Velká cena Španělska – páteční tréninky – tým Scuderia Ferrari

Podle očekávání byl pátek Scuderie Ferrari na okruhu Barcelona-Catalunya obzvlášť nabitý. Kromě všech obvyklých prací měl tým v rámci přípravy na nedělní Velkou cenu Španělska, která začíná v 15 CET, několik aktualizací k posouzení na SF-23. Tým pracoval na přípravě na kvalifikaci, ale soustředil se zejména na rychlost závodu, přičemž Charles Leclerc a Carlos Sainz oba hodně jezdili s velkým množstvím paliva a zkoušeli různé směsi pneumatik.

FP1

  V první jízdě tým provedl srovnávací test mezi dosud používaným aero balíčkem u Charlesea novým u Carlose. Oba piloti zahájili jízdu na prototypové pneumatice C1, se kterou Pirelli plánuje poprvé závodit v britské Grand Prix. Po asi tuctu kol pak přešli na směs Medium. V prostřední části tréninku pak přezuli na měkké pneumatiky, na kterých oba jezdci zajeli své nejlepší časy, Charles zajel 1’15”694 a Carlos 1’15”726. Na posledních 15 minut tréninku vozy spotřebovaly více paliva, aby jely v závodní konfiguraci. Leclerc odjel 28 kol a Sainz 27.

FP2

Před druhou jízdou, která začala v 17 hodin místního času, mechanici namontovali aktualizovaný aero balíček také do Charlesova vozu, takže oba piloti měli stejnou specifikaci. Na rozdíl od ostatních týmů začala Scuderia s kvalifikační simulací s použitím dvou sad měkkých pneumatik. Na druhém z nich zajel Leclerc kolo za 1’14″246, sedmý nejlepší, zatímco Sainz byl osmý nejrychlejší s 1’14″274. Když v tomto okamžiku zbývala polovina tréninku, Scuderia poté přepnula oba vozy do závodní konfigurace s větším množstvím paliva na palubě, při použití měkkých pneumatik a prototypové směsi C1. Charles a Carlos dokončili každý 32 kol. Vozy se vrátí na trať zítra ve 12:30 SEČ na poslední hodinu volného tréninku před kvalifikací v 16.

Charles Leclerc #16

„Byl to zajímavý den, protože jsme měli k vyzkoušení nějaké nové díly, takže jsme mezi těmito dvěma vozy spustili velmi odlišné programy. Byl to produktivní den, když jsme prošli všemi testy, které jsme chtěli udělat, i když je těžké číst, kde jsme z hlediska výkonu právě teď. Budeme pokračovat ve snaze udělat kroky vpřed, které chceme, abychom byli zítra s autem v pohodě a pak budeme moci vidět, kde jsme. Pro dnešek je jasné, že ačkoliv má Red Bull náskok nade všemi, zbytek pole je velmi, velmi těsný.“

Carlos Sainz #55

„Dnes bylo na voze spousta nových věcí, které jsme mohli vyzkoušet, a my jsme se neustále přizpůsobovali změnám nastavení a analyzovali rozdíly mezi díly v průběhu dvou relací. Také jsme vyzkoušeli všechny tři směsi, takže celkově to byl celý den příprav na zbytek víkendu. Díky všem, kteří dnes fandí z tribun, je skvělý pocit vidět tolik lidí na trati už v pátek!“

Zdroj: Scuderia Ferrari

Formule 1 – AWS GRAN PREMIO DE ESPAÑA 2.-4.6.2023