Formule 1 – ROLEX BELGIAN GRAND PRIX 26.-28.8.2022

Formule 1 – ROLEX BELGIAN GRAND PRIX 26.-28.8.2022

 
Kolo
Datum
SELČ výsledek
NEDĚLE
Race 28.8.

15:0017:00

Max Verstappen
SOBOTA
Qualifying 27.8.

16:0017:00

Max Verstappen
Practice 3

13:0014:00

Sergio Perez
PÁTEK
Practice 2 26.8.

17:0018:00

Max Verstappen
Practice 1

14:0015:00

Carlos Sainz
Grand Prix web Facebook okruh
zdroj informací : F1 , vlastní zdroje

Velká cena Belgie – nedělní závod

 

Start závodu

Yuki Tsunoda odstartoval z boxové uličky, protože na jeho voze byl opravován motor pod režimem parc fermé. Max Verstappen, Esteban Ocon, Lando Norris, Charles Leclerc, Guanyou Zhou, Mick Schumacher a Valtteri Bottas byli také penalizováni za technické změny na vozidlech.

Lewis Hamilton a Valtteri Bottas odstupují ve druhém kole ze závodu

Start se nevydařil Sergio Perezovi, který  musel korigovat vůz aby se neroztočil . První místo uhájil Carlos Sainz . Došlo ke kontaktu mezi Lewisem Hamiltonem a Fernandem Alonsem, Lewis Hamiton předjel Fernanda Alonsa a ten po tomto předjížděcím manévru najel zezadu do vozu Lewise Hamiltona , vytlačil ho do kačírku a  Lewis Hamilton  byl nucen odstoupit ze závodu. Krátce poté došlo ke kontaktu mezi Nicolasem Lattifim a Valtteri Bottasem a Valtteri Bottas, který se snažil Lattifimu vyhnout,  skončil v kačírku a také odstupuje ze závodu. Na trať vyjel safety car.

Restart po výjezdu safety caru

Do depa zajel Charles Leclerc k neplánovanému pitstopu, kdy uvízla slída z hledí některého z před ním jedoucích pilotů v brzdovém kotouči jeho vozu. Přezul na středně tvrdou sadu pneumatik.  Nicolas Lattifi zajel do depa k výměně předního spojleru.  Ve čtvrtém kole byl ukončen safety car. George Russel útočil na Sergia Pereze, Fernando Alonso se snažil předjet po vnější straně George  Russela, ale ten si pozici udržel. V 6.kole Max Verstappen předjel Daniela Ricciarda a postoupil na 6. místo. Sledovali jsme souboj Sebastiana Vettela a Maxe Verstappena. Alex Albon předjel Daniela Ricciarda. Max Verstappen v 7. kole předjel Sebastina Vettela a posunul se na 5. místo , po předjetí Fernanda Alonsa se Max Verstappen posunul na 4. místo. V 8. kole předjel George Russela a jel na 3. místě. V 9. kole se Charles Leclerc snažil dostat před Yuki Tsunodu, a jeho předjížděcí manévr byl úspěšný a Charles Leclerc postoupil na 14. místo.  V 11. kole proběhl souboj mezi Sergiem Perezem a  Maxem Verstappenem o druhou pozici.

V 11. kole zajel Carlos Sainz do boxů a mění na žlutou sadu pneumatik. Ve 12. kole Max Verstappen předjel Sergia Pereze a ujal se vedení závodu. Carlos Sainz se vrátil na 6. místě za Danielem Ricciardem. Charles Leclerc předjel Landa Norrise a posunul se na 9. místo. Fernando Alonso předjel Nicolase Lattifiho . Ve 14. kole zajel do boxu George Russel a přezul na žlutou sadu pneumatik. Do boxu zajel i Lando Norris. Ve 14. kole Charles Leclerc předjel  Lance Strolla a posunul se na 5. místo, poté předjel George Russela a postoupil na 4. místo.

V 15. kole zajel Max Verstappen do depa a přezul na žlutou sadu pneumatik. V 16. kole předjel George Russel Charlese Leclerca a posunul se na 4. místo., přestože se při tomto manévru Charles Leclerc stáhl, došlo mezi piloty k lehkému kontaktu.  

Souboj mezi Carlosem Sainzem a Maxem Verstappenem

V 17. kole jsme sledovali souboj mezi Sebastianem Vettelem a Alexem Albonem. Alex Albon předjel Sebastiana Vettela a Daniela Ricciarda. V 18. kole Max Verstappen předjel Carlose Sainze a dostal se do vedení. V 22. kole proběhl souboj o 9.místo mezi Alexem Alonem a Danielem Ricciardem. O 11. místo bojovali Pierre Gasly, Lando Norris a Lance  Stroll. Ve 24. bojovali o 10. místo Lance Stroll a Daniel Ricciardo. Dvojitý pitstop stáje Ferrari v 26. kole zajel do boxu Carlos Sainz a přezul na bílou sadu pneumatik, pit stop absolvoval i Charles Leclerc. V 28. kole zajel do boxů Sergio Perez. Fernando Alonso předjel Guanyou Zhoua  postoupil na 10. místo. V 29. kole bojovali o 6. místo Esteban Ocon a Charles Leclerc, Charles Leclerc postoupil na 6. pozic Fernando Alonso se dostal před Daaniela Riccciarda. V 30. kole přezul na bílou sadu George Russel. Na žlutou sadu přezul Lando Norris. Ve 30. kole zajel do boxů Max Verstappen a přezul na žlutou sadu pneumatik. Ve 31. kole Charles Leclerc předjel Sebastiana Vettela a posunul se na 5. místo. Ve 34. kole bojovali o 14. místo Yuki Tsunoda a Daniel Ricciardo.  

Deset kol před cílem

Esteban Ocon předjel Pierre Gaslyho a Sebastiana Vettela a posunul se na 7. místo. Ve 40. kole souboj mezi George Russelem a Carlosem Sainzem. Ve 43. kole přezul Charles Leclerc na červenou sadu pneumatik a vyjel na trať před Fernandem Alonsem, ale  Alonso ho předjel. Charles Leclerc v závěru závodu předjel Fernanda Alonsa a postoupil na 5. místo.

Vítězství stáje Red Bull

Ve Velké ceně Belgie zvítězil Max Verstappen, za ním dojel Sergio Perez a na místě třetím Carlos Sains.  

 

Formula 1- Rolex Belgian Grand Prix 27.8 – 29.8 2021

Výsledky Grand Prix Formule 1 – 2022


2022 kalendář Formule 1
datum
Místo
Stát
vlajka
výsledek
BŘEZEN
20.3. Bahrain Sakhir Charles Leclerc
27.3. Saudi Arabia Jeddah Max Verstappen
DUBEN
10.4. Australia Melbourne Charles Leclerc
24.4. Emilia Romagna Imola Max Verstappen
KVĚTEN
8.5.
Miami Miami Max Verstappen
22.5.
Spain Barcelona Max Verstappen
29.5. Monaco Monaco

Sergio Perez

ČERVEN
12.6. Azerbaijan Baku Max Verstappen
19.6. Canada Montreal Max Verstappen
ČERVENEC
3.7. United Kingdom Silverstone Carlos Sainz
10.7. Austria Spielberg Charles Leclerc
24.7. France Le Castellet Max Verstappen
31.7. Hungary Budapest Max Verstappen
SRPEN
28.8. Belgium Spa
ZÁŘÍ
4.9. Netherlands Zandvoort
11.9. Italy Monza
ŘÍJEN
2.10. Singapore Singapore*
9.10.
Japan Suzuka
23.10.
USA Austin*
30.10.
Mexico Mexico City
LISTOPAD
13.11. Brazil Sao Paulo
20.11. Abu Dhabi Abu Dhabi
zdroj informací : F1