Mistrovství ČR v přípravě bramborového salátu Vitana Majonéza Cup má své vítěze!

V sobotu 30. listopadu proběhl ve středočeském Mratíně již třináctý ročník Mistrovství ČR v přípravě bramborového salátu Vitana Majonéza Cup 2019. Účastníci soutěže letos předvedli mnoho nových a zajímavých nápadů na servírování. Soutěžící poutavě spojili tradiční vánoční pokrm s tématy, která momentálně hýbou společností.  Hlavně u juniorských týmů bylo vidět, že ochranou přírody doslova žijí.

O titul se utkalo celkem 18 kuchařských týmů a porota, v jejímž čele usedl známý novinář, spisovatel a reportér Josef Klíma, to ani tentokrát neměla jednoduché. Soutěžní týmy byly rozděleny do dvou kategorií – junioři a senioři. Ačkoliv byli kuchaři pod drobnohledem poroty a šlo jim o titul mistrů ČR, ochutnávat a získávat inspiraci mohli i všichni diváci, kteří se přišli na akci podívat.

V kategorii seniorů se mistry České republiky v přípravě bramborového salátu Vitana Majonéza Cup 2019 stal tým Tři grácie s receptem na Sametový salát. Mistrové odborného výcviku na SOU gastronomie a podnikání letos pojali servírování bramborového salátu v duchu oslavy výročí třiceti let od Sametové revoluce. Aranžmá naservírovaného stolu či originální dekorace spolu s vynikající chutí tak porota ocenila první příčkou.

Juniorskou kategorii ovládl tým Diplomatky, které svůj Lesní salát servírovaly velmi originálně na dřevě a nebály se použít ingredience jako je smrkový džem, kaštany či křepelčí vajíčka.

„Soutěžící si letos dali velkou práci s výzdobou. Recepty byly většinou tradiční, ale osvěžené nějakou zajímavou ingrediencí, která jim dodala šmrnc. Zároveň bylo vidět, že pro mladé je téma ekologie a ochrany přírody důležité,“ říká Magdaléna Šodorová z Vitany.

Zajímalo by Vás, jak takový vítězný salát chutnal? Od mistrů jsme získali recept, takže si jejich originální bramborový salát můžete zkusit udělat i doma!

Recepty:

Vítězný recept senioři:

Tým TŘI GRÁCIE: Michaela Karbulková, Miluše Roudnická, Eva Sahánková

Mistrové odborného výcviku SOU gastronomie a podnikání, Praha 9

 

SAMETOVÝ SALÁT

SAMETOVÝ SALÁT

Suroviny:

1,5 kg brambor Alianz

20 dkg anglické slaniny

200 g sterilovaného hrášku bez nálevu

1 velká cibule

0,75 l sklenice nakládaných okurek

3 vařená vejce

3 mrkve

1 jablko

200 g celeru

1 petržel

1 smetana na šlehání (100 ml)

1 lžíce worcesteru

2 lžíce plnotučné hořčice

425 ml majonézy Vitana

Lžička cukru, sůl a pepř

Postup:

Brambory a vejce protlačíme přes kolečko, ostatní zeleninu a jablko nakrájíme na kostičky. Slaninu nakrájíme na úzké proužky, cibuli nadrobno, okurky na malé kostičky. Vše promícháme s majonézou, přidáme hořčici, worcester, cukr, sůl a pepř.

Na ozdobu tým použil labutě, vykrájené z jablek.

Vítězný recept junioři:

Tým DIPLOMATI: Eliška Freibauerová, Anna Haisová, Eliška Hátlová

Střední škola gastronomická a hotelová, Praha – Braník

LESNÍ BRAMBOROVÝ SALÁT se smrkovým džemem, kaštany a slaninovým hnízdem na křepelčí vajíčka

Suroviny:

1 kg brambor

80 g šalotky

80 g sterilovaného hrášku

4 středně velké mrkve

5 ks kyselých okurek

300 g Vitana majonézy

1 lžíce hořčice

100 g smrkového džemu (z mladých výhonků)

150 g jedlých kaštanů

Citrónová šťáva

Ozdoba:

Slanina

Smrkový džem

Křepelčí vajíčko

Postup:

Uvaříme brambory a také v octové vodě pomalu uvaříme mrkev. Troubu rozpálíme na 200 °C a pečeme kaštany po dobu 10 až 15 minut. Nakrájíme kyselé okurky, mrkev, kaštany a brambory. Vše smícháme, přidáme hrách a spařenou šalotku. Majonézu smícháme se smrkovým džemem, citronovou šťávou a hořčicí. Přidáme sůl a pepř a smícháme s majonézou. Nakonec smícháme vše dohromady.  Udíme a podáváme na dřevu.

Eucerin Hyaluron-Filler + Elasticity v�no?n� kazeta 2019