Velká cena Brazílie nedělní závod – tým Mercedes AMG-PETRONAS Formula One

  • Lewis Hamilton skončil osmý, zatímco George Russell byl nucen odstoupit z nedělní Velké ceny São Paula na okruhu Interlagos.
  • Lewis i George se seřadili na 5. a 8. místě a předvedli dobré starty. Lewis se posunul na 3. a George na 6. místo, než byla vyvěšena červená vlajka kvůli incidentu v první zatáčce.
  • Po restartu a po další sadě ojetých měkkých pneumatik Lewis ztratil půdu pod nohama a propadl se na 4. místo, zatímco George si polepšil o jednu pozici a dostal se na 5. místo.
  • Po tomto slibném startu se však brzy ukázalo, že W14 nemá rychlost na to, aby bojovala s těmi vpředu nebo odolala některým rychlejším jezdcům za nimi.
  • Oba piloti absolvovali ještě dva pitstopy a soustředili se hlavně na práci s pneumatikami. Na prostřední stint si vzali střední směs, než v závěrečné části závodu přezuli na jinou použitou měkkou pneumatiku.
  • Bohužel, George se musel vypořádat s rostoucími teplotami pohonných jednotek, které ho nakonec donutily odstoupit ze závodu.
  • Lewis mezitím zajel osamělý závod na osmém místě a přivezl do cíle několik bodů pro tým.

LEWIS HAMILTON

„Mám pocit, že jsem dnes zajel lepší závod než včera, vzhledem k tomu, jak jsem se choval k pneumatikám, jak nejlépe jsem uměl. Těžko říct, proč jsme se tento víkend tolik trápili. S tímto vozem jsou chvíle, kdy funguje, a jindy ne. V průběhu celého kola je to velmi nekonzistentní a musíme na to přijít. Dnes jsme byli pomalí na rovinkách, ale stále jsme klouzali v zatáčkách, takže to bylo obtížné. Půjdeme pryč a podíváme se na věci, abychom zjistili, co jsme měli udělat jinak. Byl to den, na který se nezapomíná, ale doufejme, že si z něj vezmeme spoustu ponaučení. Jsem také velmi hrdý na všechny v týmu. Stále pracují, jak jen mohou, a drží hlavy vztyčené. To je to, v čem musíme pokračovat a budeme se neustále zlepšovat.“

2023 Brazilian Grand Prix, Sunday – LAT Images

 GEORGE RUSSELL

„Očividně se nám tento víkend nedařilo. Ještě si nejsme jisti, co to bylo, ale tempo tam prostě nebylo. Je jasné, že se nedostanete z vozu, který stojí za stupně vítězů, do vozu, který je jednu sekundu za čelem, takže to bylo velmi zvláštní. Mysleli jsme si, že včerejšek mohl být jen jeden, ale očividně nebyl. Klouzaly nám pneumatiky a myslím, že výkon, který jsme předvedli, byl maximální, který jsme s vozem měli. Nakonec nás trápily vysoké teploty oleje v pohonné jednotce a to způsobilo, že jsme museli odstoupit. To završilo náročný den. Nyní se musíme vrátit do továrny, přeskupit síly a zapracovat na tom, co jsme udělali, abychom se dostali na vrchol před závěrečnými dvěma závody sezóny.“

 TOTO WOLFF, ŠÉF TÝMU A CEO

„Dnes to byl zjevně velmi špatný výkon. Minulý týden v Mexiku skončil na stupních vítězů, takže cokoliv jsme s ním udělali, nefungovalo. O sprint víkendech obvykle nejsme nejsilnější, ale to nevysvětluje, jak náročný tento víkend byl. Lewis dojel do cíle a obsadil osmé místo, zatímco George byl nucen odstoupit. Dokážu jen soucítit, že dnes musel řídit obtížně řiditelný vůz. Vůz je po celou dobu na ostří nože a my se musíme ujistit, že problém z vozu pro příští rok odstraníme. Musíme také tvrdě tlačit na poslední dva závody sezóny a zotavit se. To je nejdůležitější věc, která nyní míří na dvě úplně jiné tratě v Las Vegas a Abú Dhabí.“

2023 Brazilian Grand Prix, Sunday – LAT Images

 ANDREW SHOVLIN, TECHNICKÝ ŘEDITEL TRAŤOVÉ ČÁSTI

„Byli jsme velmi omezeni v tom, co jsme mohli na voze změnit mezi dnešním sprintem a Grand Prix. V podstatě jde pouze o úhel předního křídla a veškerá elektronická nastavení, která může pilot provádět z kokpitu. Věděli jsme, že bude těžké udělat velký krok ve výkonnosti, ale vždy jsme to chtěli zkusit.  Začátky byly vesměs dobré. Bohužel Lewis předjel Alonsa ve čtvrté zatáčce ve druhé zatáčce, ale bylo jasné, že jsme dnes neměli rychlost na to, abychom s nimi závodili. Šlo do značné míry o to, abychom se udrželi. Jezdci se museli starat o pneumatiky a vypořádat se s nedostatkem maximální rychlosti. Ke konci jsme George nechali odstoupit, protože problém s jeho chladicím systémem způsoboval, že se teploty pomalu vymykaly kontrole. Je jasné, že máme něco velmi špatného s nastavením. V posledních závodech jsme měli rychlost na to, abychom bojovali o stupně vítězů, a dnes jsme byli sotva schopni bojovat o body. Jsme samozřejmě zklamaní a budeme tvrdě pracovat, abychom pochopili a napravili to, co jsme tento víkend udělali špatně.“

2023 Brazilian Grand Prix, Sunday – LAT Images

Zdroj: Mercedes AMG-PETRONAS Formula One Team

 

GP SÃO PAULO vyhrál přesvědčivě Max Verstappen a překvapivě na třetím místě Alonso