Sabic London E-Prix – nedělní závod – tým MERCEDES-EQ FORMULA E TEAM

Nyck de Vries získal nedělní pódium pro tým MERCEDES-EQ FORMULA E TEAM v Londýně. Stupně vítězů v obou závodech ABB FIA FORMULA E pořádaných v Londýně: Poté, co se Stoffel Vandoorne v sobotu umístil na druhém místě, skončil Nyck de Vries v nedělním závodě třetí. Vandoorne mezitím předvedl silné zotavení ze 13. místa na startovním roštu a překročil  cílovou čáru jako čtvrtý.

  • Po zajetém ​​třetím nejrychlejším čase v kvalifikační skupině A Nyck postoupil do Duelů, kde ho ve čtvrtfinále vyřadil Antonio Giovinazzi a následně startoval do závodu z pátého místa na roštu.
  • Stoffel zajel sedmý nejrychlejší čas ve své kvalifikační skupině, což znamenalo, že vypadl ve vyřazovací fázi. Do E-Prix Londýna startoval ze 13. místa na startovním roštu.
  • Poté, co Nyck úspěšně uhájil svou pozici na startu, chytře využil své dva útočné režimy a postoupil do vedoucí skupiny. Závěrečná kola strávil stíháním druhého Jakea Dennise a nakonec projel cílem jen 1,3 sekundy za ním jako třetí.
  • Bylo to Nyckovo osmé pódium v ​​čistě elektrické závodní sérii a jeho třetí v sezóně. Bylo to 21. pódium týmu ve Formuli E.
  • Stoffel získal jedno místo v úvodní fázi závodu a poté se probojoval až na P7. V průběhu E-Prix se Stoffel zlepšil o devět pozic a závod dokončil na čtvrtém místě za svým týmovým kolegou.
  • Závod, který byl kvůli výjezdu safety caru prodloužen o tři minuty, vyhrál Lucas di Grassi (Venturi Racing). Bylo to sedmé vítězství pro Mercedes-EQ Silver Arrow 02 v této sezóně.
  • Stoffel Vandoorne (185 bodů) zvýšil svůj náskok v mistrovství světa jezdců před Mitchem Evansem (149) na 36 bodů. Nyck de Vries (106) je na osmém místě.
  • MERCEDES-EQ FORMULA E TEAM (291 bodů) má 35bodový náskok před Venturi Racing (256) v týmovém šampionátu, přičemž 14 ze 16 závodů v aktuální kampani je nyní dokončeno.
  • Poslední dvě kola sezóny 2021/22 ABB FIA Mistrovství světa Formule E se uskuteční 13. a 14. srpna, kdy se v ulicích Soulu poprvé soutěží o čistě elektrické závodní sérii.
  • S8_London, Sunday, 31st July 2022 – LAT

NYCK DE VRIES:

„Mám radost. Myslím si, že tým předvedl skvělý závod, všechny útočné režimy a hlavní rozhodnutí se mu podařilo správně, takže jsem velmi spokojen s tím, co jsme dnes dokázali. Sedm nebo osm kol před koncem se něco zlomilo na levé přední straně zavěšení, takže jsem se opravdu bál, že nebudu schopen závod dokončit. Kdyby tomu tak nebylo, možná jsme se později v závodě pokusili o útok na Jakea, ale nakonec si myslím, že jsme  rádi, že jsme si upevnili dobrý týmový výsledek a odvezli si odsud slušný bodový zisk do týmového šampionátu.“

S8_London, Sunday, 31st July 2022 – LAT

 STOFFEL VANDOORNE:

„Dnešní závod byl velmi dobrý, když vezmete v úvahu, odkud jsem na startovním roštu startoval. Musel jsem být velmi agresivní, když na tom záleželo, ale také se vyhýbat problémům, jak jen to bylo možné. Měli jsme dobré tempo a na trati jako je tato. S víkendem obecně a získanými body můžeme být rozhodně spokojeni. Teď zbývá už jen jeden víkend a my musíme pokračovat v práci stejně tvrdě jako doposud, protože víme, že ve Formuli E mohou nastat velké výkyvy. Letos jsme měli skvělý balíček, ale musíme hodně pochválit tým, který každý víkend stavěl vůz do okna, které jsme mohli využít. Tak vypadá skutečná týmová práce.“

 IAN JAMES, Team principal:

„Víkend v Londýně jsme zakončili velmi dobrou snůškou bodů. Dnešní závod byl vždy náročný, Nyck a Stoffel startovali  z 5. a 13. místa. Nyck byl v pozici, aby to využil a dosáhl na pódium – a přesně to dokázal. Předvedl úžasnou jízdu a skončil na stupních vítězů, opravdu zaslouženě. Stoffel bojoval v každé zatáčce, v každém průjezdu tohoto závodu. Využil všech svých závodních schopností, aby skončil 4. Dostat se z 13. na 4. místo je úžasné, zvláště tady v Londýně. Jiní měli nějakou smůlu a jako závodníci cítíme pochopení, ale dnes to zafungovalo v náš prospěch. Nyní jsme téměř na konci sezóny, zbývá jen jeden závodní víkend a dva závody. Máme malou výhodu před našimi soupeři – v hodnocení týmů i jezdců, ale tohle je Formule E a stát se může cokoliv. Neexistuje žádná omluva a žádný prostor pro chyby, budeme se plně soustředit na další víkend, ve kterém jsme na případu každou jednotlivou relaci, každé kolo.“

S8_London, Sunday, 31st July 2022 – Sebastian Kawka

Zdroj: MERCEDES-EQ FORMULA E TEAM

 

Sabic London E-Prix – výsledky nedělního závodu