Velká cena Číny – sobotní sprint kvalifikace – tým Mercedes AMG-PETRONAS Formula One

Sobotní první řada zajištěna v chaotické sprint  kvalifikaci za sucha a mokra

  • Lewis Hamilton odstartuje do sobotního sprintu F1 z druhého místa a George Russell z 11. místa po zběsilé páteční kvalifikaci.
  • První trénink, který se vrátil na mezinárodní okruh v Šanghaji po pěti letech, se ukázal jako rušný trénink, kde se všichni chtěli učit na povrchu s nízkou přilnavostí.
  • Tým se rozhodl použít pouze jednu sadu tvrdých směsí na každém voze, což poskytlo výhodnější výběr pro zbytek víkendu.
  • První část kvalifikace se ukázala jako ošidná, ale oba jezdci se ve svých druhých zajížděcích kolech zlepšili a postoupili do další části kvalifikace.
  • Bohužel George ve druhé části skončil, protože poté, co ho jeho první pokus dostal na 11. místo, se spustil déšť a znemožnil zlepšení.
  • Déšť pokračoval i ve SQ3, kdy Lewis a jeho tým odvážně zajeli do boxů pro novou sadu pneumatik do přechodných podmínek se zvýšeným tlakem v pneumatikách. To se ukázalo jako dobré rozhodnutí, protože Lewis se do sprintu kvalifikoval na druhém místě.
2024 Chinese Grand Prix, Friday – Jiri Krenek
2024 Chinese Grand Prix, Friday – LAT Images

Lewis Hamilton

„Podmínky tam byly velmi náročné. Jak jste mohli vidět, nikdo tam neměl moc přilnavosti. Jakmile jsem ale viděl, že začíná pršet, zaradoval jsem se. Naše tempo na suchu nevypadalo dostatečně rychle na to, abychom mohli zaútočit na úplné čelo, takže mokré počasí nám poskytlo více příležitostí. Tehdy to všechno ožilo. Budeme muset počkat a uvidíme, jaké budou podmínky zítra. Máme za sebou spoustu rychlých vozů, ale uvidíme, co můžeme udělat, abychom je udrželi za sebou.“

2024 Chinese Grand Prix, Friday – Sam Bloxham

 George Russell

„Nebylo to tam vůbec jednoduché. Ve druhé části kvalifikace jsem zajel jedno kolo, než přišel déšť, což bylo frustrující. Snažili jsme se vyjet na trať co nejdříve, protože jsme věděli, že přijde déšť. V boxové uličce jsme se však zasekli za několika vozy a ztratili jsme hodně teplot do pneumatik. Byli jsme ještě blízko postupu; Ještě jedna desetina a zvládli bychom to. Kdo ví, co by se stalo, kdybychom se dostali do SQ3. Nicméně máme šanci se v zítřejším sprintu zotavit. Odpoledne nás čeká kvalifikace na Grand Prix a to je to, na čem opravdu záleží.“

2024 Chinese Grand Prix, Friday – Jiri Krenek

 Andrew Showlin, technický ředitel traťové části

„Dnes to byl náročný den. Věděli jsme, že když jsme se sem nepodívali pět let, bude okruh v prvním tréninku pravděpodobně velmi zelený. To se potvrdilo, a proto jsme se rozhodli nasadit pouze jednu sadu tvrdých pneumatik. To nám poskytuje výhodnější alokaci pro zbytek víkendu. Doufáme, že se to ukáže jako užitečné, protože trať bude i nadále přilnavá a vyvíjející se. Vzhledem k jediné hodině tréninku bylo vždy výzvou dostat vozy do optimálního okna pro sprint kvalifikaci. To bylo ještě komplikovanější kvůli měnícím se podmínkám. Poté, co se oba vozy dostaly do SQ2, se George potýkal ve svém prvním tlačném kole s nedostatečnou teplotou pneumatik. Když začalo pršet, ocitl se na špatné straně bubliny. Lewis to zvládl a po dobrém rozhodnutí od něj a týmu, aby přezul na novou sadu pneumatik do přechodných podmínek s vyšším tlakem, odvedl skvělou práci a kvalifikoval se na druhé místo. Naše rychlost na suchu nebyla nijak oslnivá, ale s Lewisem se budeme snažit udržet tyto rychlejší vozy za sebou i v zítřejším sprintu. George by měl být schopen udělat nějaký pokrok vpřed ze své výchozí pozice a doufejme, že se dokáže probojovat na body. Jízda na trati ve sprintu nám také poskytne další znalosti, které můžeme využít k dalším úpravám W15 před kvalifikací.“

Zdroj: Mercedes AMG-PETRONAS Formula One Team

 

Formule 1 – Lenovo Chinese Grand Prix – 19. – 21.4.2024