Velká cena Belgie nedělní závod – tým Scuderia Ferrari

Francorchamps, 28. srpna 2022 – Jasno, slunečno. Teplota: vzduch 22°, dráha 35°

Scuderia Ferrari odjela z Velké ceny Belgie na třetím místě s bojovným Carlosem Sainzem a na šestém Charlesem Leclercem. Pro Sainze to bylo sedmé pódium v ​​sezóně a díky dnešním bodům je tým stále druhý v poháru konstruktérů. Charles měl trochu smůly, když musel hned v prvních kolech zajet do boxů, když se na jeho F1-75 zachytilo utržená fólie z hledí v pravém předním brzdovém kanálu, což způsobilo přehřátí brzd.

Nedostatek tempa

Carlos měl opravdu dobrý start z pole position a v prvních fázích vedl, ale po první zastávce v boxech bylo jasné, že Max Verstappen a Sergio Perez měli lepší tempo, takže se španělský pilot poté soustředil na udržení třetího místa a  odražení hrozby ze strany George Russella. Charles, který stejně startoval ze zadního konce startovního pole kvůli penalizaci za výměnu pohonné jednotky, se pak musel po problému s odtrženou folií podruhé pokusit probojovat se do pořadí. Dostal se ze 14. na deváté místo, ale pak se propadl až na 17. místo. Předvedl skvělé zotavení, překročil  cílovou čáru na pátém místě, ale nakonec byl klasifikován jako šestý, protože dostal 5 sekund penalizaci za překročení rychlosti v boxové uličce, dvě kola před cílem.

Rovnou zpátky na trať

Šampionát je příští týden zpět na zcela jiném typu trati, na okruhu Zandvoort a jeho parabolických zatáčkách. Část týmu míří přímo do Nizozemska, zatímco zbytek se vrací do Maranella, kde bude hloubková analýza zkoumat důvody rozdílu v tempu mezi jeho vozy a vozy konkurenčního týmu, se kterým Scuderia bojovala celou sezónu.

 

GP BELGIO F1/2022 – DOMENICA 28/08/2022 credit: @Scuderia Ferrari Press Office

Carlos Sainz #55

„Vůz se dnes cítil docela dobře a udělali jsme maximum, ale naše tempo nebylo tento víkend dost rychlé, abychom se udrželi na vítězství. Jeli jsme solidní závod od začátku do konce, s dobrými zastávkami v boxech a strategickými výzvami, ale nestačilo to na udržení Red Bullů za sebou, protože měli prostě větší tempo.Je čas vše analyzovat a připravit závod na příští týden v Zandvoortu.“

 

 Charles Leclerc #16

„Začali jsme dobře, ale ve 3. kole jsem bohužel měl odtrženou folii  v brzdovém potrubí, což znamenalo, že jsem musel zajet do boxů, když jsem byl v P9. To nás posunulo trochu dozadu. Od té chvíle jsem věděl, že to bude těžký závod. Pocit ve voze byl docela dobrý, ale ve srovnání s našimi konkurenty nám chybělo tempo. Před tímto víkendem udělali obrovský krok a my musíme pracovat na odstranění mezery.“

 

Mattia Binotto, team principal a výkonný ředitel

„Dnešní závod nesplnil naše očekávání. Red Bull odvedl skvělou práci a výkonnostní rozdíl mezi nimi a námi byl tento víkend, pokud jde o rychlost a také degradaci pneumatik, jasně vidět. Carlos odjel dobrý závod. Charles měl smůlu v úvodních fázích a od té doby měl ještě více práce. Jako tým si prostě musíme vyhrnout rukávy a pokračovat ve zlepšování výkonu našeho vozu. Příští závod v Zandvoortu nabízí trať se zcela odlišnými charakteristikami a my jsme připraveni dát tomu nejlepší výkon jako vždy, s cílem vyhrát.“

Start

Na startu si Carlos Sainz udržuje vedení, zatímco Charles Leclerc postoupivší na 14. místo na roštu poté, co AlphaTauri Pierra Gaslyho startuje z boxové uličky, protne čáru jako desátý, než předjede Lance Strolla na rovince Kemmel. Na šikaně Les Combes se Nicholas Latifi a Valtteri Bottas dostali do kontaktu a následoval výjezd Safety Caru.

kolo 4

Utržená slída z hledí skončí v jednom z Charlesových brzdových kanálků, takže musí zajet do boxů, aby ji odstranili, vyjede na střední sadě pneumatik  a zařadí se 17. místo

kolo 5

Charles Leclerc předjíždí Nicolase Latifiho.

kolo 8

Charles Leclerc předjíždí Pierre  Gaslyho a Yuki Tsunodu a jede na P13.

kolo 9

Charles Leclerc předjel Kevina Magnussena a je 12.

kolo 12

Carlos jede do boxu aby přezul  z měkké sady na střední sadu pneumatik. Je šestý, ale brzy se posune na páté místo a předjede Daniela Ricciarda. Charles Leclerc předjel Landa Norrise a posunul se na deváté místo, částečně kvůli ostatním jezdcům v boxech.

kolo 13

Daniel Ricciardo je v boxech a Charles Leclerc  je sedmý za Lance Strollem.

kolo 14

Carlos Sainz předjíždí Sebastiana Vettela na čtvrtém místě, ale brzy je třetí, když George Russell zajíždí do boxů k výměně pneumatik. Charles  Leclerc dělá totéž.

kolo 16

Sergio Perez v boxech, Carlos Sainz  je druhý. Mexický pilot se objevuje před Charlesem na třetím místě.

kolo 17

Max Verstappen zajíždí do boxů a Carlos Sainz  je zpět ve vedení, zatímco George Russell předjíždí Charlese Leclerca.

kolo 19

Max Verstappen útočí na Carlose Sainze , aby se ujal vedení.

kolo 26

Carlos Sainz  a Charles Leclerc oba zajíždějí do boxů, první pro tvrdou sadu, druhý pro střední . Nyní jsou čtvrtý a sedmý.

kolo 29

Charles Leclerc předjel Estebana Ocona a obsadil šesté místo a George Russel je v boxech a Carlos je  opět třetí.

kolo 31

Charles Leclerc předjíždí Sebastiana Vettela a postupuje na páté místo.

kolo 43

Charles Leclerc zajíždí do boxů pro měkkou sadu pneumatik a vynořuje se těsně před Fernandem Alonsem, který ho pak předjíždí. Charles Leclerc se dostává zpět do čela, ale není schopen zajet nejrychlejší kolo a závod končí vítězstvím Maxe Verstappena před Sergiem Perezem a Carlosem Sainzem , Charles pátý, ale poté sesazen na šesté místo kvůli 5sekundové penalizaci za překročení rychlosti v boxové uličce při jeho posledním pit stopu.

 

Zdroj: Scuderia Ferrari

 

Formule 1 – ROLEX BELGIAN GRAND PRIX 26.-28.8.2022