Formule E: po bitvě Brit Jake Dennis vyhrál 2023 Hankook London E-Prix – závod 15

  • Jake Dennis získává titul ABB FIA Formula E World Championship, první britský jezdec, který vyhrál světový titul na domácí půdě, druhým místem v Londýně
  • Mitch Evans vybojoval vítězství v závodě pro Jaguar TCS Racing a mistrovství světa týmůse posouvá  do posledního závodu
  • Sébastien Buemi je třetí, ale střet týmového kolegy z týmu Envision Racing ukončil Cassidyho snahu o titul

World Champion Jake Dennis, Avalanche Andretti Formula E, arrives in Parc Ferme

Mitch Evans, Jaguar TCS Racing, 1st position, and Sebastien Buemi, Envision Racing, 3rd position, on the podium

Mitch Evans, Jaguar TCS Racing, 1st position, sprays champagne

2023 Hankook London E-Prix sobotní závod

Druhé místo pro Jakea Dennise v rušné Hankook London E-Prix stačilo k vítězství v mistrovství světa ABB FIA Formule E  a stal se prvním britským jezdcem, který získal titul mistra světa doma.

Dennis přežil dva nezdařené průjezdy smyčkou ATTACK MODE, silný tlak svého nejbližšího soupeře a polesittera Nicka Cassidyho (Envision Racing) a také dvě červené vlajky a stal se prvním britským mistrem světa ve Formuli E

Titul je Avalanche Andretti prvním titulem ve Formuli E – americký tým byl součástí série od prvního dne – a Dennisovým prvním titulem mistra světa FIA.

Britský pilot  šel do závodu s náskokem 24 bodů před Nickem Cassidym, který před začátkem závodu získal tři body a získal Julius Bär pole position.

Novolézandský pilot vedl v úvodních rychlostních zkouškách, než v 11. kole přenechal první místo pozdějšímu vítězi a krajanovi Mitchi Evansovi a druhé místo týmovému kolegovi Sébastienu Buemimu.

Dennis předtím předjel Cassidyho v poslední zatáčce jen pár kol před tím, když se Cassidy rychle probojoval zpět. Souboj o světový titul byl v plném proudu.

Nicméně, když Cassidy jel ve formaci těsně za Buemim, došlo ke kontaktu mezi piloty Envision Racing. Cassidyho přední křídlo se uvolnilo a zachytilo se pod jeho levým předním kolem. Navzdory opravám  v boxech a návratu na trať nebyl Cassidy schopen pokračovat, což prakticky ukončilo jeho naděje na posun z druhého místa v hodnocení mistrovství světa jezdců. Dobrá zpráva pro Dennise a tým Avalanche Andretti.

Uvolněná karoserie z tohoto střetu způsobila krátký výjezd safety caru, který sbalil balík. Mezitím Jake Dennis sdílel své rozhořčení v rádiu na Pascala Wehrleina (TAG Heuer Porsche Formula E Team) německého pilota, který se  držel na čtvrtém místě na Dennisův úkor v Porsche poháněném Avalanche Andretti, zatímco se bitva o titul týmů vyhrotila.

Wehrleinova výzva však  se odsuhula na vedlejší kolej těsně před červenou vlajkou po havárii Nissanu Sachy Fenestraze. On a Jake Hughes se  střetli v zatáčce 1.

Při restartu Evans vedl a Dennis se propracoval na třetí místo, což stačilo na zpečetění titulu. Příliš optimistický manévr Normana Nata (Nissan Formula E Team) v předposlední zatáčce ve 34. kole způsobil řetězovou  kolizi, kdy se několik vozů nedokázalo střetu vyhnout, což si vynutilo další vyvěšení červené vlajky.

Restart přišel rychle se sprintem na tři kola k cílové vlajce a Dennis musel pouze udržet svou pozici, aby si zajistil svůj první titul mistra světa.

Před jásající domácí podporou projel Dennis pod šachovnicovou vlajkou na třetím místě za Evansem, ale posunul se na druhé místo po penalizaci pro Antónia Félixe da Costu z týmu TAG Heuer Porsche. Stupně vítězů uzavřel Sébastien Buemi (Envision Racing).

Dennis byl korunován mistrem světa jezdců s 213 body, Evans se 176 body ho nedokázal dostihnout a zbývalo jeden ze zbývajících 16 závodů, druhé z dvojzávodu Hankook London E-Prix 2023.

Mistrovství světa týmů půjde do závěrečného závodu s týmem Envision Racing jen osm bodů před svým továrním dodavatelem pohonných jednotek, Jaguar TCS Racing. TAG Heuer Porsche Formula E Team je na třetím místě s matematickou změnou prvního místa.

 

Jake Dennis, Avalanche Andretti Formula E, Porsche 99 X Electric Gen3

Jake Dennis, č. 27, tým Avalanche Andretti Formule E:

„Upřímně, nemám slov. Znamená to pro mě strašně moc, kluci tam stojí, všechno se obrátilo proti nám, upřímně to vypadalo, jako by všichni závodili proti nám – ale  právě jsme se stali mistry světa! Jsem tak šťastný za sebe, za tým, za všechny – zasloužíme si to. K tomuto šampionátu jsem se připojil teprve před třemi lety, v našem nováčkovském roce jsme málem vyhráli, ale teď se vracíme a máme takový rok a překonali všechny rekordy na stupních vítězů. Stát se mistrem světa je ohromující, opravdu jsem si nemyslel, že by se to mohlo stát v tomto roce, ale velká čest mým klukům v týmu. Mám je tak rád, že mi celý rok dávali absolutně raketovou loď, tohle  je to nejmenší, co jsem pro ně mohl udělat. Slyšel jsem i fanoušky, je naprosto neuvěřitelné sdílet s nimi tento okamžik. Moje máma je někde tady, je to pro ni neuvěřitelné. Mistr světa – jsem prostě ohromen.“

Jake Dennis, Avalanche Andretti Formula E, 2nd position, celebrates on the podium

Mitch Evans, č. 9, Jaguar TCS Racing:

„Chci Jakeovi  pogratulovat k titulu mistra světa. Je to pro mě těžké, cítím také s Nickem , nejsem si jistý, co se s ním stalo. Samozřejmě jsem sem přijel, abych se druhý den pokusil bojovat o titul, udělali jsme vše, co jsme mohli, ale bohužel to nestačilo. Myslel jsem, že Řím teď bolí ještě víc. Jake si to zasloužil, Nick taky. Nakonec jsme udělali vše, co jsme mohli. Byl to chaotický závod, byl jsem velmi agresivní, když se to počítalo, a vyplatilo se to. Několikrát byl pozastaven, ale dokázal jsem udržet klid a dokončit práci. Zítra všichni udělají skok, takže musíme udělat krok. Samozřejmě, že dnešek byl měřítkem, ale myslím, že je to velmi těsné, Envisions jsou velmi rychlé, stejně jako Andretti, takže je zřejmé, že je to nyní spíše boj o šampionát týmů.“

Mitch Evans, Jaguar TCS Racing, 1st position, with the position marker board in Parc Ferme

Sébastien Buemi, č. 16, Envision Racing:

„Myslím, že jsme na začátku hráli s Nickem velmi dobře, samozřejmě jsme se mu snažili udělat mezeru, aby mohl útočit, ale bohužel se mu to nepodařilo. Pak jsme měli ten kontakt, opravdu nešťastný. Nemohl jsem přijmout útok, takže jsem měl šesti minut abych na něj zaútočil, ale neměli jsme dostatečnou závodní vzdálenost, abychom se ujistili, že spotřebujeme šest minut. Nakonec nám pomohla červená vlajka. Jsem rád, že jsem zachránil pár bodů, ale samozřejmě zklamaný, protože si myslím, že dnes mohl být mnohem lepší den. Ne, nebylo mi řečeno, abych nechal Nicka Cassidyho projet. Byl jsem samozřejmě připraven tak učinit, ale v tu chvíli tomu tak nebylo. Byl jsem připraven to udělat kdykoliv, ale tam mi nebylo nic řečeno, takže je jasné, že musíme přezkoumat a zjistit, co můžeme zítra zlepšit.“

Nick Cassidy, Envision Racing, Jaguar I-TYPE 6, leads as Sebastien Buemi, Envision Racing, Jaguar I-TYPE 6, battles with Jake Dennis, Avalanche Andretti Formula E, Porsche 99 X Electric Gen3

Michael Andretti, generální ředitel a předseda představenstva, Andretti Autosport:

„Bylo to šílené, myslím, že to v podstatě vysvětluje, o čem je Formule E, prostě nikdy nevíte až do posledního kola. I ta poslední dvě kola jsme jen zadržovali dech. Nemohu dostatečně poděkovat týmu, který tam zůstal všechny ty roky, abych se konečně dostal na pódium pro šampionát. Chci poděkovat Porsche, jejich pohonná jednotka byla fantastická, měli jsme s ní neuvěřitelný rok a také našemu sponzorovi Avalanche. Ale hlavně celý tým  tvrdě pracoval a tohle vítězství si opravdu zaslouží. Poslední závod 9. sezóny mistrovství světa ABB FIA Formule E je na programu zítra (neděle). Druhým závodem dvojzávodu Hankook London E-Prix 2023 je 16. závod a uzavírá sezónu, která začala v Mexico City, následovaly Diriyah, Hyderabad, Kapské Město, São Paulo, Berlín, Monako, Jakarta, Portland, Řím a Londýn.“

World Champion Jake Dennis, Avalanche Andretti Formula E, celebrates with his team on the podium
Roger Griffiths, Team Principal, Avalanche Andretti Formula E, celebrates with the team in the garage

 

Zdroj: ABB FIA Formula E

 

Formule E: 2023 Hankook London E-Prix výsledky sobotního závodu