Výlet na Kunětickou Horu u Pardubic

Výlet na Kunětickou horu jsme podnikli tento víkend , i když předpověď počasí nebyla dobrá neodolali jsme a výlet uskutečnili. A udělali jsme dobře jelikož nebylo velké vedro a dalo se tak slušně jít turistickou trasou. Přijeli jsme na Hlavní nádraží v Pardubicích a z autobusového nádraží pokračovali do Kunětic . Odtud po červené značce se po mírném stoupání dostanete po 2 kilometrech pod hrad Kunětická Hora .

Kunětická hora je charakteristickou dominantou východočeského Polabí vzniklou třetihorní činností země. Díky své siluetě a monumentálnímu postavení v krajině byla osídlena již v období pravěku. Doloženo je osídlení mladší a pozdní doby bronzové a starší doby železné. Původní kupovitý tvar hory byl narušen v průběhu staletí těžbou kamene a získal ve středověku novou siluetu v podobě kamenného hradu.
Na základě archeologických výzkumů lze říci, že rozsáhlý hradní komplex stál na Kunětické hoře již v druhé polovině 14. století. Šlo o hrad s palácem a hranolovou, původně obytnou věží ve východní části areálu a kruhovou věží v západní části areálu. Vzhledem k rozsahu objektu nelze vyloučit ani skutečnost, že hrad byl královým majetkem.

Zde po značce hrad obejdeme celý dokola a dostaneme se na parkoviště pod hradem a pak stoupáme opět mírně , ikdyž již prudčeji , k prvnímu místu na vyhlídku a to ke studni . A kousek odtud je místo kde se pořádají divadelní představení . toto místo není nyní volně přístupné jen pro diváky.

Dále pak stoupáme k hlavní bráně kde si můžeme pomocí mobilního telefonu stáhnout krátkého průvodce hradem . A už vstupujeme do hradní brány a zde si můžeme zakoupit vstupenku do prohlídkové části hradu nebo si projít přístupné části bez nutnosti platit vstup. Otvírací doba je :

V uvedených dnech je hrad otevřen bez polední přestávky.
Pondělí je zavírací den (v případě státního svátku připadajícího na pondělí
je otevřeno a zavíracím dnem je následující úterý).
Prohlídka hradu je samostatná, s výkladem průvodce na palácovém nádvoří.
Doba prohlídky je přibližně 50 minut. Pokladna zavírá 30 minut před koncem návštěvní doby.

leden, únor, březen, listopad, prosinec zavřeno

duben,září , říjen
soboty, neděle, svátky
(ve všední dny pro ohlášené skupiny)
10.00 – 17.00

květen , červen,červenec, srpen
denně mimo pondělí
(pokladna otevřena do 17.00)
9.30 – 17.30

Základní vstupné 70 Kč – více ZDE

My jsme zvolili prohlídku placenou a nelitovali jsme . Není to klasická prohlídka s průvodcem , ale nejdříve na nádvoří Vám průvodce představí historii hradu a kde se co nalézá a pak máte volno k prohlídce celého hradu bez doprovodu . Expozice jsou ve věži ve sklepení , kde je i mučírna . A výhled z hraní věže je nádherný a můžete vidět i Sněžku .Více na fotografiích pod textem . Ještě při odchodu z hradu jste si mohli zastřílet z luku nebo z kuše .

Po prohlídce jsme pomalu klesali dolu na parkoviště a místo konání festivalu České hrady. Letos v termínu 27.7.- 28.7. A dále pokračovali do Perníkové chaloupky, kde se nalézá Muzeum perníku a pak do vesnice Ráby a zpět autobusem na vlakové nádraží a do Prahy nebo Brna .

Náročnost výletu je pro středně zdatného turistu velmi nízká , pěšky ujdete asi 10 kilometrů a to včetně prohlídky hradu . Jen výstupy do hradní věže a do sklepení jsou trochu náročnější.

A na závěr humorná příhoda z nádraží v Pardubicích . Při příchodu na nádraží slyším o odjezdu vlaku do Prahy za jednu minutu a tak jsme se rozběhli podchodem k vlaku . Doběhli jsme ho , dosedli a slyšíme příští stanice Česká Třebová tak jsme jeli obráceným směrem . Zajíždka asi dvě hodiny . A pak čekámeme na Košičan a pak jedeme vlakem z Luhačovic do Prahy co staví na každé větší stanici. Tak cesta z Pardubic místo jedné hodiny trvala dvě a půl .




Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *