600 dílů: Kluci v akci spolu vaří už bezmála 15 let

V roce 2005 se na obrazovce poprvé objevila dvojice kuchařů Filip Sajler a Ondřej Slanina. Kluci v akci se v programu České televize zabydleli a tuto sobotu 30. května odvysílá ČT1 v 18.25 jubilejní 600. díl. Na slavnostní tabuli naservírují telecí řízek s bramborovým salátem nachystaným na dva způsoby.

„Oba máme své chutě. Nejlepší bramborový salát neexistuje. Každý je něčím skvělý,“ odpovídá Ondřej Slanina na otázku, která z připravených příloh bude k telecímu řízku smaženém na přepuštěném másle chutnější. Společně s Filipem Sajlerem natočili Kluci v akci již šest stovek dílů. Na obrazovkách se drží dvojice patnáct let, dohromady dává stopáž odvysílaného materiálu bezmála čtrnáct tisíc minut. Aby si tak mohl divák zopakovat veškeré díly, musel by si vzít minimálně desetidenní volno. Přitom jeden díl točí štáb většinou celý den, v případě natáčení mimo studio stráví kuchaři na place o půl dne víc.

Kluci v akci – 600. díl

600. díl Kluci v akci

Mimo výlety po České republice se kuchaři podívali i do zahraničí. V autentickém prostředí naservírovali divákům norskou bujabézu, bulharské pečené papriky se sýrem nebo italské rissoto pescatore. „Nejvíce jsem si užil Amalfské pobřeží. Úžasné suroviny, lidi a pestrá místa kde jsme natáčeli, včetně vinice, olivového háje a přístavů,“ vzpomíná na natáčení Filip Sajler.

„Pořad se nestylizuje do laciného vaření ani do výlučných kulinářských experimentů. Je dostatečně odborný a edukativní, aby se stal skutečnou inspirací pro každodenní domácí vaření a prezentované recepty jsou mistrně vybalancovány mezi zdravou výživou a špetkou dietní nekorektnosti. Proto je pořad u českých divaček a diváků tak oblíben,“ říká manažer vývoje pro oblast publicistiky Radomír Šofr.

Foto: Yan Renelt