Formule E: O. Rowland se snaží prodloužit sérii umístění Nissanu na stupních vítězů při první japonské E-Prix Jak sledovat E-Prix Tokia 2024

  • Mistrovství světa ABB FIA Formule E má svůj premiérový debut v Japonsku tento víkend velmi očekávanou Tokio E-Prix
  • Historická podívaná je vůbec prvním motoristickým závodem v tokijských ulicích a 34. dějištěm v historii šampionátu
  • Se čtyřmi vítězi ve stejném počtu kol stojí šampionát na ostří nože a slibuje nepředvídatelnou a napínavou akci na neprobádaném území
  • Tým Nissan Formule E se připravuje na obhajobu řady pódiových umístění na domácí půdě, zatímco Jaguar TCS Racing slaví před vyprodaným hledištěm jubilejní 100. závod šampionátu

Tokio E-Prix

Mistrovství světa ABB FIA Formule E se tento víkend vrací 5. kolem 10. sezóny, kdy se 30. března pojede rekordní Tokio E-Prix.

Po vzrušujícím 4. závodu v Brazílii se Formule E vrací do 5. závodu v Japonsku – zemi proslulé svým bohatým závodním dědictvím. Jedná se o první návštěvu mistrovství světa v zemi, což z něj činí skutečně historickou událost. Scéna je připravena na další kapitolu bitvy o titul mistra světa ABB FIA Formule E na pozadí malebného Tokijského zálivu před vyprodaným hledištěm.

 

Před více než týdnem přinesla E-Prix São Paula jedny z nejnapínavějších závodů, jaké šampionát viděl. Na okruhu Anhembi Sambadrome došlo k více než 200 předjížděním, Sam Bird v posledním kole zajistil NEOM McLarenu vůbec první vítězství a nervy drásající bitva o poslední místo na stupních vítězů, která vyvrcholila sprintem do cíle, kdy tři jezdci projeli cílem v rozmezí pouhých 0,3 sekundy.

S tím, jak se startovní rošt Formule E připravuje na ulice Tokia, budou všechny oči upřeny na Nicka Cassidyho, ostříleného závodníka s pozoruhodnou historií v japonském motoristickém sportu, včetně prestižní japonské „trojkoruny“ z doby, kdy závodil v Asii. Připojí se k němu jeho týmový kolega Mitch Evans, který bude chtít, aby se jeho i jeho tým stal 100. závodem v šampionátu nezapomenutelným. K japonskému závodění se vrací také Sacha Fenestraz, který se poté, co se přestěhoval do Japonska a rozjel svou kariéru v motoristickém sportu v této zemi, vrací, aby znovu závodil. Návrat Cassidyho i Fenestraze k závodění v Japonsku dodává fanouškům v davu vzrušující dynamiku a slibuje vzrušující akci na trati, kde se utkají s dalšími špičkovými uchazeči o titul.

Na další souboj se chystá také Sam Bird, který povede útok na pohonné jednotky Nissanu a bude mít našlápnuto ke svému 12. vítězství ve Formuli E. Oliver Rowland bude usilovat o další pódium, které by přidal do svého inventáře s týmem Nissan Formule E, zatímco Pascal Wehrlein z týmu Tag Heuer Porsche zůstává silou, se kterou je třeba počítat, protože v současné době jezdí na druhém místě v šampionátu a udržuje si působivou bodovou sérii 15 závodů.

Tokio E-Prix  2024 začíná v sobotu 30. března v 15:03 místního času.

 

KON’NICHIWA TOKIO: seznamte se s nejnovější tratí Formule E

Dosud neviděný městský okruh, který hostí tokijskou E-Prix, slibuje novou výzvu pro jezdce a vzrušující podívanou pro držitele vstupenek. 20 zatáček na trati dlouhé 2,585 km zahrnuje kompaktní a technické uspořádání včetně čtyř dlouhých rovinek a čtyř šikanových sekvencí.

Za zmínku stojí zejména náročný úsek od 3. do 7. zatáčky, který bude ideálním místem pro fanoušky, aby byli svědky soubojů zblízka. Na vnější straně 4. zatáčky si jezdci budou moci aktivovat svůj útočný režim, který do závodu přidá strategický prvek. O něco dále se zdá, že první dvě zatáčky okruhu spolu se zatáčkami 10 a 11 jsou nejlepšími místy pro předjíždění a nabízejí fanouškům spoustu vzrušující akce.

10. sezóna mistrovství světa ABB FIA Formula E

Desátá sezóna mistrovství světa ABB FIA Formule E oficiálně odstartovala v lednu a na programu jsou již čtyři podniky na ikonických místech: Mexico City, Diriyah a São Paulo. Jak je ve Formuli E zvykem, rovnost v tabulce jezdců i nadále odlišuje tento šampionát, protože každé ze čtyř kol korunovalo jiného vítěze.

K nadšení přispělo i to, že na stupně vítězů vystoupilo devět různých jezdců, přičemž v první desítce se objevilo osm různých týmů.

Jak se pořadí šampionátu vyvíjí, Nick Cassidy z týmu Jaguar TCS Racing v současné době vede skupinu, přestože ve 4. závodě  v São Paulu odstoupil. V těsném závěsu za ním je Pascal Wehrlein z týmu Tag Heuer Porsche a jeho týmový kolega Mitch Evans. První pětku uzavírají ostřílený Jean-Éric Vergne a obhájce titulu Jake Dennis před vítězem E-Prix São Paula Samem Birdem, který před necelými dvěma týdny přivezl domů první vítězství NEOM McLarenu ve Formuli E. Oliver Rowland z týmu Nissan, Maximilian Gunther z Maserati MSG Racing a týmoví kolegové z Envision Sébastien Buemi a Robin Frijns doplňují první desítku před víkendem.

Zažijte Tokio E-Prix zdarma v Allianz Fan Village

Kromě vzrušující akce na trati se účastníci E-Prix Tokia mohou těšit na nezapomenutelný zážitek v Allianz Fan Village. Zapojit se mohou i ti, kteří nemají vstupenky na závod, protože vstup do Allianz Fan Village bude po celý den zdarma.

Japonský zpěvák a skladatel NOA vystoupí na pódiu před závodem a dopřeje fanouškům show v rodném městě s hity ze svého debutového alba NO.A. Na pódiu Allianz Fan Village se k němu připojí také DJ Sully, který rozehřeje dav před zhasnutím světel, a DJ You Matsuzaki, který bude pokračovat v párty po oslavách na pódiu.

Fanoušci, kteří navštíví Allianz Fan Village během E-Prix Tokia, budou mít jedinečnou příležitost ponořit se do světa Asphalt 9: Legends, kteří usednou za virtuální volant a budou závodit s vozem Formule E GEN2 oblečeným do speciální edice asfaltových barev v pohlcujícím herním zážitku, který odráží vzrušení z městských elektrických závodů. Návštěvníci budou mít také možnost vyzkoušet si své dovednosti na simulátorech dráhy, setkat se s Pikachu a přáteli a užít si vystoupení místních tanečníků a hudebníků.

KDE SLEDOVAT TOKIO E-PRIX:

JAPONSKO:

Kvalifikace bude vysílána na subkanálu BS Fuji a speciální zpravodajství o nejdůležitějších momentech na BS Fuji. Fanoušci v Japonsku budou moci sledovat živé závodní akce na volně vysílaném kanálu Fuji TV, s prvním tréninkem živě na J Sports 3, kvalifikace a závody živě na J Sports 1 a J Sports Digital.

EVROPA

FRANCIE:

Diváci ve Francii budou moci sledovat sobotní závod živě na La Chaine L’Equipe a Eurosport 1, zatímco Eurosport Player bude vysílat všechny relace živě. L’Equipe.fr bude vysílat živé přenosy z kvalifikace a závodu.

NĚMECKO:

Německo uvidí živé přenosy z kvalifikace a závodu na DF1, přičemž obě části budou k dispozici také na ServusOn a ServusTV Motorsports Magenta.

RAKOUSKO:

Fanoušci si budou moci naladit závodní a kvalifikační akce na ServusTV – simultánní vysílání závodu a kvalifikace na ServusOn.

ITÁLIE:

Kanál společnosti Mediaset Italia Uno bude vysílat tokijskou E-Prix živě, přičemž všechny relace budou k dispozici živě na SportMediaset.it s nejdůležitějšími body také na kanálu Italia Uno. Eurosport 1 bude také vysílat závody a nejdůležitější momenty.

NIZOZEMSKO:

V Nizozemsku bude možné sledovat všechny tréninky živě na Ziggo Sport Racing a ZiggoGO. Eurosport 1 bude také poskytovat živé vysílání po celý víkend na lineárních a digitálních kanálech.

Spojené království:

Přenosy ze závodů budou vysílány na TNT Sports 1 a kvalifikace na TNT Sports 2. Všechny session budou k dispozici digitálně prostřednictvím discovery+.

ZBYTEK EVROPY:

Ve zbytku Evropy budou všechny tréninky vysílány živě na lineárních a digitálních platformách Eurosportu. Eurosport bude vysílat živě na Eurosport 1, zatímco všechny relace budou vysílány živě na Eurosport Player. ES Player také poskytne pit stop pro všechny dohánějící vozy Formule E.

 

Více informací naleznete ZDE

 

Formule E: Kalendář závodů na rok 2024