Top news

Vánoční trhy, Kurfiřtské lázně a  spoustu zajímavých míst poskytuje procházka po středověkém městě Amberg

Vydali jsme se na předvánoční výlet do bavorského města Amberg. Zaparkovali jsme v parkovacím domě Marienstrasse. Vydali jsme se do centra města. Město nás zaujalo svým středověkým vzhledem, došli jsme do centra na Marktplatz, kde se konaly vánoční trhy.  

Nabburger Tor

Vánoční trhy na Marktplatz

Prošli jsme branou Nabburger Tor. Je to nejstarší a díky renesančním přestavbám nejmodernější městská brána v hornofalckém městě Amberg. Prošli jsme uličkami na náměstí Marktplatz. Zde nás zaujala gotická  budova radnice. Prošli jsme se po tržišti, ochutnali svařené víno i klobásy.

Amberg Markplatz

Amberg Radnice

Bazilika Sv. Martina

V sousedství náměstí se nachází Bazilika Sv. Martina, která  je hlavním kostelem města Amberg. Budova dosahuje výšky 72 m a šířky 20,5 m. Veřejnosti otevřená zvonice měří 92 metrů. Kostel byl postaven roku 1421 na jižní straně trhu v gotickém stylu obyvateli Ambergu. Budova je trojlodní, završená společnou střechou. Je obklopena prstencem 19 kaplí. V době naší návštěvy probíhala oprava kostela a stavba byla obehnána stavebními ohradami.

Bazilika Sv. Martina

Procházka kolem centra města

Přešli jsme po mostě přes řeku Vils a pokračovali ulicí Georgenstrasse. Ta nás dovedla na malé náměstí před bývalou  jezuitskou kolejí u farního kostela sv. Jiří. Pokračovali jsme dále a zaujala nás prosklená budova Regionální knihovny naproti kostelu sv. Jiří se kovovými sochami čtenářů na schodech před vstupem do knihovny. Římskokatolický farní kostel sv. Georga je gotická barokní bazilika v Ambergu v Horní Falci. Patří do farnosti v děkanátu Amberg-Ensdorf řezenské diecéze. Ke kostelu přiléhá mohutný komplex budov jezuitské koleje.

Budova Regionální knihovny

Po prohlídce kostela sv. Jiří jsme pokračovali kolem minigolfového hřiště k lávce nad parkem. Ta vedla směrem k univerzitnímu kampusu. V roce 1994 byla zřízena na území dřívějších kasáren Vysoká odborná škola nabízející především technicky zaměřené studijní obory. My jsme obešli centrum města po okruhu císaře Wilhelma až k Wingershoferské bráně.

Došli jsme k budově okresního úřadu Amberg-Sulzbach. Hlavní budovou je bývalý kurfiřtský palác Amberg ve starém městě přímo na řece Vils. Toto stavební dílo patří spolu s kurfiřtskou zbrojnicí a stavbou vodní brány zvanou městské brýle „Stadtbrille“ spojující zámek a zbrojnici  k jedné z nejzajímavějších staveb ve městě. Chvilku jsme strávili prohlídkou zvonkohry a poté jsme přešli řeku Vils po velmi zajímavě konstruované zavěšené lávce,  která je souběžná s Kurfiřstským mostem. Zde jsme se vydali k dalšímu vyhledávanému cíli – Kurfürstenbad, Kurfiřtským lázním. My jsme však neměli v úmyslu relaxovat v bazénech a vířivkách a pokračovali jsme po nábřeží podél řeky Vils kolem Růžové zahrady k další lávce Schiffsbrücke – tentokrát kryté, v blízkosti hotelu Bootshaus Amberg. Zaujala nás nabídka plavby lodí s plochým dnem po řece Vils.

Přešli jsme po lávce a došli k budově Luftsmusea. Základem stálé sbírky Vzdušného muzea jsou objekty, instalace, vzduchostroj, sací a foukací objekty, vzdušná typografie. K vidění zde jsou technologické prostory na téma vzduch s vědeckými a průmyslovými výstavními předměty a dalšími předměty na téma vzduch. Po lávce v sousedství restaurace Ruswurmhaus jsme se dostali k zadní straně baziliky Sv. Martina. Za chviličku jsme stáli  opět na náměstí Marktplatz. Ještě jednou jsme si prošli kolem stánků s vánočním zbožím a lákavými dobrotami. Poté jsme se vydali kolem radnice do Informačního centra. Zde jsme získali mapy a informace o dalších zajímavých místech v okolí města. Protože nás zajímalo, zda je možné dojet do města také vlakem, vydali jsme se ulicí s příznačným názvem Bahnhof Strasse ke vlakovém nádraží, které sousedí s autobusovým nádražím. Cestou nás zaujal historický dětský kolotoč na multifunkčním náměstíčku.

Město Amberg je přívětivé nejen v adventním čase. Můžete se procházet uličkách historického centra, posadit se ke stolku v pekárně a vychutnat si štolu s kávou, nebo se zastavit v obchodech a obchůdcích. Pokud vás prohlídka města unaví, můžete relaxovat v Kurfürstenbad nebo si odpočinout v Solné komoře. Město nabízí také bohatý kulturní program například v Amberger Congress Centrum

 

Amberg

Nejstarší písemná zmínka o Ambergu pochází z roku 1034. Ve 12. století byl již Amberg důležitým místem kupců provozujících obchody. Amberské obchody byly uzavírány z převážné části po vodě, tedy po proudu řeky Vils a odtud přes Naab do Dunaje. Upevněný trh, který lze v polovině 12. století dokázat v knize tradic kláštera Ensdorf, se rozvinul v město 13. století.

Za svůj hospodářský vzestup však vděčí Amberg nejen obchodu, ale hlavně výstavbě železnice a dalšímu zpracovávání těženého surového železa v takzvaných kladivových mlýnech, ve kterých se za použití vodní síly rozkovávala ruda.

Roku 1269 přešel Amberg do rukou rodu Wittelsbachů. Největším příznivcem Ambergu se stal bratr Rudolfa I., vévoda, od roku 1314 král a od roku 1328 císař Ludvík IV. Navzdory rozmanitým vztahům Ludvíka k Ambergu připadla v rodinné smlouvě z Pavie roku 1329 synům jeho bratra, Rudolfa I., a tím falcké linii dynastie Wittelsbachů.

Dne 26. srpna 1596 se zde narodil český „zimní král“ a falcký kurfiřt Fridrich Falcký.

Zdroj: Wikipedie

Kulturní zážitky v Ambergu

Bergfest- horská slavnost na Mariahilfbergu je pravděpodobně nejznámější slavností v Ambergu. Není ale jedinou akcí. Zmínit můžeme např. Noc čarodějnic, Slavnost piva, Krüglmarkt – Trh kríglů (pivních sklenic s uchem), Pfingsdult – Svatodušní jarmark, Staroměstská slavnost, Léto ve městě, Luftnacht – Noc na čerstvém vzduchu, Michaeli-Dult – Michaelský jarmark, Vánoční trh.

Umění a kultura k Ambergu neodmyslitelně patří. Zdejší městské divadlo v bývalém kostele františkánského kláštera nabízí nejen pestrý program, ale pyšní se také zajímavou historií.

Městské muzeum Amberg ukazuje kuriozity a nejrůznější zajímavosti z historie města a nabízí i setkání se životem a dílem známých občanů Ambergu. Dvěma z nich malíři Michaelu Mathiasu Prechtlovi a vynálezci hry Člověče, nezlob se! Josefu Friedrichu Schmidtovi jsou dokonce věnovány stálé expozice.

Město piva Amberg

Ve středověku se v Ambergu ještě pěstovalo víno, dnes je oblíbeným nápojem místních obyvatel a návštěvníků města „a g´scheit´s Bier“ jak říkají obyvatelé Ambergu. Koneckonců vlastní piva ve městě vaří pět středně velkých pivovarů a jeden domácí pivovar. Piva z Ambergu předčí také svou rozmanitostí. V nabídce je okolo 50 různých druhů. Můžete je ochutnat všude: V hostincích, pubech, bistrech a klubech a v létě také v pivních zahrádkách nebo na horské slavnosti na Mariahilfbergu či na jiné z početných slavností města.

Zdroj: Město Amberg, kancelář pro podporu turistického ruchu

Foto: Cysnews