Divadlo F. X. Šaldy připravuje baletní premiéru Sluha dvou pánů

V historické budově Šaldova divadla uvede liberecký baletní soubor již tento pátek 15. listopadu 2019 svoji první premiéru v sezóně – jazzové taneční divadlo Sluha dvou pánů. Choreografie, režie i zpracování libreta se ujala Alena Pešková, která se nechala inspirovat Goldoniho komedií typů Sluha dvou pánů z roku 1745. Toto bezpochyby vrcholné Goldoniho dílo se v průběhu času dočkalo mnoha různých zpracování – v České republice se komedie proslavila díky nastudování činoherního souboru Národního divadla pod taktovkou Ivana Rajmonta, který do role Truffaldina obsadil skvělého Miroslava Donutila.

Sluha dvou pánů v libereckém divadle nabídne divákům odlehčení v podobě taneční komedie plné změn a nedorozumění.

Příběh se odehrává v Benátkách, kde se v rodině bohatého kupce Pantalona schyluje ke svatbě. Oboustranně výhodné zásnuby jeho dcery Klárky a syna Doktorky Silvia ovšem nečekaně překazí svým příjezdem Raspogni, kterému Pantalone Klárku zaslíbil ještě před Silviem a o kterém se všichni doposud domnívali, že je mrtvý. Za Raspogniho je ovšem převlečená jeho sestra Beatrice, která se v přestrojení rozhodla s Pantalonem zúčtovat nevyřízené obchody svého mrtvého bratra, jehož v souboji zabil Florindo. I on přijíždí do Benátek a shodou náhod se ubytovává ve stejném hotelu. Raspogni i Florindo do svých služeb přijímají sluhu Truffaldina, který se právě rozhodl, že bude sloužit dvěma pánům současně. Díky tomu vznikají humorné situace, zmatky, záměny a mnohá nedorozumění. Dojde nakonec ke svatbě Klárky a Silvia?

Hudbu ke Sluhovi dvou pánů složil pianista, aranžér a skladatel Michal Vejskal, který spolupracuje s divadelním režisérem Davidem Šiktancem. Mezi jedno z jeho posledních děl patří například hudba k inscenaci Pan Kolpert v Činoherním studiu v Ústí nad Labem. S Alenou Peškovou spolupracoval poprvé na celovečerním baletu Bouře, který měl premiéru v dubnu letošního roku také na prknech Šaldova divadla. Během představení diváci uslyší hudební melodie, složené nejen z jazzové hudby. Autorem scény je vedoucí výroby v uměleckém provozu Luděk Hora a přípravy kostýmů se ujala výborná kostýmová designérka Monika Kletečková.

V hlavní roli vychytralého sluhy Truffaldina se divákům představí sólista libereckého divadla australan Rory Ferguson – držitel Liberecké Thálie 2019. Do role něžné dcery kupce Pantalona Klárky byla obsazena výborná všestranná tanečnice britského původu Annabel Pearce a Raspognina alias Beatrici si zatančí Rie Morita a nová posila souboru Valeria Gaona. Ve Sluhovi dvou pánů se předvede tradičně celý soubor, který v letošním roce zaznamenal velké změny a přijal celkem devět nových členů. Diváci tak budou mít první příležitost spatřit nový soubor ve zcela novém představení.

Druhá premiéra tanečního komedie se uskuteční 24. listopadu 2019. Následně uvede baletní soubor v březnu 2020 horor Sedmero krkavců režiséra Richarda Ševčíka.