Mistrovství o nejlepší bramborový salát Vitana Majonéza Cup bude letos online

Letošní ročník Mistrovství ČR v přípravě bramborového salátu se odkládá na příští rok. Tradiční Vitana Majonéza Cup, který se koná vždy první adventní neděli ve středočeském Mratíně, se kvůli koronavirové situaci neuskuteční. Nicméně o soutěž v menším rozsahu fandové mistrovství nepřijdou, proběhne totiž v prosinci online.

 

Čeká nás první adventní neděle, před kterou by za normálních okolností vrcholily přípravy celorepublikové soutěže o nejlepší bramborový salát. Navzdory zrušení letošního 14. ročníku v přípravě tradičního vánočního pokrmu mají mratínští organizátoři pozitivní vzkaz: „Věříme, že se v příštím roce situace zlepší a 27. listopadu se opět uvidíme a ochutnáme ty nejlepší bramborové saláty,“ říká Alena Syslová z pořádající agentury v Mratíně.

 

Fandové oblíbené adventní akce o soutěž v přípravě bramborového salátu ale úplně nepřijdou. Na facebooku Vitany bude uspořádána menší náhrada. „Moc nás mrzí, že se letos nemůžeme sejít osobně. Proto jsme alespoň připravili malou náhradu v podobě online soutěže o nejoriginálnější recept na Facebooku značky Vitana. V porotě budou jak mratínští, tak výherci minulého ročníku. Na recepty se všichni těšíme a pro výherce máme připravené zajímavé ceny,“ říká Magdaléna Šodorová z marketingového oddělení společnosti Orkla Foods Česko a Slovensko.

 

Soutěžit online bude možné od 14. do 25. prosince 2020. Hodnocen bude vzhled a recept bramborového salátu. Originalitě receptu se meze nekladou, nicméně musí vždy splňovat dvě zásadní podmínky: obsahovat brambory a majonézu. Tu má Vitana poctivou, vyrobenou podle tradiční receptury. „Podle nedávno realizovaného chuťového testu na vybraném vzorku spotřebitelů 56 % z nich dává přednost majonéze od Vitany před konkurencí,“[1] dodává Magdaléna Šodorová.

 

Jedna z porotkyň letošní soutěže a vítězka minulého ročníku Eva Sahánková, členka vítězného tria Tři grácie, je zároveň učitelkou předmětu technologie přípravy pokrmů na SOU gastronomie a podnikání v pražských Kyjích. Praxe budoucím kuchařům začne opět příští týden. „Vaříme pro učitele a žáky naší školy, ale také pro lidi z okolí. Děti se učí vařit klasiku – svíčkovou, guláš, saláty. I když tento rok nesoutěžíme, bramborový salát připravujeme i několikrát týdně, na rauty k řízkům nebo na objednávku. Ze cviku rozhodně nevypadneme,“ říká Eva Sahánková.

 

A tip Evy Sahánkové na letošní bramborový salát?

„V této nejisté době bych se nebránila udělat odlehčenější verzi salátu bez salámu a použít jogurt k naředění majonézy. Vraťme se k tradičnímu staročeskému receptu, tedy zelenině a bramborám propojeným majonézou.“