Za vůní levandule i za poznáním na Levandulový statek do Bezděkova

Bezděkov je malá vesnička nedaleko Úsova, v místech, kde úrodná Haná pomalu začíná přecházet v Zábřežskou pahorkatinu. A právě tady se za podpory rodiny podařilo vytvořit vytvořili malý levandulový statek.

Levandulový statek Bezděkov

Na statku v Bezděkově se za podpory celé rodiny úspěšně hospodaří již dlouhou řádku let. I v současné době se majitelé snaží jít ve šlépějích prarodičů a vše kolem statku a zemědělství udržovat a rozvíjet. Daří se jim zde v pěstování ovoce, zeleniny i bylinek jako je měsíček, chrpa, máta, meduňka a hlavně levandule. Jako na správném statku zde můžete kromě bylinek vidět také zvířátka, prasátko Čendu, psy Samika a Jimmina, kočičky, slepičky a hlavně stádo oveček, které nám spásá trávu přímo v levandulích.

 

Levandulová stezka

Hlavní levandulová sezóna je každý rok od konce června do půlky července.  V tuto dobu jsou levandule v tom nejkrásnějším květu. Procházka po levandulové stezce kolem levandulových polí a lesem spojuje relaxaci s poznáním. Cestou se z informačních tabulí dozvíte hodně zajímavostí a také si procvičíte si svaly.  Levandulový statek nabízí spoustu voňavých zážitků. V centru obce nemůžete přehlédnout domeček s typickou „levandulově“ fialovou fasádou. V něm se nachází levandulová expozice s obchůdkem a destilérií. Levandulové výrobky můžete koupit nejen v obchůdku ale také na e-shopu.

Více informací  naleznete  ZDE

Levandulový statek Bezděkov

Levandule

Levandule (Lavandula) je rod rostlin patřící do čeledě hluchavkovité, obsahující 20–40 druhů. Jsou to obvykle polokeře, někdy jen vytrvalé byliny a kvetou fialovým, bílým nebo růžovým květem. Rod je znám především pro svou nezaměnitelnou vůni. Bývají často pěstovány v kultuře, v českých podmínkách se nejčastěji pěstuje druh levandule úzkolistá, známá též jako levandule lékařská s květy fialovo-modrými, ale i bílými, či růžovými a také se stříbřitými listy. Některé druhy se používají jako okrasné rostliny. Uplatní se při výsadbě ve skupinách, kdy vytvářejí krásný kvetoucí koberec. Silice, zvaná levandulový olej, se užívá v lékařství, kosmetice a aromaterapii; má protizánětlivé, antiseptické a repelentní účinky. Široké využití má druh v gastronomii jako koření, na výrobu sirupů či jako pot-pourri. Jde také o medonosné rostliny.

Zdroj: Wikipedie

Levandule