Palírna U zeleného stromu slaví 500 let od svého založení


Palírna U zeleného stromu patří k nejstarším v Evropě

Historie palírny

Dne 4. července roku 1518 Vilém z Pernštejna udělil právo várečné jednatřiceti majitelům domů města Prostějov. Jedním z nich byl Hajný Jež ze Seloutek, který vlastnil dům U Zeleného stromu. Díky uděleným výsadám se zvýšila laťka kvality a o Prostějově se plným právem začalo mluvit jako o městě s nejlepší žitnou kořalkou.

Zatěžkávací zkouškou pro město Prostějov byl rok 1697, kdy vypukl nejničivější požár v historii a popelem lehla polovina města. Díky pomoci obyvatel Prostějova Dům U Zeleného stromu však vyvázl bez škod.

Tradice žitných whiskových destilátů v Česku sahá až do středověku, ale jen Stará (žitná) myslivecká se udržela v myslích spotřebitelů až dodnes. Díky žitnému základu, způsobu destilace, zrání v dubových sudech a po staletí přísně dodržované a střežené unikátní receptuře zpracování je tato „česká whisky“ pravidelně oceňována na mnoha mezinárodních degustačních soutěžích a výstavách ušlechtilých destilátů.

Základy slavné receptury Starorežné položil lékárník z Markvartic Michal Storch, který začal do kvasu přidávat výluhy z drog, zejména anýz.

Už na počátku 19. století, v roce 1810, produkovala Palírna U Zeleného stromu více než 11 000 hektolitrů a Prostějov se stal palírnickou jedničkou Moravy. V roce 1925 se na reklamních cedulích se již objevuje symbol s vyobrazeným košatým zeleným stromem se siluetou města Prostějov v pozadí. Symbol zeleného stromu je zachovaný i v současném logu.



Roku 1948 došlo ke znárodnění a přejmenování firmy na Starorežná Prostějov. V roce byl podnik byl privatizován. V roce 2011 došlo ke spojení Starorežné Prostějov se společností Granette Ústí nad Labem . V loňském roce se palírna vrátila k původnímu názvu Palírna U Zeleného stromu.

Současnost

Nejznámějším produktem je Stará Myslivecká, česká originální specialita, která zraje tak jako whisky 4 roky v dubových sudech. Tím získává výjimečně jemnou chuť. Původní recepturu v současnosti jej znají pouze tři lidé z Palírny.​

Mezi dalšími výrobky můžeme jmenovat Hanáckou vodku či oblíbený smetanově mléčný emulzní likér Misis.

 

Palírna U Zeleného stromu slaví 500 let