Procházka po stezce Spejbla a Hurvínka v okolí Boleveckých rybníků  je zážitkem pro celou rodinu

Při naší návštěvě Plzně jsme se vydali po stezce v okolí Boleveckých rybníků, po které nás u jednotlivých zastavení čekaly dvě známé postavičky, se kterými jsme se setkali už v centru města na Náměstí republiky.

Výchozí místo zastávka Bolevec

Dojeli jsme tramvají č. 1 z Náměstí Republiky na konečnou zastávku Bolevec. Na druhé straně silnice Plaská jsme viděli i trať se zastávkou Bolevec. Došli jsme podél Plaské silnice kolem hřiště Pumptrack k Třemošenskému rybníku. Na jeho břehu nás upoutala velká dřevěná postavička Hurvínka a proto jsme se hned k ní vydali. Načetli jsme do mobilu QR kód a najednou na nás začali Spejbl s Hurvínkem mluvit a hned nám dávali úkoly. Na tomto zastavení jsme měli za úkol stát na jedné noze.

 

Cesta ke Kamennému rybníku

Pokračovali jsme dále po břehu rybníka a potom jsem vystoupali po cestě ke Kamennému rybníku, kolem kterého vede naučná Sigmondova stezka připomínající  prof. Dr. ing. Josefa Sigmonda lesního radu plzeňských městských lesů a profesora lesnické fakulty v Praze a v Brně. Protože jsme nikde žádné značení neviděli, ani rozcestník nás k pokračování zážitkové stezky nenasměroval, intuitivně  jsme se napojili  na Sigmondovu stezku. Po chvíli nám bylo divné, že jsme na žádné další zastavení nenarazili, proto jsme se vrátili k rozcestníku, vybrali jsme si jinou cestu, kterou jsme přešli po nadchodu Plaskou silnici  a došli jsme k dětskému hřišti Arboretum. Pořád nám přišlo zvláštní, že nevidíme žádné značení.

Rybník Vydmáček a jelení obora

Cyklostezka č. 2151 nás dovedla k odpočinkovému místu Sofronka a dále potom k rybníku Vydmáček. Tady jsme se na chvilku zastavili u ohrady obory a pozorovali jsme několik jelenů. Protože jsme byli na výletě v říjnu, slyšeli jsme potom ještě i z dálky jejich troubení.

Zaradovali jsme se, že jdeme správnou trasou, protože u rybníku Vydmáček už nás čekalo další zastavení s oblíbenými postavičkami. Poté, co jsme opět načetli QR kód a splnili další úkol, otočili jsme se a sledovali cestu, po které jsme přišli. A tady jsme na kmenu stromů zahlédli značení v podobě červenobílého trojúhelníku a pochopili jsme, že trasu jsme nezahájili na výchozím místě  a dokonce jdeme opačným směrem, protože značky jsou namalovány na stromech z druhé strany, než ze které  stromy vidíme.

Pokračovali jsme podél menšího rybníka zvaného Rozkopaný, za nímž se nachází lesní školka Větvička. U dalšího zastavení jsme opět načetli QR kód a byli jsme zvědavi, jaký úkol nás čeká. Tady jsme měli dojít kousek nad zastavení k pískovcovému kameni zvanému Pupek.

U nedalekého rozcestí jsme se zastavili u dřevěné sochy cvičícího Hurvínka, vedle níž bylo tabule dalšího zastavení. Zde jsme se dozvěděli o nedalekém kamenném kříži, který byl obnoven v roce 2010 a  připomíná místo tragické smrti sirotka Webbera Bolka, který se zde před více než 200 lety zabil pádem ze stromu při vybírání vajíček z ptačího hnízda.

Technická památka – kolomazná pec

Cestu už jsme sledovali „zpětně“ a hlídali si značky. Podchodem jsme se dostali za železniční trať. Odtud vede doprava do mírného kopce žlutá turistická značka. Nás ale červenobílé značky vedly lesem, překonali silnici, tentokrát podchodem  a po chvíli jsme došli k rozcestníku Nad Kamenným rybníkem. Tady nás už ukazatel vedl k technické památce ke kolomazné peci. Tato pec je jedinou stojící v Čechách. Dehet se používal pro konzervaci nebo impregnaci. Z něj se vyráběla kolomaz, která byla až do 19. století nejrozšířenějším mazadlem. Pec byla postavena v polovině 18. století a byla využívána do 2. poloviny 19. století, kdy se již využívala levnější průmyslová výroba dehtu. Přečetli jsme si informace na tabuli,  prohlédli si pec ze všech stran a splnili další úkol. Tentokrát jsme se trefovali do dřevěných terčů šiškami.

Šídlovský rybník

Potom už nás cesta dovedla k cyklostezce č. 35, po které jsme došli k Šídlovskému rybníku . Zde jsme opět určitý úsek sledovali Sigmondovu stezku. Za rybníkem se obě stezky rozdělují a zde jsme našli  start a cíl zážitkové stezky Spejbla a Hurvínka, odkud jsme vlastně měli začít. Pokračovali jsme k rybníku Nováček, kde jsme se ještě jednou setkali se sochou Hurvínka. Abychom totiž absolvovali cestu od startu k cíli, měli jsme se na začátku našeho putování vydat po cestě pod pumptrackovým hřištěm k rybníku Nováček, nikoliv rovnou k rybníku Třemošenskému. Na zajímavosti celé trasy to však nic neubralo, jen jsme si přidali dobrodružství spočívající v hledání značek. Celý okruh měřil 5 km a kromě příjemné procházky po zajímavém okolí Boleveckých rybníků jsme si i zacvičili a dozvěděli se spoustu zajímavých informací. Vycházka nás opravdu bavila a těšili jsme se co nám přinese další zastavení.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spejbl a Hurvínek provedou děti i dospělé okolím boleveckých rybníků. Plzeň otevřela zážitkový okruh