Výstava pro všechny smysly pro velký úspěch prodloužena

VÝSTAVA  JE PRODLOUŽENA AŽ DO 4. 11. 2018.

Botanická zahrada hl. m. Prahy  pořádá už po třiadvacáté výstavu pro všechny smysly. Patronem letošního ročníku se stal herec Jan Potměšil. Výstava tentokrát vznikla v mezinárodním týmu v rámci evropského programu Erasmus+ ve spolupráci s kolegy z botanických zahrad z Polska, Maďarska a Švédska.

Výstava pro všechny smysly

Unikátní výstavu zaměřenou na vztahy mezi organismy si můžete prohlédnout nejen zrakem, ale doslova zažít všemi smysly. I díky speciálnímu zvukovému průvodci se promění v neobvyklý zážitek. Víte, jak voní parazitická rostlina s největším květem na světě – exotická raflézie? Přijďte si přivonět do trojské botanické zahrady denně od 9.00 do 17.00 hodin. Výstava se koná ve výstavním sále v Ornamentální zahradě a je přístupná v rámci běžného vstupného do venkovních expozic.

 

 

Výstavy pro všechny smysly

Živé organismy mezi sebou v přírodě vytvářejí různorodé vztahy a vazby. Jaké jsou a jak fungují? To prozradí originální výstava pro všechny smysly, kterou porádá trojská botanická zahrada. „Tato výstava interaktivní avnou formou představuje konkrétní typy vztahů mezi rostlinami a dalšími živými organismy. Návštěvníci se mimo jiné dozvědí, jak rafinovaný může být u rostlin příjem živin, jak mohou lákat své opylovače, nebo že si některé rostliny vydržují i osobní mravenčí armádu. K vidění budou zajímavé rostliny a modely, které si zájemci budou moci osahat, nebo exponáty, kde bude možné zapojit čich a chuť!“ říká Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy. V loňském roce výstavu pro všechny smysly navštívilo více než 2 500 návštěvníků.

Výstava pro všechny smysly

Nejsi nikdy sám aneb Tajemství symbiózy

V uplynulých letech se návštěvníci díky výstavám pro všechny smysly mimo jiné seznámili s rostlinami v životě indiánů, poznali vztah rostlin a včel a cestovali od hladiny moří
až po střechu světa. Letošní výstava popisuje různorodé a fascinující vztahy mezi živými organismy v přírodě. „Nedílnou součástí výstavy jsou i speciální modely. Letos jsme pro návštěvníky připravili například model největšího květu světa, květu tropické raflézie, nebo pasti masožravé láčkovky, kterou využívá tropický netopýr jako svůj „spacák“. Zkrátka, symbióza v nejpodivnějších formách, soužití dosud nepoznaných organismů,“ zve na výstavu Klára Lorencová, spoluautorka výstavy a kurátorka Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Výstava pro všechny smysly

Více informací naleznete ZDE