Tamarind Tree asijská kuchyně trochu jinak


Tamarind Tree je parta milovníků street food asijské kuchyně 

Šéfkuchař Láďa Dvořák díky cestám po Asii a zkušenostem jako kuchař v asijských restauracích dokáže vyladit chuť do nejlepšího detailu.

Čínské knedlíčky dim sum , pork buns a další speciality jsou podávány pokaždé na jiném místě, na farmářských trzích apod.  

Seznam naleznete na fcb http://www.facebook.com/TamarindTreeCZ

 

Dim sum

patří do čínské kuchyně (zejména kantonské, ale i dalších oblastí). Připravují se jako malé porce jídla, podávané v malých parních koších nebo na talířcích. Dim sum pokrmy jsou obvykle podávány s čajem a společně tvoří úplný čajový brunch. Dim sum je  tradičně  podáván jako zcela vařené jídlo připravené ke konzumaci. V kantonských  čajovnách a restauraci jsou nabízeny na vozících, aby si hosté mohli objednat, aniž by opustili své místo.

Historie Dim sum je obvykle spojena se starší tradicí od yum cha, který má své kořeny v místech pro odpočinek pro cestující po staré Hedvábné stezce. Tyto čajovny byly vybudovány podél cest. Císařský lékař ve třetím století napsal, že kombinace čaje s jídlem by vedla k nadměrnému přírůstku na váze. Lidé později zjistili, že čaj může pomoci při trávení, takže majitelé čajoven začali rozšiřovat nabídku o různé občerstvení.

Unikátní kulinární umění Dim sum pochází z Kantonu.  V Hongkongu a ve většině měst  v provincii Kuang-tung začínají mnohé restaurace  podávat dim sum od páté hodiny ranní.  Vycházejí z dávné tradice, kdy se lidé po  ranních cvičeních scházeli, aby se posilnili dim sum. Na mnohých místech v jižní Číně se  v rodinách yum cha podává jako víkendový pokrm. Tradiční restaurace nabízejí dim sum do odpoledních hodin. V moderní společnosti se však stalo samozřejmostí, že je v nabídce restaurací i ve večerních hodinách.

Tradiční snídaňové dim sum zahrnují různé druhy v páře vařených bochánků, jako je cha siu bao (v páře vařený bochánek naplněný vepřovým masem), rýžových nebo pšeničných knedlíků a rýžových závitků, které obsahují řadu ingrediencí včetně hovězího, kuřecího, vepřového masa, krevet, a možné jsou i vegetariánské varianty. Mnohé dim sum restaurace nabízejí také  zeleninové talíře s dušenou zeleninou, pečeným masem, rýžovou kaší a různé polévky. Dim sum je také podáván jako vaječný košíček.

Dim sum se připravuje vařením v páře nebo smažením. Velikost porcí je obvykle malá a obvykle se podávají tři nebo čtyři kusy v jedné misce. Je obvyklé objednávat rodinný styl a sdílet pokrmy se všemi lidmi u stolu.  Jelikož jsou v malých porcích, mají lidé možnost ochutnat širokou škálu jídel.

Zdroj: Wikipedie