Návštěvnické centrum Plzeňského Prazdroje nově slouží k testování zaměstnanců pivovaru

Světoznámé Návštěvnické centrum v Plzeňském Prazdroji se dočasně přeměnilo na testovací středisko. V místě, kterým dříve prošlo až tisíc turistů denně, nyní pivovar testuje na koronavirus zhruba 300  zaměstnanců a dodavatelů za den. Díky preventivním opatřením se mu daří snižovat riziko nákazy na minimum.

Testování v návštěvnickém centru

Od tohoto úterý návštěvnické centrum plzeňského pivovaru, které bývá standardně výchozím bodem turistických tras, začalo sloužit zcela novému účelu. Dvakrát týdně tu probíhá plošné testování zaměstnanců a dodavatelů Prazdroje. Kapacita centra dosahuje 100 lidí za hodinu. Vedle toho pivovar testuje své zaměstnance každý všední den také u závodní lékařky.

„K testování zaměstnanců jsme přistoupili proaktivně ještě před zavedením povinnosti vládou na konci února. Využíváme kapacity naší závodní lékařky a spolupracujeme také s poskytovatelem pracovně-lékařských služeb. Nejpozději do pátku 12. března by měli být otestování všichni naši zaměstnanci, kteří docházejí do práce a nemohou pracovat z domova. Testování se pak bude opakovat v pravidelných týdenních intervalech,“ říká Václav Švorc, zodpovědný za bezpečnost zaměstnanců Prazdroje.

 Testování probíhá ve všech pivovarech Prazdroje. První testy už mají za sebou také lidé v Nošovicích, ve Velkých Popovicích a nebo na centrále společnosti v Praze „Už od loňského jara jsme maximálně snížili mobilitu a setkávání našich zaměstnanců. Lidé, jejichž charakter práce to umožňuje, pracují už rok z domova. Většina ale do práce musí docházet, jinak bychom nebyli schopní vařit a distribuovat pivo našim zákazníkům,“ dodává Václav Švorc.

V tomto týdnu bylo v plzeňském pivovaru zatím otestováno téměř 400 zaměstnanců a externistů, v Nošovicích pak 440. V každé z lokalit byly pozitivně otestovány pouze 2 osoby, celkem tedy 4. „Ihned nastoupili do domácí karantény, kontaktovali svého lékaře i hygienickou stanici a nyní čekají na potvrzovací výsledky PCR testů,“ doplňuje Václav Švorc.

Prazdroj ve všech svých pivovarech zavedl už od loňského jara přísná hygienická a bezpečnostní opatření s cílem ochránit své zaměstnance, kteří musejí chodit do práce. Platí povinnost nosit roušky a respirátory a pravidelně dochází k dezinfekci společných prostor. „A především jsme omezili kontakt lidí na pracovišti, jak jen to šlo. Třeba v šatnách nebo v jídelnách dochází ke střídání směn. U vchodu do výroby měříme všem příchozím teplotu. Díky těmto opatřením a disciplinovanosti našich zaměstnaců se nám daří snižovat riziko nákazy na minimum. A výsledky plošného testování jen potvrzují, že opatření máme nastavená správně,“ říká Václav Švorc.

Plzeňský Prazdroj

  • Plzeňský pivovarský areál dlouhodobě patří mezi nejatraktivnější turistické cíle v celé ČR. Prohlídková trasa zahrnující mj. pohled do varny či historické ležácké sklepy dokonce získala opakovaně ocenění Certificate of Excellence od průvodce TripAdvisor. Tím se zařadila mezi 10 % nejlépe hodnocených turistických cílů z celého světa.
  • Prazdroj bojuje s covidem i za branami svých pivovarů. Ve spolupráci s Plzeňským krajem v únoru spustil veřejnou telefonní informační linku k očkování nebo loni kraji zapůjčil stany, ve kterých vznikla testovací místa. Zdravotníkům a všem v první linii dodává nealkoholický Birell, nejen pro pravidelný pitný režim, ale také jako poděkování za jejich práci.
  • S exportem do více než 50 zemí celého světa je Plzeňský Prazdroj lídrem mezi výrobci piva v regionu a největším exportérem českého piva.
  • Plzeňský Prazdroj získal v roce 2019 v žebříčku Byznysu pro společnost TOP Odpovědná firma nejvýznamnější ocenění – Trendsetter za to, že dlouhodobě v Česku udává směr v oblasti udržitelnosti a přináší nové inspirativní podněty k odpovědnosti v podnikání.

www.prazdroj.cz