budou znít melodie ze známých muzikálů v podání členů muzikálového souboru DJKT, program vyvrcholí hodinovým koncertem těch nejznámějších. Plzeňský muzikálový soubor je v naší republice druhým nejdéle fungujícím ansámblem, který se kontinuálně věnuje zábavně-hudebním divadelním produkcím. Jeho ‚prehistorie‘ však sahá až k prvním operetním inscenacím samostatného českého divadla v Plzni v 2. polovině 19. století, kdy právě opereta byla spolu s hrami se zpěvy dominantním reprezentantem zábavně-hudebního divadla. Díky kvalitním sólistům i prvotřídním hostům, průbojné dramaturgii a úspěšným inscenacím špičkových titulů jako Sweeney Todd, Billy Elliot, Elisabeth, My Fair Lady a další se muzikálová představení v DJKT v posledním desetiletí jednoznačně zařadila k české špičce a stále více o sobě dávají vědět i v mezinárodním měřítku. Ročně odehraje téměř 200 představení, která navštíví desítky tisíc diváků.

Zážitkové centrum Pilsner Urquell: The Original Beer Experience

Dále se během celého Dne Plzně v Senátu představí bednáři Plzeňského Prazdroje, zážitkové centrum Pilsner Urquell: The Original Beer Experience, které bylo letos v dubnu otevřeno na pražském Můstku, Techmania Science Center se svojí show, Západočeské muzeum v Plzni včetně Muzea loutek se svými zábavnými workshopy, Západočeská galerie v Plzni s tvůrčími dílnami, Regionální potravina Plzeňského kraje s nejkvalitnějšími zemědělskými nebo potravinářskými výrobky a Lékařská fakulta v Plzni Univerzity Karlovy.

ZAOSTŘI NA Plzeň

Akci ve Valdštejnské zahradě doprovodí výstava s názvem ZAOSTŘI NA Plzeň z dílny organizace Plzeň – TURISMUS. Výstava je k vidění od 25. srpna do 29. září 2023. Představí západočeskou metropoli jako soutoku čtyř řek a které ve světě proslavil především pivovar Plzeňský Prazdroj a také strojírenské závody Škoda. Bývalé královské město s bohatou historií nyní vyniká množstvím památek a turistických zajímavostí. Při procházce historickým centrem návštěvníci mohou objevit honosnou katedrálu sv. Bartoloměje, renesanční radnici, největší synagogu v Česku i řadu krásně zdobených historických domů.

Historické a zároveň moderní a dynamické město s pestrým kulturním programem překvapí pohodovou atmosférou, zajímavou gastroscénou, zeleným okolím centra i bohatou nabídkou zážitků pro rodiny s dětmi. Výstava Zaostři na Plzeň tedy stručně provede diváky po turisticky  nejzajímavějších místech. Ten opravdový zážitek na ně však čeká až v Plzni.

Tipy na další výlety do Plzně a okolí, program akcí i praktické informace pro plánování výletu do Plzně najdete na webu www.visitplzen.eu.

 

Zdroj: Magistrát města Plzně

Foto: Z. Kubalová