Již pošesté se bude konat festival autentických vín Praha pije víno 2019.

Festival je největším tuzemským setkáním středoevropských vinařů, kteří se s vášní věnují tvorbě přírodních vín nepoznamenaných nežádoucími chemickými postřiky, aditivy a zbytečnými sklepními manipulacemi.

Zúčastní se  ho opět desítky vinařství z území bývalé Habsburské monarchie a z přilehlých i vzdálenějších vinařských regionů.

Hlavním tématem tohoto ročníku budou vína vyráběná v kvevri, v tradičních gruzínských hliněných nádobách. I proto do Prahy zavítá skupina předních gruzínských vinařů, jejichž vína bude možno srovnat s moravskými moky připravenými stejným, starobylým způsobem.

Otevírací doba: 
Pátek 24. května 2018  13:00 – 20:00 hod
Sobota 25. května 2018 11:00 – 18:00 hod

Aktuální informace a vstupenky na http://prahapijevino.cz/cs/praha-pije-vino-2019/

V ceně celodenní či dvoudenní „vstupenky“ je sklenička a neomezená degustace.
Básnická soutěž

Vyhlásili ji organizátoři festivalu Praha pije víno konajícího se každoročně v krásných prostorách Novoměstské radnice v Praze. Festival stejně jako tato soutěž a soutěžní básně oslavuje první vinnou sklizeň lidstva. 

„Na základě nedávných archeologických nálezů z Gruzie bylo uhlíkovou metodou určeno, že nejstarší dosud známé víno kvasilo v roce 5981 před Kristem. Máme za to, že „vynález“ vína významně přispěl k pěstování poezie, která je s tímto nejušlechtilejším nápojem od starověku nerozlučně spjata,“ popisuje organizátor festivalu, básník a držitel ceny Magnesia Litera Bogdan Trojak. 

Autor vítězné básně získá finanční prémii 8000 Kč a jeho čtyřverší bude vyryto do terakotové amfory, která bude věnována hlavnímu městu Praze.