Výlet parním vlakem do Szklarske Poreby a odtud k místu známému z Letopisů Narnie

Využili jsme jízdu parního vlaku taženého lokomotivou Rosnička v rámci oslav 120 let železnice Tanvald – Kořenov k výletu do Polského turistického střediska Szklarska Poreba. Dojeli jsme do zastávky Szklarska Poreba Jakuszyce a odtud pokračovali po silnici E65 do části obce Szklarska Poreba Huta. Zde jsme našli po pravé straně silnice parkoviště pro vstup k vodopádu Kamienczyka, kde se natáčelo několik scén z filmu Letopisy Narnie.

Ze Szklarske Poreby k vodopádu Kamienczyka

Cesta vede po červené turistické značce k rozcestníku pod Kamienczykem. Zde pokračujete k vodopádu do poměrně strmého svahu po kamenité cestě.  Po tomto výstupu jsme došli k pokladně u vodopádu . Pro vstup je zde povinné použít ochrannou helmu, museli jsme chvilku počkat, než se turisté vrátili zpět a byly k dispozici helmy. Potom jsme sestoupili po schodišti na ocelovou plošinu se zábradlím vedoucí soutěskou pod vodopád. Voda zde padá z výšky 27 m do tůňky. Poslouchali jsme vodu padající do tůňky a potom jsme se vrátilistejnou cestou po schodech k pokladně a odtud je to již několik kroků k turistické chatě Schronisko „Kamieńczyk“. Zde se nachází vyhlídková plošina odkud je také možné vidět vodopád. V chatě lze koupit občerstvení a upomínkové předměty. Vedle chaty nás zaujala stavba, z jejíhož komína uprostřed pozvolna stoupal kouř. Byla to stylová salaš Sielanka, která nabízí místní pokrmy. My jsme se usadili na odpočívadlo před salaší odkud byly nádherné výhledy na okolí.  Méně fyzicky zdatní turisté mají možnost se dostat k turistické chatě elektrickým minibusem.

 

Vrátili jsme se na parkoviště a odtud do střediska Szklarska Poreba. Zastavili jsme se u nádraží Szklarska Poreba Górna odkud se nám naskýtaly nádherné výhledy na městečko i okolní hory.

 

Vodopád Kamienczyka není jediným vodopádem v okolí Szklarské Poreby. Na konci města u cesty se nachází vodopád Szklarky, který má výšku 13,3 m. Je to zlomová část soutěsky Szklarky.  První zmínky o vodopádu Szklarky pocházejí již ze středověku. V roce 1868 byla u vodopádu postavena hospoda, která byla v letech 1892 – 97 přestavěna na turistickou chatu „Kochanówka“. Její název je spojen se jménem Daniela Kochana.

K vodopádu vede zelená turistická značka podél říčky Kamienna.

 

Szklarska Poręba

Szklarska Poręba (česky Sklářská Poruba,německy Schreiberhau) je rekreační, sportovní a turistické středisko, město na rozhraní Jizerských hor (Góry Izerskie) a Krkonoš (Karkonosze) v jihozápadním Polsku, v Dolnoslezském vojvodství, 6 km od bývalého hraničního přechodu do Česka Jakuszyce/Harrachov. Dělí se na osady Szklarska Poręba Dolna, Średnia a Górna .Železniční spojení s Českem (Harrachovem) bylo obnoveno po rekonstrukci železniční tratě v srpnu roku 2010.Vznik Szklarske Poręby se datuje k roku 1366, městská práva získala roku 1959.Od roku 1617 zde sklářský rod Preisslerů provozoval sklářskou huť. Ta se brzy stala nejlepší ve Slezsku. Roku 1702 přibyla další. Zanikly pro nedostatek dřeva kolem roku 1752.Od 19. století je vyhledávaným klimatickým místem s podmínkami srovnatelnými s Alpami ve výškách kolem 1200 m.

Vodopád Kamienczyka

Vodopád Kamieńczyka (polsky Wodospad Kamieńczyka, německy Zackelfall) je nejvyšší vodopád v polských Sudetech. Tvoří ho řeka Kamieńczyk, která stéká po třech kaskádách z výšky 27 m. Za prostřední kaskádou se nachází grota, jeskyně, částečně zvětšená Valony, kteří v ní před lety těžili ametysty a pegmatit. Grota má jméno Zlatá jáma (polsky Złotą Jamą). Poblíž vodopádu se nachází turistická chata Schronisko „Kamieńczyk“.Andrew Adamson zde v roce 2007 natáčel několik scén do filmu Letopisy Narnie: Princ Kaspian.

Zdroj: Wikipedie

Foto: Cysnews