Balet divadla F.X. Šaldy uvede pohádkovou inscenaci Princezna Hyacinta

Balet Divadla F. X. Šaldy vdechne nový život sto dvanáct let staré pohádkové inscenaci Princezna Hyacinta. Premiéry se uskuteční tento pátek 31. března a v neděli 2. dubna 2023 na scéně Šaldova divadla v Liberci. Celovečerní epický balet z prostředí Českého ráje je dlouho ukrývaným klenotem národního tanečního bohatství. O jeho znovuobjevení se zasadila dramaturgyně Kateřina Hanáčková a choreografka Marika Blahoutová. Autorské dílo Oskara Nedbala doplní skladby významného současného skladatele Zbyňka Matějů. Lyrické i dramatické melodie tanečníkům zahraje živě komorní orchestr DFXŠ. S pohádkovým příběhem ladí barevné kostýmy Josefa Jelínka a poutavá scéna Lucie Loosové.

Světová premiéra původního baletu Princezna Hyacinta

Původní balet Princezna Hyacinta měl světovou premiéru v roce 1911 v Národním divadle v Praze. Tři tvůrci – hudební skladatel Oskar Nedbal, libretista Ladislav Novák a choreograf Achille Viscusi – vytvořili groteskní baletní pantomimu s kontrastním spletitým pohádkovým dějem, ovšem s hlubokým obsahem upozorňujícím na důležité hodnoty, za které má smysl bojovat. Plakát k inscenaci vytvořil samotný Alfons Mucha. Jeho Princezna Hyacinta patří ke skutečným skvostům českého výtvarného umění. Její estetická krása, stejně jako taneční podoba díla ukrývají mnoho tajemných symbolů a prvků.

Nová adaptace Princezny Hyacinty

Nová adaptace Princezny Hyacinty z původního libreta ponechává zásadní postavy příběhu a prostředí, kde se pohádka odehrává.

„Zvolily jsme ale daleko čistší a jednodušší dějovou linku. Balet nabízí vše, co má pohádka obsahovat – opravdovou lásku chuďase a princezny, nevhodné nápadníky, zlého čaroděje, snový obraz z jiného světa Království Hyacint a konec, kdy dobro a láska vítězí nad zlem. Hlavní hrdina je podroben nejtěžší zkoušce. Musí změnit sám sebe. V původní verzi nešlo o láskyplný příběh kováře a princezny Hyacinty a děj byl velmi zamotaný. Proto jsme některé scény upravily pro lepší pochopení a plynulost děje,” sděluje choreografka Marika Blahoutová.

Historické skladby Oskara Nedbala doplní hudební kompozice soudobého skladatele Zbyňka Matějů

Záměr inscenačního týmu vysvětluje Kateřina Hanáčková.

,,Původní plán byl inscenovat balet jen na Nedbalovu hudbu, jenže neexistuje nahrávka, jen partitura – a to dokonce i originální s rukopisnými Nedbalovými poznámkami. Řada hudebních částí je překrásných a já jsem moc ráda, že je vrátíme do života. Nicméně nechtěly jsme rekonstruovat původní dílo, které navíc nebylo ani tehdy dobře přijato. Proto jsme oslovily hudebního skladatele Zbyňka Matějů, který již složil několik baletů (například pro Národní divadlo Malou mořskou vílu nebo Čarodějova učně) a s jeho pomocí vznikla nová partitura. Některé části uslyšíte jen v podání klavíru a věřte mi, že je to nádherný zážitek, čistota a jednoduchost Nedbalovi moc sluší. Jiné části pak zahraje komorní orchestr složený z vynikajících hudebníků,  kteří stejně tak zahrají i části, které nově zkomponoval Zbyněk Matějů.”

Ručně malovaná pohádková scéna

Ručně malovanou pohádkovou scénu Princezny Hyacinty navrhla jedna z nejžádanějších českých scénografek, kreativní a inspirativní umělkyně Lucie Loosová. Kostýmy jsou dílem světově uznávaného výtvarníka Josefa Jelínka, který do inscenace vtiskl svůj jedinečný rukopis a nechal se při tom inspirovat secesí.

Choreografie Mariky Blahoutové propojuje klasický i současný tanec

Oceňovaná tanečnice a choreografka Marika Blahoutová ve své choreografii propojuje klasický, neoklasický a současný tanec. Její poetický a dramatický výrazový taneční slovník pohádkové inscenaci i tanečníkům sluší. Kováře zatančí Máté Brünn, v alternaci Michal Kováč. V roli princezny Hyacinty uvidíte éterické tanečnice Johanu Březinovou a Nurii Cazolu Garcíu. Jaroslav Kolář zhmotňuje postavu čaroděje Aratrona.

Podíváme-li se do taneční historie, inscenace Princezny Hyacinty se v Liberci naposledy uváděla v sezoně 1947/48 v choreografii Josefa Škody. Neskutečných sedmdesát pět let se Princezna Hyacinta v Čechách neuváděla vůbec. Liberecký balet se snaží s úctou k odkazu našich uměleckých předchůdců znovu rozzářit příběh ze zapomenutého pohádkového světa.

 

 

Koruna princezny Hyacinty

Oslnivě krásnou korunu princezny Hyacinty navrhla designérka Preciosa Beauty Jitka Ryšavá ve spolupráci s kostýmním výtvarníkem Josefem Jelínkem. Umělecké dílo bylo s láskou a pokorou vytvořeno šperkařskými mistryněmi z firmy Preciosa v Jablonci nad Nisou. Koruna princezny Hyacinty září více než 2500 křišťály Preciosa. Je zhotovena z deseti shodných segmentů, které jsou vyrobeny ze štrasového řetězu a kovových dílků. Štrasový řetěz je osázený strojně broušenými křišťálovými šatony. Kovové komponenty jsou ručně pospojovány k sobě technologií pájení, jež se využívá při výrobě bižuterie. Pro zvýraznění detailů je korunka doplněna tvarovými kameny v barvě světlého siamu. Na korunce je použito přes 2500 kusů broušených kamenů a současně i ručně mačkaný křišťálový kámen. Ten vznikl tradiční sklářskou technologií, staletí starou, kdy se mačkají skleněné kameny ručně v kleštích nad kahanem. Ke zdůraznění výsledného zářivého efektu je celá korunka pokovena zlatou bižuterní galvanizací.

Nádherně osázený diadém by nevznikl bez podpory nadace Preciosa

Více informací naleznete ZDE

 

Foto z představení: S.Gherciu