Festival delikátních chutí – pokrmy z různých koutů světa

Festival delikátních chutí se vrací do historických prostor Novoměstské radnice

Tradičně se můžete těšit na kuchyně ze všech koutů světa, nyní se sezonně laděnou hřejivou tématikou… Podtitulem tohoto vydání festivalu bude totiž slogan „jídla, pro která zahoříte“.

Termín konání:

13. 10. 2018 od 10:00 do 18:00

Festival delikátních chutí

Baví vás objevovat kombinace chutí, nahlížet pod pokličky, mít možnost zeptat se na tajné postupy nebo chcete hlavně ochutnávat, popovídat si s přáteli a podívat se do krásných prostor v srdci metropole? Přijďte v sobotu 13. října 2018 na Novoměstskou radnici.

 



Ředitel Novoměstské radnice Albert Kubišta k festivalu říká: “Radnice se postupem času stává místem, kde jsou vybrané chutě jídel i nápojů jako doma, a proto uspořádat po úspěšném jarním vydání tohoto festivalu další, bylo pochopitelným a moc milým krokem, po kterém volalo mnoho návštěvníků i spokojených účastníků.  Jsme místem, kde se setkávají lidé v příjemné atmosféře při nejrůznějších příležitostech a tento festival nebude výjimkou.” Co vás konkrétně čeká vám poví produkční Jitka Palusková: „Když se řekne říjen, tak si představím hřejivé pikantní chutě, klokotající kotlíky a špekáčky nad ohněm… Pokrmy slané i sladké, ale hlavně takové, které vám napumpují teplo do žil a vykouzlí úsměv na tváři. Rádi bychom návštěvníkům nabídli pestrou paletu tradičních i netradičních pokrmů i nápojů. Chybět určitě nebudou pikantní asijská curry, misky horkých polévek, šťavnaté burgery, belgické hranolky nebo švýcarský raclette. Spoustu lahůdek si budete moci odnést i domů. Udělejte sobě nebo někomu blízkému radost farmářskou klobáskou nebo sýry, francouzským vínem, výběrovou čokoládou či některou z chystaných chilli pochoutek. Za sebe můžu říct, že se nejvíc těším, až si doplním domácí zásoby pickles a pálivých omáček a večer si s kolegy přiťukneme svařákem na zakončení letošní gastro-festivalové sezóny.“

 

Vstup zdarma

Festival delikátních chutí 2018

Více informací naleznete ZDE

 

Novoměstská radnice

patří k nejvýznamnějším gotickým stavbám na Novém Městě pražském, jež byly vybudovány v době panování Karla IV. Přáním panovníka bylo, aby se Karlovo náměstí (tehdejší Dobytčí trh), stalo nejen významným obchodním střediskem, ale i důstojným protějškem náměstí Staroměstského. To byl také důvod, proč Novoměstská radnice měla vynikat výstavností. Gotická budova radnice se nachází na rohu Vodičkovy ulice a severního průčelí Karlova náměstí v Praze 2.

Jako správní budova sloužila Novoměstská radnice do roku 1784. V tomto roce, za panování Josefa II., došlo ke sjednocení čtyř pražských měst a veškerá správa města se soustředila do Staroměstské radnice. Budova Novoměstské radnice se změnila v sídlo kriminálního soudu, kancelářské prostory a žalář. Pro tyto potřeby byla v letech 1806–1811 podle projektu Karla Schmita část radnice přestavěna v empírovém slohu. V přízemním vězení (mimo jiné) pobývali: vůdce rebelujících Chodů Jan Sladký Kozina, účastníci revoluce z roku 1848, a v roce 1894 zde probíhal proces s příslušníky pokrokové mládeže sdružených ve spolku Omladina. Po mnoha dostavbách, přestavbách a opravách – do věže roku 1559 dokonce udeřil blesk a radnice byla poničena požárem a i báň věže byla později poničena bouří – se o rekonstrukci (v letech 1905–1906) do původního stavu pokusili Antonín Wiehl a Kamil Hilbert

Na hlavním průčelí do Karlova náměstí došlo k obnově velkých sdružených renesančních oken do hlavního sálu a renesančních štítů. V letech 1958–1959 probíhala první novodobá úprava, kdy byla v přízemní gotické síni vybudována obřadní svatební síň pro obvod Prahy 2. V roce 1962 byla radnice prohlášena za národní kulturní památku.

Zdroj: Wikipedie