Nejlepším vínem v Čechách je Rulandské bílé z České zemědělské univerzity

Šampionem Národní soutěže vín vinařské oblasti Čechy se letos stalo Rulandské bílé 2018, pozdní sběr z vinice v Chloumku u Mělníka z České zemědělské univerzity v Praze. Soutěž ve vinařské oblasti Čechy pořádá Cech českých vinařů. Národní soutěž vín jako celek je největší a nejvyšší soutěž vín v České republice, probíhá pod garancí Svazu vinařů ČR, za organizačního zajištění Národním vinařským centrem a za finanční podpory Vinařského fondu.

Národní soutěž vín vinařské oblasti Čechy

Česká zemědělská univerzita v Praze obhájila loňské prvenství, kdy byl nejlépe hodnocen její Tramín červený 2018, pozdní sběr, a potvrdila tak výjimečnou, ale také stálou kvalitu svých vín. Kromě Šampiona, který zároveň získal vítězství v kategorii bílých suchých a polosuchých vín, ovládla s vínem Ryzlinkem rýnský, jakostní šumivé víno 2017 také kategorii sektů.

„Je to vůbec nejvyšší ocenění, jaké může víno v rámci vinařství v oblasti Čech získat. Letošní úspěch nás těší dvojnásob, protože jde o potvrzení loňského vítězství v Národní soutěži vín,“ říká Ing. Štěpán Weitosch, který se již 18 let stará o vinařství patřící České zemědělské univerzitě.

Národní soutěž vín vinařské oblasti Čechy

Šampion a vítězové kategorií:

Kategorie A – bílá vína suchá a polosuchá

  • Rulandské bílé 2018 pozdní sběr – Česká zemědělská univerzita v Praze (Mělník)

Kategorie B – bílá polosladká vína

  • Ryzlink rýnský 2017 pozdní sběr – Vinařství Luděk Vondrák (Mělník)

Kategorie C – sladká vína

  • Ryzlink rýnský 2018 výběr z hroznů – Vinařství Luděk Vondrák (Mělník)

Kategorie D – růžová vína a klarety

  • Zweigeltrebe rosé Classic 2019 jakostní víno odrůdové – Vinařství Bettina Lobkowicz (Mělník)

Kategorie E – červená vína suchá

  • Pinot Noir staré keře 2018 české zemské víno – Vinné sklepy Kutná Hora

Kategorie G – sekty s.o.

  • Ryzlink rýnský 2017 jakostní šumivé víno – Česká zemědělská univerzita v Praze (Mělník)

Nejlepší kolekce: Vinařství Luděk Vondrák (Mělník)

Zajímavostí letošního ročníku je také dominance mělnických vín, která získala pět ze šesti vítězství v kategorii plus ocenění za nejlepší kolekci soutěže. Šestý titul v prestižní kategorii suchých červených vín ale míří do Kutné Hory. Šampion získá navíc barikový sud od města Roudnice nad Labem.

V prostorách sklepního hospodářství ČZU v Mělníku hodnotilo 130 vín z České vinařské oblasti 3. srpna 4 komise. Hodnocená vína obdržela 10 velkých zlatých, 32 zlatých a 4 stříbrné medaile. Do celostátního kola Salonu vín – národní soutěže vín bylo nominováno z vinařské oblasti Čechy 117 vín. Nominovaná vína budou spolu s ostatními postupujícími víny z vinařské oblasti Morava soutěžit o postup do finále a titul absolutního Šampiona a umístění v Salonu vín ČR, celoroční degustační expozici vín ve Valticích.

Výstava vín pro veřejnost – Litoměřický hrozen 2020

Devátý ročník prezentační a prodejní výstavy Litoměřický hrozen 2020 bude letos doplněn také o možnost degustovat nejúspěšnější vína oceněná v prestižní Národní soutěži vín vinařské oblasti Čechy. Degustační přehlídka zúčastněných českých vín proběhne v sobotu 15. srpna od 13 do 22 hod. na parkovišti U Hvězdárny v Litoměřicích. Nevšední degustace vín pod širým nebem s hudbou provede návštěvníky vinařskými zajímavostmi celých Čech.

Vinařská oblast Čechy nabízí díky svému rozptýlení na velkém území na svých cca 647 hektarech vinic mimořádně rozmanité spektrum půdních a klimatických podmínek, a tedy i množství velmi zajímavých a nezaměnitelných vín. Vinice jsou po Čechách roztroušeny od malebných vinic na mnoha místech Prahy, přes Beroun, Kutnou Horu, Litoměřice a podél Labe od Kuksu, Mělníka až po Ústí nad Labem. Nejvíce se zde daří odrůdám Müller Thurgau, Ryzlink rýnský, Rulandské šedé a bílé a z červených vyniká Svatovavřinecké, Modrý Portugal, Zweigeltrebe a Rulandské modré.