Rozhovor s fotografem rychlých vozů F1 Jiřím Křenkem

Jiří Křenek studoval fotografii již na střední škole a magisterský titul v tomto oboru získal v roce 2001 na Institutu tvůrčí fotografie při Slezské univerzitě Opava. Zaměřuje se na fotografování závodů Formule 1, na které mu byla od pořadatele udělena speciální akreditace. Několik let fotil i jedničku F1 Michaela Schumachera.

Co Vás přivedlo k fotografování?

Vlastně moje maminka : bylo to někdy kolem sedmé třídy základní školy, kdy jsem se musel rozhodnout, čím budu. Vždy mě bavilo malovat, ale jak jsem vzal poprvé fotoaparát a nafotil první film hrozně mě to oslovilo. A tak zvítězilo fotografování.

Jaké byly Vaše fotografické začátky? Jaká byla Vaše oblíbená témata?

Samozřejmě na film který jsem si nechal vyvolat v laboratořích, ale první fotky na papír jsem již zvětšoval sám v provizorní fototokomoře z koupelny. Pomatuji si, jak jsem s první ještě mokrou fotografií vyběhl ven na světlo a jak mi zčernala v ruce!!! Zapomněl jsem jí dát do ustalovače 🙂 Nejraději jsem zpočátku fotografoval přírodu, (tj. krajiny řeku Sázavu kam jsem jezdil v létě na prázdniny)

Fotografujete závody nejrychlejších vozů světa, jaký je Vás osobní vztah k motorismu?

Ze začátku nebyl moc pozitivní. Bral jsem to jako normální věc auta.I teď mohu říci, že mi v ulicích překážejí automobily, jaká by byla krásná např. stará Praha bez automobilů zaparkovaných všude…

Ale vytvořil jsem si pozitivní vztah k závodním vozům, a to nejraději na okruhu či rally či MotoGP. To rád sleduji sám sice nezávodím, ale měl jsem to ohromné štěstí, že jsem sám řídil vůz F1 na Francouzském Okruhu Le Castelete. Díky tomu jsem si pořídil domů Paly Station a rád si v zimě, když mám více času zazávodím s F1, či WRC Rally, Moto GP.

Můžete popsat co všechno stojí za tím, než člověk získá akreditaci k fotografování závodů F1? 

Musí prokázat, že Vaše fotografie jsou používané v médiích. nejméně 20 fotografií ze závodu formule jedna. Takže se tam v dnešní době můžete dostat pouze přes nějakou světovou agenturu.

Pracujete pro stáj Mercedes a fotografoval jste Michaela Schumachera a nyní fotografujete Lewise Hamiltona a Valteri Bottase. Máte příležitost se s piloty F1 setkat a hovořit osobně? Potkal jste se osobně s legendou F1 Niki Laudou? Pokud ano, jak na Vás tyto osobnosti zapůsobily?  

Ano to je pravda jsem jeden z oficiálních fotografů F1 stáje Mercedes. S Michaelem Schumacherem jsem se samozřejmě setkal mnohem dříve než u Mercedes. Fotografoval jsem ho již od jeho začátků u Jordanu poté v Benetonu a samozřejmě ve Ferrari. Ale po pravdě, osobně jsem s ním měl možnost mluvit až ve stáji F1 Mercedes a to hned v první sezoně, jednalo se o zdvořilostní představovací fráze… Později, když jsem ho fotografoval již třetím rokem se mnou i vtipkoval když si oblékal helmu. Že je to pořád to samé, proč ho fotografuji? 

Nejvíce mám možnost si popovídat s Valterim Bottasem, ten je ze všech nejoteřenější, vždy když čeká v garáži na tréninku si dává kafe expreso. Máme společná témata třeba hokej o sám rád hraje já jsem chytal v bráně od malička. 

S Lewisem Hamilton je to složitější, ten se v garáži moc neobjevuje. Rovnou zajde do zákulisí, kde se obléká tam ho fotografovat nemůžeme, máme také zakázané ho fotografovat v ochranné kukle, kterou si nasazuje pod helmu. Ale jinak je k fotografům vřelý a sám se s námi se všemi týmovými fotografy chtěl vyfotografovat, když získal svůj šestý titul mistra světa F1. A dokonce vzal kolegovi fotoaparát a vyfotografoval nás oba. Takže mám unikátní fotografii, jak Lewis fotografuje mě!!!

Máte možnost při závodech F1 si vybrat sám místo, odkud pořizujete záběry nebo jsou místa pro fotografy striktně určena?

To je různé.

Na Vaší výstavě v Czech Photo Centre mne zaujala fotografie Michaela Schumachera nastupujícího do svého monopostu a stále mi vrtá hlavou odkud jste tento záběr pořídil. Můžete to prozradit? 

Záběr Michaela Schumachera je pořízený na startovním roštu v Kanadském Montrealu. Aparát jsem držel u země skoro jsem ležel.

V roce 2004 jste zvítězil v nejprestižnější evropské soutěži „Grand Prix de la plus belle photo de l´anée“ v Paříži. Kolik autorů se tehdy této soutěže účastnilo a pamatujete se z kolika svých fotografií jste vybíral tu, která nakonec v soutěži zvítězila? 

Kolik autorů- to nevím. Vím jen to, že jsem byl první fotograf z bývalého východního bloku, který tuto prestižní soutěž o nejkrásnější fotografii motoristického sportu vyhrál. Vybíral jsem z celé sezony F1 2003 takže z tisíce záběrů, pamatuji si, že porotci nechápali, jak se mi podařilo takový snímek vyfotografovat? Musel jsem jim poslat originál, aby pochopili, jak jsem toho dosáhl, že se jedná o výřez odrazu z helmy J.P. Montoy.

Když jste poprvé přijel jako fotograf na závody F1, jaký to byl zážitek, jak jste vnímal atmosféru závodů? 

Byl to zážitek na dosmrti a to hned z několika aspektů, zaprvé zvuk na to nikdy nezapomenu myslel jsem že mi prasknou bubínky když kolem mě poprvé projela formule jedna. Zrovna jsem procházel pod mostem na Hungaroringu v roce 1992. Bylo mi teprve osmnáct let a o formuli jedna jsem se nijak moc nezajímal a jezdce F1 jsem, takže jsem si nebyl jist, kdo je kdo když se mechanici začali oblíkat do nehořlavých obleků všichni najednou vypadali jako piloti F1. A samozřejmě celá atmosféra závodů start když se na Vás řítí přes dvacet vozů F1 …

Moje poslední otázka je trochu soukromá: Jaké jsou vaše záliby, při které činnosti si nejlépe odpočinete?

Co se týče, kdy si nejlépe vyčistím hlavu, tak to jsou naše děti. Když se vrátím z cest a oni se mi vrhnou okolo krku “ tatínek se vrátil“ to rázem zapomenu na všechny útrapy stresy. Jinak relaxuji aktivním sportem přes léto na silničním kole či motocyklu Moto Guzzi Breva 1100cc rád plavu a v zimě jsem se vrátil k hokeji a rád běžkuji či jezdím na lyžích.

Plakát k výstavě Jiřího Křenka v CPC

Děkujeme Vám za rozhovor a těšíme se na Vaše fotografie.

https://www.cysnews.cz/ostatni/formule-1-kalednar-zavodu-2020/

Formule na Dotyk – výstava v Nových Butovicích 2019