Vinařský den Castilla-La Mancha

Hospodářská a obchodní kancelář Španělska v Praze uspořádala opět po covidové přestávce prezentaci vín. Zúčastnilo se 19 španělských vinařství z největšího španělského vinařského regionu Castilla-La Mancha. Cílem bylo dostat tato vína do povědomí českých distributorů, prodejců a supermarketů, kteří by mohly mít zájem o prodej v ČR.

Při vyslovení jména La Mancha skoro každému přijde na mysl Cervantesův román z roku 1605 Důmyslný rytíř don Quijote de la Mancha. Tentokrát se účastníkům rozšířily vědomosti o víně z této oblasti. Španělsko se svými 1,2 miliony hektarů je největším vinařským územím v Evropě. V produkci vína jej předčí pouze Francie a Itálie, je to způsobeno větším podílem španělských vinic v kategorii DO s regulovanou produkcí. Vinice zde založili Féničané kolem roku 1100 př. n. l. Je zde 9 oblastí – 96vín s CHOP (Chráněné označení původu, ve Španělsku označovaných jako DO (denominación de origen) a DOCa (denominación de origen calificada), („označení kvalifikovaného původu“), je nejvyšší kategorií ve španělských předpisech o víně, a 41 vín CHZO chráněné zeměpisné označení) označovaných jako VdlT (vino de la tierra). Prvním regionem patřícím do kategorie DOCa byla Rioja v roce 1991.

Nejvíce vinic se nachází v regionu Castilla-La Mancha: 460 tis. ha. Vino de Pago je klasifikace pro víno aplikováno na jednotlivé vinice nebo vinařské statky, na rozdíl DOP nebo DOC, která se vztahuje na celou vinařskou oblast. Klasifikace Vino de Pago byla zavedena v roce 2003 Lze ji přirovnat k francouzskému Grand cru. Kvalitativní požadavky na víno Vino de Pago odpovídají požadavkům na víno DOCa. Jedním z požadavků je, že statek smí pro svá vína používat pouze vlastní hrozny. Španělské slovo pago pochází z latinského pagus což znamená okres země.

Kastilie-La Mancha

Krajina Kastilie – La Mancha se rozkládá v jižní polovině španělského vnitrozemí. Na západě hraničí s autonomní oblastí Extremadura, na jihu s Andalusií a Murcií, na východě s Valencií. Většina kraje je tvořena suchou a větrnou náhorní plošinou La Mancha, která je největší ve Španělsku. Hlavním městem regionu je starobylé město Toledo, které bylo hlavním městem Španělska do r. 1561 s množstvím skvostů architektury maurské, židovské a křesťanské. Území Kastilie-La Mancha bylo odjakživa jen jakýmsi průchozím územím. Sloužilo z velké části jako pastviny. V dobách římské kolonizace tu byla zakládána ve větší míře velká hospodářství a tyto římské latifundie pak převzaly vizigótské rodiny i muslimové. Území na jih od Toleda tvořilo hranice mezi křesťanským a muslimským světem, střežené z opevněných hradů. Kromě vína se tu pěstuje šafrán, vyrábí se vysoce kvalitní olivový olej, tradičně se pěstuje fialový česnek a také sýry – ovčí a kozí jež nesou označení D. O. La Mancha. Pod autonomní společenství Castilla La Mancha spadají tyto vinařské oblasti s denominací DO: La Mancha, Almansa, Jumilla, Manchuela, Méntrida, Mondéjar, Uclés, Valdepeñas, Ribera del Júcar. Nejčastěji pěstované odrůdy jsou: Tempranillo, Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot, Graciano, Garnacha, Monastrell, Cabernet Franc, Petit Verdot a z bílých: Airén, Sauvignon Blanc, Verdejo a další. Jsou tu tradičně velká družstva i drobná vinařství.

Řízená degustace

V průběhu dne proběhl master class českého sommeliera Filipa Lutzkého, z valtického vinařství Obelisk, ve kterém měli účastníci možnost ochutnat 10 vín vybraných ze zúčastněných vinařství. Prvním vzorkem bylo Airén z Bodegas (vinařství) Santa Catalina.Vinařství založilo 1500 vinařů v roce 1959, vinice mají rozlohu víc jak 5000 ha. Pod značkou Campechano vyrábí organická vína. Druhým vzorkem bylo Verdejo, mladé bio víno z vinařství Santa Cruz de Alpera. Zdejší družstvo obhospodařuje 3000 ha vinic, z toho 1000 ha má certifikaci bio. Hrad Almansa byl vybudován Maury k ochraně hranice mezi maurským a křesťanskými královstvím Kastilie a Aragonie. Víno Airén z rodinného vinařství Verum, které disponuje 100 ha vinic bylo výborné kvality. Dalším představeným vinařstvím bylo Campos Reales. Hlavní odrůdou na vinicích o rozloze 3500 ha je Tempranillo. Zdejší město Cuenca s 55 tisíci obyvatel má mnoho historických památek. Jeho historická část byla v roce 1996 zařazena do světového dědictví UNESCO. Rodinné vinařství Punctum na ploše 200 ha vinic pěstuje ekologická a biovína. Vinice leží v nadmořské výšce 800 m.

Malý rodinný zemědělský podnik Montalvo Wilmot se specializuje na pěstování certifikovaných vín Pago los Cerillos. Založili ho Francouz a Španělka. Vinice o rozloze 40 ha postupně rozšiřují až na 70 ha. Mimo 500000 lahví vína vyrábí i ovčí sýry Manchego. Ovce se pasou mezi vinicemi. Vinařství Viňedos el Soleado je rodinný podnik, který vyrábí již ve čtvrté generaci kolem 1 milionů lahví vína ročně. Společnost Winol vyrábí vlastní řadu ekologických vín s názvem 8legends. Vinice se nacházejí ve výšce 1000 m n. m. na kamenité sopečné půdě a jsou staré 60 let.“ Z jejich portfolia jsme ochutnali Leyenda del Jinete, což je 100 % odrůda Garnacha Tintorera, což je vlastně barvířka. Víno s 15 % alkoholu bylo temně rudé.

Vinařství Mata Mangos se rozkládá na 40 hektarech vysoce vápenaté půdy s některými jílovitými oblastmi v nadmořské výšce 700-950 metrů.

Vinice jsou 60 let staré. Vzorek k ochutnání byla odrůda Monastrell, typická červená odrůda této oblasti, pocházející z východního Španělska. Vinařství Bodegas Alcardet bylo založeno v roce 1972. Je to družstvo vinařů s centrem ve Villanueva de Alcardete v srdci oblasti La Mancha 130 km od Madridu. Obhospodařuje 6.000 ha (pro srovnání je to 1/3 rozlohy všech vinic v Čechách a na Moravě), družstvo má cca 600 členů. Pěstuje široký sortiment vín 25 druhů vinné révy. Nejvíce však preferují zde odrůdy Tempranillo a Airén. Tempranillo je zdejší historický španělský kultivar z La Manchy. Teče tady řeka Cigüela, která spolu s nadmořskou výškou vinic okolo 700-800 m vytváří příznivé mikroklima. Hrozny zpracovávané v Bodegas Alcardet pocházejí z vlastních vinic, které jsou na křídové půdě.  Zdejší vína mají označení D.O. LA MANCHA případně VINO DE LA TIERRA DE CASTILLA – víno z Kastilie. Vinařství vyrábí organická vína Alcardet – Natura. Tři vína tvořící tuto řadu získala vynikající mediální hodnocení. Vinařství je rovněž vynikající ve výrobě šumivých vín „tradiční metodou“ (Champagne metoda). Závěrečný vzorek degustace bylo právě Alcardet Cueva Brut 18. Šumivé víno vyrobené z těch nejlepších hroznů odrůd Chardonnay (50 %), Macabeo (30 %) a Airen (20 %).

„Abychom víno mohli nazývat šampaňským, musí pocházet z oblasti Champagne, která je na východ od Paříže. Ve Francii se taková oblast označuje jako Appellation d’Origine Contrôlée neboli AOC. Při výrobě šampaňského se používají tři hlavní druhy hroznů: červené víno Pinot Noir a Pinot Meunier (Mlynářka) a bílé víno Chardonnay. Zdejší šumivé víno tyto požadavky nesplňuje, ale zato má v lahvi typické nejpěstovanější bílé španělské odrůdy-Airén a Macabeo,“ vysvětlil sommeliér Filip Lutzký. V současné době Bodegas Alcardet expanduje do všech koutů celého Španělska a zároveň na mezinárodní trhy.

Trh s vínem

Španělsko tradičně konkuruje italským, německým a francouzským vínům. Na trhu s vínem v České republice stále existují příležitosti k růstu. V roce 2021 se do ČR dovezlo 21 258 521 litrů španělského vína, což představuje 15 % z celkového dovozu. Podle Studii trhu s vínem v České republice 2022, kterou zveřejnila Španělská hospodářská a obchodní kancelář v Praze mají španělská vína na tomto trhu velkou příležitost. Pro období 2022-2025 se očekává nárůst prodeje o zhruba 7 % a zejména v roce 2025 bude činit 256 milionů litrů a 2012 milionů eur.  Španělská šunka

Součástí prezentace byla i španělská šunka, která se dělí na jamón(šunka) serrano a jamón iberico. Byla prezentována šunka iberico. Jamón serrano pochází z bílých vepřů, jamón ibérico pochází z jedinečné rasy černých iberských prasat. Zatímco je tedy jamón serrano srovnatelným produktem s italským prosciuttem crudo, je jamón ibérico zcela jedinečnou delikatesou. Jamón ibérico má intenzivnější a trvalejší chuť ve srovnání s šunkou serrano.

 

Jaromír a Věra Hamplovi  

Foto: Ipex, Hampl