Oscar Piastri se stal záložním pilotem týmu Alpine F 1

Nováček Alpine Academy, Oscar Piastri, je od roku 2022 povýšen na záložního pilota týmu Alpine F1

Šampion 2020 FIA Formule 3  a lídr šampionátu 2021 FIA Formule 2 Oscar Piastri pokračuje ve svém hvězdném postupu na žebříčku motoristického sportu. Dvacetiletý Australan byl přijat do Akademie v roce 2020 a stává se jezdcem, který přes Akademii přechází do F1 se svým mateřským týmem.

Alpine F1 Team potvrzuje, že Oscar Piastri postupuje z Alpine Academy a od roku 2022 se stane záložním pilotem Alpine F1 Teamu. Dvacetiletý Oscar, který pochází z australského Melbourne, vstoupil do Akademie v roce 2020 po získání titulu Formule Renault Eurocup v roce 2019. V roce 2020 postoupil do šampionátu FIA Formule 3 a získal titul jako nováček.

Race winner Oscar Piastri (AUS) PREMA Racing celebrates in parc ferme. 26.09.2021. FIA Formula 2 Championship, Rd 6, Feature Race, Sochi, Russia, Sunday.

Letos Oscar vzal mistrovství FIA Formule 2 útokem a upoutal pozornost paddocku Formule 1 svými třemi vítězstvími, sedmi umístěními na stupních vítězů a třemi pole position, kterých dosáhl ve třech po sobě jdoucích závodech. Oscar v současné době vede šampionát Formule 2, zbývají dvě kola v Saúdské Arábii a Abu Dhabi, a pokud získá letošní titul, připojí se k George Russellovi a Charlesi Leclercovi v elitním klubu vítězů ve Formuli 3 (GP3) a držitelů nováčkovského titulu ve Formuli 2.

V roce 2022 čeká na Oscara v roli  záložního pilota rozsáhlý testovací program, aby pokračoval v přípravě a tréninku k získání závodní sedačky ve Formuli 1.

Alpine Academy byla založena v roce 2016 předchůdcem týmu Alpine F1 Team, týmem Renault F1, s cílem identifikovat a vychovávat mladé talenty od juniorských kategorií motorsportu až po Formuli 1.

Oscar Piastri (AUS) Renault Sport Academy Driver in the Renault F1 Team RS18.
RS18 Bahrain RSA Test, Friday 30th October 2020. Sakhir, Bahrain.

OSCAR PIASTRI:

„Mám velkou radost, že se přidám k týmu Alpine F1 jako záložní pilot. Těším se, že se mnohem více zapojím do týmu a přispěji k jeho snaze o úspěšnou příští sezónu. Role záložního pilota  je dalším krokem k mému cíli získat závodní sedačku v roce 2023, což je velmi vzrušující. Za posledních pár let jsem se osvědčil v juniorských formulích a cítím, že jsem nyní připraven na Formuli 1. Spolu se zkušenostmi na závodních víkendech sestavíme rozsáhlý testovací program, abychom se mohli dále rozvíjet. Jsem velmi vděčný Alpine za jejich podporu. Užili jsme si spolu dvě velmi úspěšné sezóny v Akademii a jsem vděčný za důvěru, kterou do mě vložili. Teď se soustředím na dokončení šampionátu Formule 2 nejlepším možným způsobem s Premou a těším se, až budu zase  v autě a budu tvrdě tlačit na trati.“

Race winner Oscar Piastri (AUS) Alpine Academy Driver at the end of the race. 26.09.2021. FIA Formula 2 Championship, Rd 6, Feature Race, Sochi, Russia, Sunday.

LAURENT ROSSI, CEO, ALPINE:

„Oscarův přirozený talent je jasně vidět, takže jsme  poctěni, že bude od příštího roku součástí našeho týmu jako náš záložní pilot. Oscar má nejen schopnosti na trati, jak se v posledních několika letech prokázalo v juniorských kategoriích, ale také vyspělost a vyrovnanost, díky kterým opravdu vyčnívá z řady. V Enstone byl pro tým skutečným přínosem, protože pomáhal simulačnímu a testovacímu programu a jsem si jistý, že v tom bude pokračovat i ve své nové roli. Dalším krokem bude důsledná účast na Grand Prix, abyste se mohl plně integrovat do závodního týmu, naučit se, co se od jezdce F1 očekává, a být připraven na to, až přijde příležitost. Oscarův posun zdůrazňuje úspěch naší Alpine Academy a podtrhuje její sílu jako jednoho z nejlepších programů pro mladé jezdce v motoristickém sportu. Těšíme se, že naše mladé talenty se budou v nadcházejících letech dále rozvíjet.“

 

Zdroj: Alpine F1 Team