Dálniční známky – časové zpoplatnění 2019

Časové zpoplatnění – dálniční kupóny. Užití dálnic a vybraných silnic I. třídy, které jsou stanovené prováděcím předpisem a označeny dopravní značkou označující zpoplatnění, vozidlem do 3,5 tuny podléhá povinnosti uhradit časový poplatek

Užití dálnic a vybraných silnic I. třídy, které jsou stanovené prováděcím předpisem a označeny dopravní značkou označující zpoplatnění, vozidlem do 3,5 tuny podléhá povinnosti uhradit časový poplatek. Poplatek lze platit na kalendářní rok, měsíc nebo deset dnů. Poplatek se platí před užitím dálnice motorovým vozidlem.Zaplacení poplatku se prokazuje platným dvoudílným kupónem, jehož jedna část je přímo nalepena celou svou plochou na vnitřní straně čirého skla předního okna motorového vozidla na pravém dolním okraji (z pohledu řidiče) tak, aby výhled řidiče z vozidla byl co nejméně omezen a kupón byl dobře viditelný z vnější strany vozidla.Motorové vozidlo (nikoli jízdní souprava), které má nejvyšší povolenou hmotnost dle technického průkazu do 3,5 t včetně, spadá do časového zpoplatnění a je tedy nutné při užití zpoplatněné pozemní komunikace (dálnice označené dopravní značkou jako dálnice) uhradit časový poplatek zakoupením dvoudílného dálničního kupónu.Hmotnost motorového vozidla do 3,5 t včetně je rozhodující bez ohledu na to, zda k vozidlu bude či nebude připojeno přípojné vozidlo, při jehož započtení by hmotnost jízdní soupravy překročila 3,5 t. Pro určení největší povolené hmotnosti silničního motorového vozidla je směrodatný údaj v technickém průkaze vozidla.



Booking.com

První část kupónu dále musí 

  • odpovídat stanovenému vzoru
  • obsahovat údaj o registrační značce, který se shoduje s registrační značkou, kterou je opatřeno motorové vozidlo*,
  • mít shodné označení s druhou částí kupónu, natištěné přes holografický prvek kupónu, tj. dvoupísmennou sérii a šestimístné pořadové číslo,
  • obsahovat vyznačení doby platnosti, u krátkodobých časových kupónů (měsíční, desetidenní) musí být vyznačen začátek doby platnosti, kterou provádí prodejce při jeho prodeji proděravěním kleštěmi.

* Při změně registrační značky (SPZ) zůstává kupón nadále v platnosti i s vyznačením původní registrační značky (SPZ), kterou bylo vozidlo opatřeno.

Obě části kupónu slouží ke kontrole Policií ČR a celními orgány. V případě, že první část kupónu není řádně nalepena, není na ní vyznačena doba platnosti nebo chybí vyplněná registrační značka vozidla, je kupón neplatný.

Ceny dálničních kupónů

druh kupónu / cena roční – R měsíční – M desetidenní – D
pro vozidla do 3,5 t 1.500 Kč 440 Kč 310 Kč
pro vozidla nad 3,5 t do 12 t Elektronické mýtné
pro vozidla nad 12 t Elektronické mýtné

Upozornění:

Doporučuje se, aby řidiči ve vlastním zájmu při koupi krátkodobých časových kupónů (měsíčních a desetidenních) zkontrolovali před jejich vylepením, zda prodejce vyznačil začátek jejich platnosti.

Kupón je nepřenosný a po nalepení jej nelze znovu použít pro jiné vozidlo. V případě změny registrační značky vozidla se kupón nemění. Po skončení doby platnosti musí být kupón z čelního skla odstraněn.

Doby platnosti kupónů

Roční kupóny Platnost kupónů je od 1. prosince do 31. ledna roku následujícího po roce, kterého se emise týká, tedy 14 měsíců.
Měsíční kupóny Platnost kupónů začíná dnem vyznačeným na kupónu a končí uplynutím dne bezprostředně následujícího měsíce, který se číselně shoduje se dnem vyznačeným na kupónu. Není-li takový den v příslušném následujícím kalendářním měsíci, připadne konec platnosti na jeho poslední den.
Desetidenní kupóny Platnost kupónů začíná dnem vyznačeným na kupónu a končí uplynutím desátého kalendářního dne.

Měsíční a desetidenní kupóny jsou platné od 1. ledna 2019.

Sankce: Použití zpoplatněné pozemní komunikace bez platného dvoudílného kupónu může být pokutováno až do výše 5 000 Kč v blokovém řízení a až do výše 100 000 Kč ve správním řízení.

Prodejní místa musí být označena samolepkou a kupóny smějí být prodávány pouze za nominální ceny, stanovené nařízením vlády. Kupóny je možno zakoupit ve všech provozovnách České pošty s.p., u smluvních prodejců na čerpacích stanicích pohonných hmot (ČSPH), zejména na zpoplatněné síti dálnic a při nájezdech na tyto pozemní komunikace. Dále pak na dálničních hraničních přechodech a na dalších místech se službami pro motoristy. Všichni prodejci musí být vybaveni informačními materiály, tj. samolepkou s označením prodejního místa, ceníkem a čtyřjazyčným informačním letákem.

Roční kupón pro rok 2018 má platnost od 1. prosince 2018 do 31. ledna 2020 a jeho cena je 1 500,- Kč. Cena měsíčního kupónu činí 440,- Kč a desetidenní kupón vyjde na 310,- Kč.

Zdroj informací : Ministerstvo dopravy ČR