Red Bull podporuje F1 Academy™ tím, že v roce 2024 přivede na startovní rošt tři jezdkyně

Nově vytvořený program Red Bull Academy podporuje F1 Academy sponzorováním tří jezdců a jejich vozů, kteří budou soutěžit v sezóně 2024 F1 Academy za MP Motorsport.

Program Red Bull Academy přivítá tři jezdce: Hamda Al Qubaisiho za Red Bull Racing, Amnu Al Qubaisi, která jezdí za Visa Cash App RB, a Emely De Heus, která jezdí za Red Bull. Investice do programu je závazkem k budoucnosti ženského motoristického sportu. Další sponzoři tří vozů a jezdců ve spolupráci s Red Bull Racing, Visa Cash App RB a Red Bull budou odhaleni v nadcházejících týdnech.

 

PROGRAM RED BULL ACADEMY

Na startovní rošt pro sezónu 2024 vstoupí tři nové vozy, které provozuje MP Motorsport a řídí je jezdci programu Red Bull Academy, který vede Sarah Harrington, programová manažerka Red Bull Academy. Program s potěšením vítá nové talentované jezdce na své soupisce.

HAMDA AL GUABOISI

HAMDA AL QUBAISI, 21 let, bude v sezóně 2024 jezdit za Red Bull Racing. Svou závodní kariéru zahájila v motokárách v roce 2015, postupovala přes šampionát IAME X30 a v roce 2019 přestoupila do italské F4. V roce 2020 vyhrála tři závody ve Spojených arabských emirátech F4, než se vrátila do italské F4 a následně do testu FIA F3 v Magny-Cours. V roce 2023 závodila v Akademii F1 s MP Motorsport a skončila celkově třetí v hodnocení jezdců se čtyřmi prvními místy a celkem 207 body.

HAMDA AL GUABOISI

EMELY DE HEUS

Dvacetiletá EMELY DE HEUS jezdí pro sezónu 2024 za Red Bull. V motokárách začala závodit v roce 2019 a získala titul v nizozemské sérii Wintercup Senior, v roce 2020 skončila čtvrtá v národním šampionátu, než přešla do monopostů. Po sezóně 2021 ve španělské F4 následoval přechod do W Series, kde De Heus debutovala bodově v Miami. V roce 2023 nizozemská jezdkyně závodila v šampionátu UAE Formule 4 s MP Motorsport a soutěžila v akademii F1 s nizozemským týmem. V hodnocení jezdců skončila devátá s 87 body a nejlepším umístěním bylo první místo v Barceloně.

 

EMELY DE HEUS

AMNA AL QUBAISI

AMNA AL QUBAISI, 23 let, jezdí za Visa Cash App RB pro sezónu 2024. Svou motokárovou kariéru začala, když jí bylo 14 let, a od té doby závodila v několika šampionátech. Účast na světových finále Rotax Max Challenge, X30 Euro Series a italském šampionátu X30 přinesla dobré výsledky a pro rok 2018 se přesunula do italské F4. Jezdkyně se  od té doby objevial ve Formuli 4 ve Spojených arabských emirátech, F3 v Asii a naposledy v mistrovství Evropy Formule Regional. V roce 2023 závodila v Akademii F1 s MP Motorsport a skončila celkově šestá v pořadí jezdců, se dvěma prvními místy ve Spielbergu a Barceloně a celkem 117 body.

Závazek Red Bullu

F1 Academy představuje významný krok vpřed pro postup závodnic na další úroveň v motoristickém sportu a pomáhá jim poskytnout cestu k tomu, aby mohly naplnit svůj potenciál. Série si dále klade za cíl poskytnout stále rostoucí fanouškovské základně bezprecedentní pokrytí a dostupnost sportu. Program Red Bull Academy si uvědomuje, že v minulosti existovaly překážky pro ženy v motoristickém sportu, a sponzorováním tří jezdců a vozů soutěžících v seriálu se snaží být v centru rozmanitosti a rovnosti v našem sportu. Jeho cílem je povzbudit více žen, aby nebyly jen fanynkami motoristického sportu, ale aby usedly za volant již od útlého věku a poskytly vzory a cestu k tomu, aby se dostaly na další úroveň. Program Red Bull Academy dále rozšiřuje dlouhou tradici Red Bullu v oblasti rozvoje talentů a dává křídla mladým sportovcům v motoristickém sportu i mimo něj.

Red Bull Academy

Program se již setkal s bezkonkurenčním zájmem stávajících partnerů, kteří se zavázali poskytovat příležitosti ženám v odvětvích, kde tradičně dominují muži, ať už jako jezdkyně, inženýrky nebo v jiných odvětvích. Na celém světě existuje zájem o komerční investice do ženského sportu, jednoho z nejvíce rostoucích odvětví, což představuje důležitý okamžik pro růst ženského motoristického sportu.

Sarah Harrington, programová manažerka Red Bull Academy:

„Jsme nadšeni, že můžeme přivítat Hamdu, Emely a Amnu, tři neuvěřitelně talentované jezdkyně, v programu Red Bull Academy a těšíme se na úzkou spolupráci s nimi v této sezóně. Je to pro nás přelomový okamžik a důkaz našeho plného závazku vůči budoucnosti ženského motoristického sportu. F1 Academy poskytuje příležitost k podpoře skutečných změn v našem odvětví a toto je skvělý odrazový můstek, který pomůže zajistit, aby se jezdci posunuli na další úroveň. Pro ženy v motoristickém sportu je to klíčový okamžik a my se těšíme na to, co tato sezóna přinese.“

Sander Dorsman, MP Motorsport Team Principal:

„Jsem rád, že mohu potvrdit Hamdu, Amnu a Emely jako naši sestavu F1 Academy pro rok 2024 a jako členy programu Red Bull Academy. To znamená, že zůstaneme u jezdců, jejichž talent známe – všichni tři se již v posledních letech stali skutečnými členy rodiny MP Motorsport. Společně se těšíme na náročnou novou sezónu F1 Academy, ve které doufáme, že zopakujeme a dále zlepšíme naše silné výsledky z roku 2023. Hamda se ukázal jako jeden z favoritů na titul, zatímco Amna a Emely si připsaly vítězství. A protože nám loni těsně unikl titul mezi týmy, doufáme, že letos to bude ještě lepší! Jsem také vděčný za neochvějnou podporu Red Bullu v našem úsilí a usilujeme o úspěšné společné partnerství.“

Série F1 Academy 2024 se bude konat na sedmi místech. Sezóna začíná v Džiddě v Saúdské Arábii 7. a 9. března.

PROGRAM RED BULL ACADEMY

 Program Red Bull Academy sponzoruje pro sezónu F1 Academy 2024 tři vozy a jezdce, kteří budou soutěžit za MP Motorsports v seriálu F1 Academy.

MP MOTORSPORT

MP Motorsport je nizozemský tým, který v roce 2024 oslaví 30. výročí svého založení. Tým se rozrostl a stal se jedním z největších závodních týmů v Evropě, účastní se všech kategorií monopostů pod Formulí 1 a je nejúspěšnějším závodním týmem v éteru. Ambicí týmu je podporovat mezinárodní jezdce od samého začátku jejich kariéry až po nejvyšší úroveň. MP Motorsport neustále prokazuje vášeň pro motoristický sport, zaměřuje se na výchovu talentů a dosahování úspěchů na nejvyšších úrovních soutěží, včetně vítězství v šampionátu týmů a jezdců FIA Formule 2.

 

Zdroj: Visa Cash App RB