Klementinum klenot v srdci města s astronomickou věží a bohatou historií zve k návštěvě

Rozsáhlý areál Klementina byl založen jezuity po jejich příchodu do Čech v roce 1556. Zpočátku členové řádu sídlili v bývalém dominikánském klášteře, roku 1653 ale začali areál rozšiřovat. Přestavba trvala přes 170 let, v Klementinu tak lze vypozorovat nejrůznější stavební slohy. Se svými více než 2 hektary se také stává jedním z největších stavebních komplexů v Evropě. Na stavbě se podíleli významní architekti, např. Carlo Lurago, František Maxmilián Kaňka nebo Kilián Ignác Dientzenhofer.

Od počátků svého působení jezuité v areálu provozovali školu, v roce 1622 povýšenou na univerzitu. Kromě tříd a prostor pro řádovou komunitu si v Klementinu vybudovali také knihovnu, tiskárnu, lékárnu, divadlo a samozřejmě chrámové stavby. Roku 1654 byla klementinská univerzita spojena s Karlovou, jezuitům byla předána i její knihovní sbírka. Z nově vzniklé Karlovo-Ferdinandovy Univerzity v Klementinu sídlily filozofická a teologická fakulta. Jezuité museli Klementinum po zrušení řádu v roce 1773 opustit, univerzita zde však přetrvala. Po rozdělení univerzity na českou a německou část v roce 1882 zůstává jen část česká. V roce 1930 se filozofická fakulta univerzity stěhuje do nové budovy a Klementinum se stává sídlem Národní knihovny. další informace naleznete na Klementinum s průvodcem

Prohlídka s průvodcem

Rozhodli jsme se navštívit toto místo v samém centu Prahy. Mezi Staroměstským náměstím a Pražským hradem se může turista v hlavním městě zastavit i zde v Klementinu.  Tento rozsáhlý areál, jenž zabírá velké místo pražské zástavby, není až tolik navštěvovanou památkou českými turisty. A je to myslím si škoda. Zde totiž můžeme najednou vidět historickou barokní knihovnu a současně nádherný výhled na centrum města.

To, že zde není tolik českých turistů, odpovídá také jedna prohlídka v českém jazyce za týden, a to v neděli v 11 hodin. 

A o co tedy naši turisté přicházejí? Prohlídka začíná dole u vstupu a dovídáme se historii tohoto místa a poté stoupáme výše do Barokní knihovny. V předsálí vidíme historické spisy ve vitrínách a pak průvodce otevře dveře do knihovny.

Dýchne na nás z vnitřku knihovny duch staletí. Snad je to prach, snad je to vůně starých knih nebo je to onen nepopsatelný duch místa spjatý se staletími kdy zde byly ukládány knihy, ty, které popisují historii. Do každého svazku vložil autor část své duše a přenechal nám tak možnost číst o době kdy on žil. To byl zřejmě onen závan vzduchu, co vznikl při otevření dveří Barokní knihovny.

Do samotné knihovny smíme nahlédnout jen z kraje, do celého místa není umožněn vstup z důvodu bezpečnosti knih a cenin zde umístěných. Další informace o knihovně ZDE

Astronomická věž

Stoupáme dále a dále až se ocitneme ve věži. Astronomická věž byla postavena v roce 1722 do výšky 68 metrů. Denní teplotní měření jsou tak zaznamenávána soustavně od roku 1775, měření dešťových srážek se provádí od roku 1804. Veškerá meteorologická měření probíhají v Klementinu dodnes, stala se tak jedněmi z vůbec nejstarších na světě.

Výhled na Prahu je úžasný a za dobrého počasí s velkým dohledem a to nejen na centrum města. Další informace o Astonomické věží ZDE

Prohlídku můžeme vřele doporučit a vstupenky je možné si objednat i přes internet.

Výhled z věže , foto MPcysnews

VSTUPNÉ A OTVÍRACÍ DOBA