Regionální den železnice v České Třebové: Křest RegioFoxu, prohlídky depa i jízdy parním vlakem

Železniční uzel a depo Česká Třebová nabídne třetí zářijovou sobotu atraktivní program u příležitosti Regionálního dne železnice. V areálu depa si návštěvníci od 8 do 16 hodin prohlédnou výstavu historických i moderních vozidel a ve 14 hodin tu bude za účasti zástupců vedení Českých drah a Pardubického kraje pokřtěna zcela nová jednotka RegioFox. Fanoušci železniční historie se budou moci svézt parním vlakem do Lanškrouna a připravené budou také speciální jízdy po různých kolejích v uzlu a přes kontejnerové překladiště Metrans. Do depa se návštěvníci akce dostanou kyvadlovými vlaky od 5. nástupiště českotřebovského nádraží.

Regionální den železnice v České Třebové

„Vozový park Českých drah aktuálně prochází masivní obnovou, která bude pro cestující v regionech znamenat skokové zvýšení cestovního komfortu. Ve výrobě jsou desítky nových vlaků v elektrické i motorové trakci. Pro Pardubický kraj jsme objednali celkem sedm zcela nových jednotek RegioFox, které budou jezdit zejména na trati z Pardubic přes Hlinsko v Čechách do Havlíčkova Brodu. První z těchto jednotek je už nyní ve zkušebním provozu a další budou postupně následovat,“ říká Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu, a dodává: „První RegioFox v barvách Pardubického kraje bude zároveň jedním z největších lákadel Regionálního dne železnice v České Třebové. Návštěvníci se ale tento den mohou těšit i na parní vlaky a prohlídky zázemí železničního provozu.“

„Regionální den železnice je již tradiční akcí v České Třebové a jsem velmi rád, že spolupráce s Českými drahami funguje nejen v rámci zajištění regionální železniční dopravní obslužnosti, ale také v rámci dalších doprovodných aktivit. Kromě této akce připravujeme společně na sobotu 7. října velké výročí 150 let od zahájení provozu Moravské pohraniční dráhy z Dolní Lipky přes Hanušovice až do Šumperka. Jsem tedy přesvědčený, že se fanoušci železniční nostalgie mají v našem kraji na co těšit,“ řekl hejtman Martin Netolický s tím, že informace ke zmíněnému výročí budou postupně zveřejňovány na webu vlaky.pardubickykraj.cz.

Jízdy parním vlakem taženým lokomotivou Velký Bejček

„Návštěvníci Regionálního dne železnice budou mít možnost svézt se parním vlakem. Ten pojede během dne dvakrát z České Třebové do Lanškrouna a zpět. Souprava bude sestavená z historických vozů s dřevěnými lavicemi, tzv. Rybáky, a v jeho čele pojede parní lokomotiva 423.009, nazývaná Velký bejček. Při dopolední jízdě z Lanškrouna a odpolední jízdě z České Třebové bude možné z vlaku vystoupit také přímo v českotřebovském depu,“ doplňuje k  programu Jakub Goliáš, ředitel Oblastního centra obchodu Střed Českých drah. Odjezdy z České Třebové budou v 9:20 a 14:10, z Lanškrouna zpět do České Třebové pak v 10:06 a 15:02. Jednosměrné jízdné v parním vlaku bude stát dospělé cestující 100 Kč, jízdenka pro děti od 6 do 15 let bude za 50 Kč a mladší pojedou vlakem zdarma.

Návštěvníci se budou moci svézt také historickou patrovou soupravou Bpjo po různých kolejích v železničním uzlu Česká Třebová. Celkem budou připravené tři různé okružní trasy. V tomto vlaku bude platit jednotné jízdné 50 Kč za osobu starší 6 let.

Okružní jízdy přes areál Metrans

K atrakcím regionálního dne železnice budou patřit také okružní jízdy přes areál Metrans. Odjezdy z 5. nástupiště českotřebovského nádraží budou v 8:40, 11:10 a 13:10, z depa pak v 8:45, 11:15 a 13:15. Jízda bude trvat asi 40 minut a bude končit opět na nádraží v České Třebové. Jízdné bude zdarma.

Kyvadlové vlaky ze stanice Česká Třebová

Během dne zajistí České dráhy také kyvadlové vlaky ze stanice Česká Třebová (z 5. nástupiště) do depa. Zde si budou návštěvníci moci od 8 do 16 hodin prohlédnout výstavu historických i moderních vozidel a ve 14 hodin tu bude slavnostně pokřtěn nový RegioFox v barvách Pardubického kraje. Zájemci se svezou na stanovišti strojvedoucího nebo vláčkem taženým lokomotivou ř. 701 Prasátko. Chybět nebudou ani stánky s občerstvením a upomínkovými předměty, dětský koutek nebo výstava železničních modelů.

Doprovodný program

Zajímavý doprovodný program zajistí také partneři akce. Správa železnic umožní zájemcům prohlídku ústředního stavědla 019 (přístup podchodem od firmy Korado) a nedaleko odtud také prostor „drážních hasičů“ v Semanínské ulici. Ve SŠ technické a dopravní v Habrmanově ulici pak budou mít zájemci od 8 do 14 hod. možnost navštívit dopravní sál a simulátor řízení lokomotivy.

Partnery Regionálního dne železnice v České Třebové jsou  Pardubický kraj, Správa železnic, ČD Cargo, města Česká Třebová, Lanškroun a Ústí nad Orlicí, CZ LOKO, Metrans, Kovoobrábění Jaroslav Vraštil, Společnost přátel železničního modelářství a železnice, Střední škola technická a dopravní Gustava Habrmana Česká Třebová a Společnost železniční při DKV Česká Třebová.

Proč se slaví Den železnice?

Den železnice se každoročně slaví v průběhu září jako vzpomínka na den 27. září 1825, kdy na svou první cestu vyjel vlak vynálezce parní lokomotivy George Stephensona. Tento vlak spojil britský Stockton a Darlington.

Oslavy dne železnice jsou během září plánované na řadě míst České republiky. Hlavní akci ČD společně s partnery připravují na 23. září v Bohumíně. Podrobnosti jsou na webu www.denzeleznice.cz.

Zdroj: České dráhy

Foto: Archiv ČD

 

Regionální den železnice v České Třebové 2023