Formule E: tým Audi Sport ABT Schaeffler odchází z nedělního závodu v Londýně bez bodů

  • René Rast musel odstoupit ze závodu po nezaviněné kolizi
  • Strategický tah s Lucasem di Grassim se nevyplatiltil

Tým Audi Sport ABT Schaeffle na E-Prix London

Po sobotním bodování na mistrovství se dvěma umístěními mezi nejlepší šesticí zůstal Audi Sport ABT Schaeffler v neděli bez bodů. René Rast odstoupil ze závodu po nezaviněné kolizi. Strategický krok, který by přinesl vítězství Lucase di Grassiho, selhal.

 

Audi e-tron FE07 #33 (Audi Sport ABT Schaeffler), René Rast

O nedělním závodě Lucase di Grassiho  a jeho týmu se hodně hovořilo. Brazilský pilot startoval z desátého místa a po dvanácti kolech jel devátý. Když  po nehodě vyjel safety car, tým se pokusil o strategický tah: Zatímco se pole  drželo za neobvykle pomalu jedoucím safety carem na startovní rovince, di Grassi projel boxovou uličkou a krátce zastavil před svou garáží , vrátil se na trať v čele a cílovou čárou projel jako první.

Audi e-tron FE07 #11 (Audi Sport ABT Schaeffler), Lucas di Grassi

„To byla dobrá strategie týmu, který našel příležitost v předpisech a využil ji,“ říká Lucas di Grassi. „Vzhledem k těsnému postavení v boji o titul jsme nechtěli nechat žádnou příležitost nevyužitou.“ Mělo to však chybu: Audi e-tron FE07 se během zastávky úplně nezastavilo v boxové uličce, jak to  vyžadují předpisy. Z tohoto důvodu byla di Grassimu udělena penalizace průjezdem a poté byl vyloučen z klasifikace.

Lucas di Grassi

Pro René Rasta závod skončil už po pěti kolech, po kontaktu se Sébastienem Buemim kdy bylo jeho auto těžce poškozeno.

„Formule E tento víkend opět ukázala svoji horší stránku,“ řekl Rast. „Nejdříve se měnilo v sobotu počasí a potom následovala série ostrých soubojů při nedělním závodu, což mě také stálo šanci na další body. Jediná možnost je nechat to za sebou a dívat se dopředu. : Za tři týdny nás čeká další závod v Berlíně.“ Buemi dostal za způsobení kolize penalizaci od ředitelství závodu.

René Rast

„Buďme upřímní: dnešní den byl pro nás zklamáním,“ řekl šéf týmu Allan McNish. „Zkoušeli jsme s Lucasem strategický tah, který předpisy povolují a který již v minulosti provedly jiné týmy, ale bohužel to nevyšlo na sto procent a přijímáme rozhodnutí od FIA. René postupoval vpřed a kolize ho připravila o body. “

Po 13. z 15 závodů je Rast na desátém místě v pořadí jezdců s 23bodovým odstupem od vedoucího, jeho týmový kolega di Grassi následuje o šest bodů za ním na 13. místě. V pořadí týmů je Audi Sport ABT Schaeffler na šestém místě.

Allan McNish

Cestu Formule E zakončí tým Audi dvěma domácími závody v Berlíně ve dnech 14. a 15. srpna:

„I když se může stát cokoliv, nedíváme se primárně na pořadí,“ říká McNish. „Chceme se rozloučit s našimi fanoušky v Berlíně dvěma silnými závody a co největším počtem trofejí.“

Zdroj: Audi Sport ABT Schaeffler Team

 

ABB FIA FORMULA E Kalendář závodů 2021