Víkend v Mariánských Lázních s folklorním festivalem a prohlídkou miniatur

Vydali jsme se do Mariánských Lázní na Regionální den železnice na Karlovarsku v rámci něhož měl do Mariánských Lázní přijet nostalgický vlak tažený parní lokomotivou Všudybylka. Vlak však nakonec pro poruchu lokomotivy nepřijel. Měli jsme ale možnost si prohlédnout Císařský salonek na nádraží. Již v minulosti jsme podnikli vycházky po trase Edwardovy cesty, Metternichovy cesty i Královské cesty spojené s nezapomenutelnými vyhlídkami na Mariánské Lázně. I tentokrát nám město připravilo řadu dalších  zajímavých zážitků.

Císařský salonek na nádraží

Císařský salonek sloužil k setkávání významných osobností. Bohatá minulost úzce souvisí s historií města i tratě Plzeň – Cheb, po které cestoval i císař František Josef I. Císařský salonek je nově zrekonstruovaný. V rámci Dnů evropského dědictví byl zpřístupněn a v každou celou hodinu probíhaly komentované prohlídky. Salonek se proslavil díky světoznámé schůzce krále Eduarda VII., s císařem Františkem Josefem I. 16. srpna 1904. Událost zde připomínají portréty obou panovníků.   Eduard VII. navštívil Mariánské Lázně celkem devětkrát a za jeho přispění zde vznikl v roce 1905 golfový klub, jehož se sám také stal členem. Pamětní kámen Eduarda VII. na golfovém hřišti byl odhalen v létě 1934. Eduard VII. přijížděl do Mariánských Lázní již jako princ z Walesu od roku 1897, v roce 1903 poprvé jako král. Při prohlídce císařského salonku jsme viděli také původní nástěnné hodiny z konce 19. století a zlatem zdobený kachlový krb (dar saského krále Alberta a jeho manželky Karoly), původní sekretáře a komody a také vzácný secesní lustr se čtyřmi postranními svítidly.

Festival Mariánský podzim

Vydali jsme se z nádraží do informačního centra v Poštovní ulici, kde jsme zjistili, že od 15. do 18. září probíhá v Mariánských Lázních již  18. ročník kulturní akce spojené s vystoupením folklorních souborů. Poprvé se zde uskutečnil v roce 2004 jako  akce folklórního souboru Marjánek. Od té doby  se z něj stala událost, která vždy třetí víkend v září rozzáří celé město. Pro silný déšť se nekonal původně plánovaný krojovaný průvod účastníků od hotelu Cristal Palace na kolonádu. Na festivalu vystoupili účinkující nejen z Čech. Vedle pořádajícího souboru Marjánek roztančili kolonádu v sousedství Zpívající fontány členové souborů Stázka z Teplé, Kalina z Babic, Klíček z Horšovského Týna a Rozmarýnek z Mariánských Lázní.

 

Oběd v rybí restauraci penzionu U pidly

Protože nám při sledování vystoupení vyhládlo, vydali jsme se po Masarykově třídě k parčíku u Hlavní třídy, kde ve stáncích na tržišti voněly nejrůznější dobroty. Nás ale zlákala nabídka restaurace penzionu U Pidly, která nabízí rybí speciality z vlastních chovů a od rybníkářů z okolí. Na denním menu byla rybí polévka, kapří hranolky a štika se zeleninovým salátem. Tomu jsme prostě nemohli odolat.

 

Městské muzeum

Protože jsme město navštívili v termínu Dnů evropského dědictví, měli jsme možnost navštívit nejen Císařský salonek na nádraží, ale také Městské muzeum. Jedná se o nejstarší dům v historické části města. Dvoupatrový klasicistní dům (čp. 11) postavil v roce 1818 Franz Habl a Sybilla Doeltschová jako penzion pro lázeňské hosty. Dům dostal jméno „U zlatého hroznu“. V roce 1880 byl přejmenován na „Goethe-Haus“. V roce 1823 zde pobýval J. W. Goethe. Právě prostory, které obýval jsou vyhrazeny stálé expozici přibližující jeho vztah k městu. Muzeum zde sídlí od roku 1953.

Kromě expozice J. W. Goetha jsme se zde seznámili s expozicí věnovanou anglickému králi Edvardu VII. Anglický monarcha navštívil Mariánské Lázně poprvé roku 1897. Tehdejší Prince of Wales rád cestoval inkognito, proto se zde ubytoval jako Vévoda z Lancasteru. Avšak jeho skutečná totožnost byla brzy všeobecně známa. Mariánské Lázně zalíbily natolik, že se sem vrátil ještě osmkrát.

Nás nejvíce zaujala expozice věnovaná historii města a dějinám lázeňství zachycující vývoj  lázeňského místa v průběhu 200 let jeho existence.

 

Zpívající fontána

Po návštěvě Městského muzea jsme sešli ke Zpívající fontáně v sousedství Kolonády. Fontána byla navržena akademickým architektem Pavlem Mikšíkem. Je tvořena kruhovým bazénem o průměru 18 metrů s dvanáctidílnou plastikou v podobě květu se středem z leštěné oceli. Více než 250 trysek s maximálně 6 metrů vysokým střikem společně s produkcí hudby vytváří zajímavé kombinace včetně barevného osvětlení. Tato zajímavá podívaná se nám naskytla právě v podvečer, kdy zde zazněla hudba z filmu Titanic.

Zpívající fontána hraje denně od 7 hodin každou lichou hodinu. Ve 21 a 22 hodin včetně projekce s barevným osvětlením. Slavnostní zahájení 30. dubna ve 21 hodin, ukončení provozu 31. října ve 20 hodin.

 

Park miniatur Boheminium

Prohlídku známého parku miniatur nacházejícím se v sousedství hotelu Krakonoš jsme si prostě nemohli nechat ujít. Vždyť se jedná o čtvrtý největší park miniatur v Evropě. Můžete sem vyjet kabinkovou lanovkou Koliba – Krakonoš.  Od roku 1903 stojí vedle hotelu Rübezahl velká pískovcová socha Krakonoše. Říkalo se, kdo se dotkne přezky na Krakonošově opasku, splní se mu přání. S dalším kamenným Krakonošem jsme se setkali mezi parkovištěm a parkem Boheminium v sochařském pohádkovém ráji. Tady se přání splní dotekem spodní části Krakonošovy hole. Kromě vládce hor Krakonoše jsme zde viděli další pískovcové postavy z pohádek.

Došli jsme ke vchodu do parku Boheminium. Park byl pro veřejnost otevřen v červnu 1999 pod názvem Miniaturpark. První miniaturou byl zámek Červená Lhota v měřítku 1:25. Expozice obsahovala šest modelů – zámek Červená Lhota, vrch Krakonoš, starobylou rotundu sv. Jiří na hoře Říp, katedrálu sv. Mikuláše s Černou věží, Staré bělidlo s vodním mlýnem a tažný remorkér Bivoj. První velký model památky UNESCO, poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené Hoře u Žďáru nad Sázavou, byl představen na podzim 2003. V té době se také park přejmenoval na současný název Boheminium. Nyní zde můžete obdivovat sedm desítek do nejmenšího detailu propracovaných stavebních a technických památek z celé České republiky. Poznáte zde nejen známé hrady, zámky, pamětihodnosti ale také méně známé objekty z Plzeňského a Karlovarského kraje, rozhledny nebo příhraniční statky. Uvidíte zde třeba přehradu Les Království, Hrad Bezděz nad Máchovým jezerem, hrad Karlštejn, hrad Loket vysílač Ještěd i s kabinkovou lanovkou na dálkové ovládání , plzeňskou katedrálu svatého Bartoloměje, zámky Lednice, Hluboká, Český Krumlov, Kynžvart. Máte možnost vidět jak vypadal Kostel Božího těla v Gutech než vyhořel, větrné mlýny, vinné sklepy ve Strážnici, Stádlecký řetězový most, minaret v areálu zámeckého parku v Lednici, šumavskou rozhlednu Poledník. Řadu míst, která v reálu můžete vidět ve městě zblízka přibližují miniatury. Vidíte zde třeba  rozhlednu Hamelika, Karolinin pramen nebo Křížový pramen s kolonádou. Technickou dokonalostí zaujme vodní mlýn ve Slupi.  Obejít můžete letiště s modely letadel i cestujících.

Návštěva parku miniatur Boheminium je jedinečným zážitkem, během procházky si připomenete kolik zajímavých staveb a technických památek je u nás k vidění.  Není divu, že při procházce vyhládne. V sousedství hradu Karlštejn se můžete posadit pod kryté sezení u grilu s krbem. My jsme si zde nechali připravit grilovaného pstruha.  Odpočinout si můžete také v kavárně s terasou u dětského hřiště.  Zde jsou k dispozici také toalety a zázemí.

Více informací včetně otevírací doby a ceny vstupného  naleznete ZDE

 

 

Revelton Studios Mariánské Lázně

Navzdory ne právě příznivému počasí jsme v Mariánských Lázních strávili velmi příjemný víkend plný zajímavých zážitků. Pro ubytování jsme si vybrali Revelton Studios.  Nabízí zajímavé ubytování v apartmánech různého typu nedaleko centra města. My jsme si zvolili studio sestávající z předsíně, koupelny, obývací místnosti s vybavenou kuchyňkou a ložnice. K dispozici je zde také malé fitness v suterénu, herna pro děti, posezení v lounge zóně na dvorku. Překvapením není konec, třeba v  muzeu hudby Fata Morgána. Kromě perfektního vybavení  jsme ocenili také řadu drobností, jako občerstvení na uvítanou připravené v pokoji, velký červený deštník pro dva, který jsme v počasí s častými dešťovými přeháňkami opravdu využili. Cennosti si můžete uložit do trezoru, ve skříni najdete žehlicí prkno. Opravdu jsme se zde cítili jako doma.

Více informací naleznete ZDE