Hanuš Lamr nominován na cenu Czech Grand Design 2019

Hanuš Lamr byl se svou kolekcí Lust for Eden nominován na cenu Designér šperku roku v rámci ceny Czech Grand Design 2019

Šperkař, designér a sochař Hanuš Lamr představil na prestižní přehlídce designu Designblok 2019 atypickou instalaci nové kolekce Lust for Eden, v níž klade velký důraz nejen na šperky, ale také na umělecké objekty.

K odlití jednoho z ikonických symbolů ráje do bronzu inspiroval Hanuše nález granátového jablka na dovolené před několika lety. Jablko ho zaujalo tím, že naprosto nesplňovalo požadavky na dokonalost – bylo už puklé a černé. To ho přimělo k zamyšlení právě nad objektivitou dokonalosti, po které podvědomě neustále toužíme, ale každý ji vnímáme jinak. Tento nález tak můžeme symbolicky považovat za prvotní myšlenku nové kolekce a také instalace na Designbloku 2019.

„Soustředili jsme se na člověka, na nás. Každý den jsme se uzavírali do sebe a přemýšleli o tom, co nás pohání jít životem. Šperky, a především objekty ze stejnojmenné kolekce jsou raw, tedy záměrně nedokonalé, stejně jako jsme i my sami. Jsou to rostliny a plody z naší pozemské zahrady Eden. Krása totiž nespočívá v dokonalosti, ale životě samém, od mládí do stáří. Proto jsou mé rostliny a ovoce popraskané nebo odkvetlé, a přesto díky bronzové proměně krásné,“ říká Hanuš Lamr.

O tom, zda právě Hanušova kolekce Lust for Eden získá prestižní ocenění, se rozhodne na slavnostním vyhlášení 24. března.

http://www.hanuslamr.cz