Ceny klasické hudby rozdány – Classic Prague Awards 2019

V pražském Obecním domě byly 18. ledna 2020 uděleny již po čtvrté Classic Prague Awards 2019. Křišťálové trofeje s grafikou Janáčkovy partitury se předávaly v celkem deseti kategoriích. Do soutěže se může přihlásit každý umělec, který má v daném roce prokazatelnou aktivní čin-nost v rámci stanovených kategorií. Každý přihlášený musí mít svého garanta.

Ceny se udělovaly ve třech nominačních kategoriích (Talent roku, Celoživotní přínos, Propagace české hud-by) a sedmi soutěžních kategoriích. Nominované umělce, hudební tělesa i nahrávky vybíraly oborové poroty společně s hlavní pětičlennou porotou odborníků. Hlavní porota nominuje a vyhlašuje vítěze v kategorii Propagace české hudby, vyhlašuje vítěze v kategorii Celoživotní přínos, vítěze v kategorii Talent roku a potvrzuje všechny nominace oborových porot ve všech kategoriích. Hlavní porotu tvořila světoznámá sopranistka Gabriela Beňačková, klarinetista a pedagog prof. Jiří Hlaváč, houslový virtuóz Václav Hudeček, klavírista a pedagog Ivan Klán-ský a hudební skladatel Ondřej Soukup.

Na slavnostním ceremoniálu, který se z části zaměřil na filmovou hudbu, zahrál Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK s dirigentem Rastislavem Štúrem. Jako sólisté se představili houslista Pavel Šporcl a sopranistka Patricia Janeč-ková. Celý galavečer živě vysílala stanice ČT art Z vítězství se znovu radovala například Česká filharmonie v rámci kategorie Orchestrální výkon. „Obecní dům opět hostil přední umělce tuzemské klasické hudby. Dramaturgicky i soutěž-ně se podle nás podařilo propojit stálice a legendy s novými vycházejícími talenty,“ míní prezi-dent soutěže Petr Stuchlík, který je zakladatelem jediných cen klasické hudby v České repub-lice a dlouholetým podporovatelem české kultury.

This slideshow requires JavaScript.

Moderátor večera Jiří Vejvoda na úvod citoval slavného režiséra Ingmara Bergmana „Popula-rita je trest, který vypadá jako ocenění.“ a dodal: „Mnozí z nás už o tom také něco vědí, ale to neznamená, že v oblasti klasické hudby, která pro nás tolik vykonala a vykonává ve světě, by se neměly každoročně takové ceny udělovat.“

Kdo zvítězil ze třech nominovaných v jednotlivých kategoriích?

Sólistický výkon.

Houslista Jan Mráček, koncertní mistr České filharmonie za vystoupení v Rudolfinu na kon-certě České filharmonie s dirigentem Petrem Altrichterem dne 3. 10. 2019 v Koncertu pro housle a orchestr č.1 D dur op. 19 Sergeje Prokofjeva. Pochází z hudební rodiny, oba rodiče jsou houslisté, Hře na housle se začal věnovat ve věku pěti let Ve svých třinácti letech vystu-poval s houslistou Josefem Sukem. Roku 2010 získal druhou cenu na mezinárodní soutěži Pražské jaro. V září roku 2014 vyhrál mezinárodní soutěž Fritze Kreislera ve Vídni

Komorní výkon

Belfiato Quintet (Oto Reiprich-flétna, Jan Souček-hoboj, Jiří Javůrek-klarinet, Ondřej Šinde-lář-fagot, Kateřina Javůrková – lesní roh) za provedení Dechových kvintetů Antonína Rejchy na stejnojmenném CD. Kateřina Javůrková, která je nedílnou součástí oceněného kvintetu i České filharmonie, je historicky první laureátkou ceny Talent roku, získala ji na Classic Prague Awards 2016.

Vokální výkon

Český filharmonický sbor Brno za výkon v Glagolské mši Leoše Janáčka s Českou filhar-monií a dirigentem Petrem Altrichterem, 4. 10. 2019 v Rudolfinu. Sbor založil v roce 1990 hudební skladatel Petr Fiala, který po celou dobu jeho trvání působí jako jeho ředitel a hlavní sbormistr.

Orchestrální výkon

Loňské prvenství obhájila Česká filharmonie (ČF) s dirigentem Semjonem Byčkovem za pro-vedení Symfonie č. 8 C moll op. 85 Dimitrije Šostakovičena zahajovacím koncertě 124. sezó-ny ČF 4. 9.2019 Skvělá historie České filharmonie započala prvním koncertem 4. ledna 1896 v Rudolfinu pod řízením A. Dvořáka. Současným šéfdirigentem a hudebním ředitelem je americký dirigent ruského původu Semjon Byčkov, a to na pětileté období s účinností od se-zóny 2018/2019. „Nic z toho by se nepodařilo, kdybych nebyl obklopen kolegy, kteří mají tak výjimečný talent se hudebně vyjadřovat, takovou touhu a takovou lásku k muzice,“ poděkoval Byčkov členům ČF. K němu se připojil ředitel orchestru David Mareček: „V České filharmonii je ještě jeden orchestr, a to je ten administrativní, ten, který stojí v zázemí, který ty koncerty or-ganizuje, odbavuje, zařizuje. Chci poděkovat i všem kolegyním a kolegům.“ Nahrávka roku Autorem vítězné nahrávky Shostakovich Strings Quartets 2/7/8 vydané Supraphonem je Pavel Haas Quartet (Veronika Jarůšková-1.housle, Marek Zwiebel-2. housle, Jiří Kabát- viola. Peer Jarůšek-violoncello). Kvarteto je držitelem prestižních zahraničních ocenění, šesti Gramophone Awards a dvou BBC Music Magazine Awards, MIDEM Classical Award aj.

Crossover

Nejlepší crossover projekt měl Epoque Quartet( David Pokorný-housle, Vladimír Klánský-housle, Vladimír Kroupa-viola a Vít Petrášek-violoncello)za album The Best of 20 Years nato-čeném ke svým dvacátým narozeninám a ve studiu Sono CD „Flow“ s kanadským klavíristou a skladatelem Davidem Braidem bylo pokřtěné v New Yorku. S Davidem Braidem kvartet podnikl koncertní turné po Kanadě a Číně. CD „Flow“ se ocitlo v užší nominaci na prestižní kanadské ocenění Juno Award. V roce 2018 soubor obdržel první pozvání k účinkování na festivalu Pražské jaro. Širokému publiku je kvarteto známé svým účinkováním v populární televizní show Stardance. Soudobá kompozice Klavírista a hudební skladatel Zdeněk Král za skladbu pro smíšený sbor a varhany Magnifi-cat, kterou poprvé představil loni na Festivalu pěveckých sborů v Jevíčku. Je autorem hudby k osmi desítkám divadelních, filmových a rozhlasových projektů. Natočil 4 sólová alba, asi 50 alb s různými interprety, napsal scénickou hudbu k 70 představením.

V roce 2017 se stal fina-listou v mezinárodní skladatelské soutěži The UK Songwriting Contest 2017 v kategorii in-strumentální skladby. Ve stejném roce se stal finalistou mezinárodní soutěže Pianista roku 2017.

Talent roku

Ocenění je určeno pro hudebníky (od pěvců po skladatele) do 30 let Talentem roku se stal šestadvacetiletý klavírista, varhaník a skladatel Marek Kozák, který své hudební nadání pro-jevil už v pouhých čtyřech letech a momentálně sbírá ocenění a uznání na festivalech po celé republice i v zahraničí.

Cena za celoživotní přínos

Laureátem ceny za celoživotní přínos se stal Vladimír Válek, někdejší dirigent Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK či České filharmonie, a především dlouholetý šéfdirigent Symfonického orchestru Českého rozhlasu. Kromě toho Válek působil jako hostující dirigent orchestru Ósaka Symphoniker nebo šéfdirigent Slovenské filharmonie. Dne28. října 2010 převzal z rukou prezidenta republiky Václava Klause medaili za zásluhy v oblasti kultury. Na svém kontě má Vladimír Válek přes tisíc nahrávek pro různé rozhlasové stanice, jeho diskografie obsahuje přes sto titulů. Publikum ocenilo jeho zásluhy ovacemi ve stoje. Válek poděkoval pořadatelům soutěže-řediteli soutěže i Obecního domu: „“Za to, jak zorganizovali tento večer, já jsem nikdy v tak nádherné atmosféře nedirigoval,“ a dodal: „Děkuji všem orchestrům a jejich členům, jak hráli. Projel jsem celý svět a nemáme se za co stydět.“

Propagace české hudby 

International ambassador of Czech Music Cenu si osobně odnesl klavírista Garrick Ohlsson, Třikrát byl nominován na Cenu Grammy a tuto prestižní cenu získal v roce 2008.

K české hudbě má hluboký a trvalý vztah a za šíření dobrého jména české kultury obdržel v roce 2010 medaili Artis Bohemiae Amicis, kterou udě-luje Ministerstvo kultury České republiky. Byl prvním Američanem, který zvítězil v roce 1970 v Chopinově mezinárodní klavírní soutěži ve Varšavě, mnohokrát vystupoval na Pražském jaru. „Jsem nesmírně rád, že si tento světově uznávaný umělec našel ve svém nabitém progra-mu čas a přijel si pro cenu osobně. I to je pro nás důkaz, že ceny Classic Prague Awards mají smysl,“ komentoval Jiří Besser ředitel soutěže, mezi jejíž držitele z minulých let patří osobnosti jako Libor Pešek, Jiří Bělohlávek s Českou filharmonii, Zuzana Růžičková či Ivo Kahánek. Doplňková kategorie Hlavní mediální partner, Česká televize, uděluje cenu klasika roku. Ta se vybírá z vítězů sou-těžních kategorii. Cenu České televize získalo letos hudební těleso Epoque Quartet.

Slavnostní ceremoniál

Slavnostní ceremoniál byl doprovázen filmovou hudbou psanou přímo pro filmy a hudbou klasickou, která se uplatnila ve filmech. Hrál Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK s dirigentem Rastislavem Štúrem, který má film ve svém názvu. Hosté postupně vyslechli úvod symfonické básně op.30 Richarda Strausse Tak pravil Zarathustra z filmu 2001 – Vesmírná odyssea Stanleyho Kubricka, pak 4.větu adagietto symfonie č.5 Gustava Mahlera z fil-mu L. Viscontiho Smrt v Benátkách, hudbu Jiřího Šusta k Menzelovým filmům Slavnosti sněženek a Vesničko má středisková se sopranistkou Patricii Janečkovou, Květinový valčík z Čajkovského Louskáčka. Igor Stravinskij po příjezdu do Holywoodu odmítal všechny na-bídky na filmovou hudbu.

Pouze do filmu Fantazie použil W. Disney Svěcení jara ale bez vě-domí autora. Svěcení jara proto zaznělo i zde, následovala hudba z filmu Schindlerův seznam od Johna Williamse, proslulého amerického autora filmové hudby. Složil hudbu k více než stovce filmů, má 24 cen Grammy,5 Oscarů za hudbu, byl 52krát nominován na Oscara. Jako sólista se představil houslista Pavel Šporcl. Na závěr zazněla hudba Luboše Fišera k filmu Ta-jemství hradu v Karpatech se sólistkou Patricii Janečkovou. Večer moderoval tradičně skvěle hudební publicista Jiří Vejvoda. Nápaditá scéna odkazovala na filmovou hudbu filmovými pásy na stěnách.

Celý galavečer živě vysílala stanice ČT art. Classic Prague Awards budou udělovány i v příštím roce. Ceny mají záštitu ministerstva kultury a Hlavního města Prahy. Podporují je Investiční fond QUANT, Nespresso, Intergram, OSA, Česká televize, Classic Praha, Hudební rozhledy, HAMU, Bohemian Heritage Fund, Johny Walker, Obecní dům a Francouzská restaurace Prezidentem soutěže je podnikatel Petr Stuchlík, ředitelem dřívější ministr kultury Jiří Besser. Podrobné výsledky i předešlých ročníků českých cen klasické hud-by a více informací a naleznete na oficiální stránce www.classicpragueawards.eu

Věra Hamplová Foto: archiv Classic Prague Awards