GP SÃO PAULO vyhrál přesvědčivě Max Verstappen a překvapivě na třetím místě Alonso

Velká cena SÃO PAULO nedělní závod – V zaváděcím kole narazil Charles Leclerc do bariéry pro technickou poruchu hydrauliky.

Start závodu

Start se  nepovedl Fernandu Alosovi ani Lance Strollovi. Dobře odstartoval Oscar Piastri i Lando Norris a Lewis Hamilton.  Dobrý start měl Kevin Magnussen a předjel týmového kolegu Nica Hulkenberga. Krátce po startu kolize Alexe Albona  a Kevina Magnussena.  Na trati se roztočil také Oscar Piastri.  Na trať odletěl plášť pneumatiky od monopostu Haasu a zasáhl vůz Daniela Ricciarda.  

Kolize po startu a vyvěšení červené vlajky

Ze závodu odstoupil Kevin Magnussen, Alex Albon. Nejprve vyjel safety car a poté byla vyvěšena červená vlajka pro opravu poškozené bariéry. Daniel Ricciardo zajel do boxů pro opravu zadního spojleru po zásahu pneumatiky. Opravy probíhaly také na voze Oscara Piastriho. Opravy obou vozů se do restartu podařilo stihnout. Ricciardo i Piastri startovali z boxů.

Restart z pevných pozic

Pořadí:

VER NOR HAM ALO STR RUS PER SAI OCO TSU GAS BOT ZHO SAR HUL PIA RIC

Odstoupili: Magnussen, Leclerc, Albon

Red Bull Maxe Vestappena měl dobrý start za ním Lando Norris, Fernando Alonso po vnitřku předjel Lewise Hamiltona a posunul se na třetí místo. Za Lewisem Hamiltonem George Russell. Yuki Tsunoda se posunul na 9. místo Lance Stroll klesnul na 7 pozici. V 6. kole povoleno využití systému DRS. Lando Norris dojížděl Maxe Verstappena. George Russell dojížděl Lewise Hamiltona. V 8. kole souboj o vedení závodu mezi Landem Norrisem a Maxem Verstappenem. Max Verstappen se útoku ubránil. Celé pole jelo ve vlaku DRS. V 10. kole souboj o páté místo mezi Sergiem Perezem a George Russellem. Russell se před něho vrátil, ale Sergio Perez na brzdách se opět dostal před George Russella. V nájezdu do 14. kole předjel Sergio Perez George Russella. V 15. kole Carlos Sainz stíhal Lance Strolla. V 15. kole zajel do boxu Esteban Ocon.

V 16. kole Sergio Perez dojížděl Lewise Hamiltona. Oscar Piastri a Daniel Ricciardo jeli o kolo zpátky, protože před vyvěšením červené vlajky zajeli do boxů. V 18. kole předjel Sergio Perez Lewise Hamiltona. V 19. kole zajel do boxu Lewis Hamilton a mění na žlutou sadu pneumatik. Lance Stroll stíhal George Russella. George Russell absolvoval pitstop ve 20. kole.

Lewis Hamilton hlásil problém s pravou přední pneumatikou. V boxech také Sergio Perez přezouvá na žlutou sadu pneumatik. Souboj mezi Sergiem Perezem a Lewisem Hamiltonem. Ve 23. kole Sergio Perez útočil na Lewise Hamiltona a úspěšně předjel.

Ze závodu odstupuje Guanyou Zhou

Ve 24 kole odstupuje ze závodu Guanyou Zhou. V 25. kole předjel Lance Stroll George Russella. V boxech Fernando Alonso ve 26. kole. V 27. kole absolvovali pit stop piloti Sainz, Gasly a Tsunoda. Lance Stroll předjel Lewise Hamiltona a postoupil na 5. místo. V 28. kole Max Verstappen i Lando Norris v boxech.

Ve 30. kole jsme sledovali souboj mezi George Russellem a Lewisem Hamiltonem. Jejich soupeření využíval Carlos Sainz a bližil se k George Russellovi. Pierre Gasly předjel Logana Sargeanta. Sergio Perez ve 32. kole dojížděl Fernanda Alonsa. Carlos Sainz stíhal George Russella jedoucího na 7. místě. Yuki Tsunoda v 36. kole předjel Valtteri Bottase a postoupil na 10. místo. V 37. kole využil Carlos Sainz a předjel Lewise Hamiltona a postoupil na 6. místo. Esteban Ocon předjel Nica Hulkenberga a postoupil na 13. místo.

Ze závodu odstupuje Valtteri Bottas

Ve 41. kole odstupuje ze závodu Valtteri Bottas pro technické problémy. Pierre Gasly dojížděl George Russella. Ve 43. kole Pierre Gasly předjel George Russella a postoupil na 8. místo. Ve 46. kole dojížděl Geoge Russella Yuki Tsunoda. Ve 46. kole zajel George Russell do boxu a mění na červenou sadu pneumatik. V boxech také Sergio Perez. Lewis Hamilton ve 47. kole mění na červenou sadu pneumatik. V boxech i Fernando Alonso  a vyjel před Sergiem Perezem a Lewis Hamilton předjel Estebana Ocona. V 50. kole Pierre Gasly předjel Lewise Hamiltona a postoupil na 8. místo.

V 52. kole v boxech Carlos Sainz, pit stop absolvoval také Esteban Ocon. O 3. místo bojoval Sergio Perez s Fernandem Alonsem.  Delší pit stop absolvoval Lance Stroll v 54. kole. V 57. kole v boxech Max Verstappen. Yuki Tsunoda předjel George Russella.

Ze závodu odstupuje George Russell

V 59. kole odstupuje ze závodu George Russell. V 60 kole absolvoval pit stop Lando Norris.

Napínavý souboj o třetí místo až do posledního kola

Nadále jsme sledovali souboj mezi Fernandem Alonsem a Sergiem Perezem. V 70. kole Sergio Perez předjel Fernanda Alonsa. Fernano Alonso se však nevzdává. V posledním kole Fernando Alonso se vrátil na 3. místo.

Závěr závodu

V závodě zvítězil Max Verstappen, za ním na místě druhém dojel Lando Norris. Do poslední chvíle jsme sledovali souboj o třetí místo, kdy na místě třetím dojel Fernando Alonso.

PER STR SAI GAS HAM TSU OCO SAR HUL RIC PIA

Závod nedokončil:  George Russell, Valtteri, Bottas, Guanyou Zhou, Kevin Magnussen, Charles Leclerc a Alex Albon.

 

RACE RESULT

Pos No Driver Car Laps Time/Retired
1 1 Max Verstappen Red Bull Racing Honda RBPT 71 1:26:07.136
2 4 Lando Norris McLaren Mercedes 71 +8.277s
3 14 Fernando Alonso Aston Martin Aramco Mercedes 71 +34.155s
4 11 Sergio Perez Red Bull Racing Honda RBPT 71 +34.208s
5 18 Lance Stroll Aston Martin Aramco Mercedes 71 +40.845s
6 55 Carlos Sainz Ferrari 71 +50.188s
7 10 Pierre Gasly Alpine Renault 71 +56.093s
8 44 Lewis Hamilton Mercedes 71 +62.859s
9 22 Yuki Tsunoda AlphaTauri Honda RBPT 71 +69.880s
10 31 Esteban Ocon Alpine Renault 70 +1 lap
11 2 Logan Sargeant Williams Mercedes 70 +1 lap
12 27 Nico Hulkenberg Haas Ferrari 70 +1 lap
13 3 Daniel Ricciardo AlphaTauri Honda RBPT 70 +1 lap
14 81 Oscar Piastri McLaren Mercedes 69 +2 laps
NC 63 George Russell Mercedes 57 DNF
NC 77 Valtteri Bottas Alfa Romeo Ferrari 39 DNF
NC 24 Zhou Guanyu Alfa Romeo Ferrari 22 DNF
NC 16 Charles Leclerc Ferrari 0 DNF
NC 20 Kevin Magnussen Haas Ferrari 0 DNF
NC 23 Alexander Albon Williams Mercedes 0 DNF

* Provisional results. Note – Norris scored an additional point for setting the fastest lap of the race.

 

Formule 1 – ROLEX GRANDE PRÊMIO DE SÃO PAULO 3.-5.11.2023