Přijďte si prohlédnout císařovnu Sisi a udělejte si s ní fotografii

V neděli 23. srpna 2020 bude v Bardejovských kúpeloch alžbětinský den

Alžbětinský den

První reprezentativní kulturní akcí po korona krizi, kterou uspořádají Bardejovské kúpele ve svém areálu, bude v neděli 23. srpna 2020 tradiční alžbětinský den. Jde o připomínku návštěvy rakouské císařovny Alžběty zvané Sisi, která se léčila v Bardejovských kúpeloch ve dnech 1. – 22. července 1895. Vzpomínková slavnost začne v 15:00. v parku před hotelem Alžběta, u památníku císařovny. Informuje o tom ekonomicko-obchodní ředitelka Bardějovských kúpeloch, a.s., Tamara Šatanková.

Alžbětinský den v Bardejovských kúpeloch

,, Letošní oslava bude odlišná než po minulé roky, bude více symbolická. Kvůli krizi, kterou vyvolal koronavirus, jsme omezili rozpočet a tím i rozsah akce. Nebude se jednat historický průvod s kočárem, což byla oblíbená atrakce. Nebude však chybět císařovna Sisi a její manžel František Jozef (Franz Josef) I. v dobových kostýmech. I tentokrát se budou procházet po areálu lázní a fotografovat se s návštěvníky. Nebude chybět ani doprovodný program, výstava fotografií v prostorách Lázeňské kolonády, volný vstup do muzejní apartmánu Sisi, Promenádní koncert a prodej upomínkových suvenýrů v hotelu Alžběta, „jmenuje T.Šatanková.

Franz a Sisi

Dodává, že slavnost proběhne venku bez nějakých omezení, jediným doporučením je dodržování přiměřených odstupů mezi účastníky. Rouška jsou nadále povinné pouze v interiérech.

,, V druhé polovině srpna každoročně organizujeme slavnost – památný den na počest návštěvy císařovny Alžběty, která v Bardejovských kúpeloch strávila tři týdny. Letošní 17. ročník alžbětinského dne je výjimečný, ale rozhodli jsme se ho uspořádat byť jen v omezeném formátu. Naši klienti si zaslouží i takové zpestření pobytu v lázních za svou věrnost. V současnosti je o pobyty v Bardejovských kúpeloch velký zájem, podobně jako po jiné roky, což nás velmi těší. Vstup je volný. Na této mimořádně oblíbené akci jsou vítáni všichni dospělí, ale i děti, kteří dostanou možnost pozdravit císařský pár. Vychutnejte si i vy atmosféru a noblesu Rakousko-uherské monarchie a vyfotografujte se s jejím oblíbenými představiteli, „uzavírá T.Šatanková.

Franz a Sisi

V Bardejovských kúpeloch ctí tradice

Alžbětinský den organizují lázně jako připomínku návštěvy Sisi v Bardejovských kúpeloh v roce 1895. Sisi sem přišla  1. července 1895 a setrvala zde do 22. července. Do Bardejova přicestovala vlakem po nově vybudované železniční trati a ubytovala se v hotelu Deák. Léčila si nejen zdravotní problémy, ale i duši po úmrtí svého syna Rudolfa, který krátce předtím tragicky zahynul. V hotelu byl pro císařovnu vybudován speciální boční vchod a bývala v pokoji (dnes 218) s krásným výhledem na lázeňský areál. Ve stejném apartmánu se mohou ubytovat hosté i dnes.

Značka Královské lázně

Značku Sisi a její propojenost na ,, královské lázně „budou lázně posilovat iv budoucnu. Vidí v to potenciál, protože Sisi Bardejovské kúpele opravdu navštívila a strávila tu tři týdny. Císařovna byla podle jejího ošetřujícího lékaře Jindřicha Hintze ukázněnou pacientkou, která dodržovala léčebný režim. V rámci pitné kúry měla naordinované pití lázeňského pramene Lobogo (dnes je to na její počest Alžběta). Navštívila i město Bardejov.

Součástí aktivit spojených se značkou ,, královské lázně „je loňská novinka – naučná stezka nazvaný ,, Sisi a její zastavení“. Rovněž v tomto duchu dostala loni nový šat i jméno Kavárna v hotelu Ozón, která se nyní jmenuje: ,, Kavárna Sisi „. Svou výzdobou i sortimentem připomíná císařovnu.

S ,, královskými „aktivitami začaly lázně v roce 2016 po rekonstrukci léčebného domu ALŽBETA (kdysi Deák), který nese jméno rakouské císařovny a uherské královny Alžběty. Lázně ho znovu otevřeli v polovině července 2016, po rekonstrukci v trvání 6 měsíců, která si vyžádala 1,95 mil. EUR, včetně interiéru. Od té doby láká svou romantikou a propojeností na Sisi především ženské návštěvnice, které mohou bydlet v jejím apartmánu.

Apartmán Sisi

Sisi láká

Rekonstrukce léčebného domu Alžběta byla pod stálým dohledem Krajského památkového úřadu v Prešově, aby se zachoval co nejvíce historický charakter budovy, včetně původních materiálů, struktur, detailové barev (žlutá a okrová). Po rekonstrukci podkroví vzniklo 26 nových lůžek. V přízemí vedle recepce je pamětní pokoj císařovny Sisi. V druhém nadzemním podlaží je luxusní apartmán SISI, s velkou terasou. O ten je zájem, protože výhodné ceny zahrnují ubytování, stravování, procedury a bezplatný vstup do wellness centra v hotelu Ozón. Alžběta je s ozónem a balneocentrem propojená spojovací chodbou.

Královské apartmá Sisi má obývací část, ložnici, předsíňku, samostatné WC, samostatnou koupelnu a velkou terasu. Vybaven je masivním italským stylovým nábytkem. Je luxusně zařízený a je to top nabídka Bardějovských kúpeloch, a.s., čemuž odpovídá i nejvyšší cena ze všech kategorií pokojů. O apartmán Sisi je velký zájem hlavně ze strany zahraničních klientů. Bývaly tam klienti z Ukrajiny, Ruska, Běloruska, Dánska i Francie. Někteří se opakovaně vracejí.

V přízemí, vedle recepce, je další-tzv. muzeální apartmán Sisi, vybavený masivním stylovým nábytkem podle vzoru apartmánů v Hofburgu a vyzdoben fotografiemi a obrazy Sisi. Neslouží k pobytu, ale je přístupný i veřejnosti, turistům a neubytován klientem (vstupné je 1 EURO). Obyčejně ho navštíví pacienti během pobytu, výlety ze škol nebo skupiny turistů, kteří mají vlastních průvodců. Ve vitrínách jsou repliky originálov- památníku Sisi z parku před hotelem, velekněžského prstenu, skleněného poháru, z něhož Sisi pila minerální vodu během pobytu. Ve vstupních prostorách jsou repliky obrazů Franze Xavera-Winterhalter „Císař František Josef I. v slavnostní rakouské uniformě“ a „Sisi v bílých plesových šatech posetých hvězdami“. Na recepci si návštěvníci mohou koupit i různé suvenýry a upomínkové předměty.

Muzeum Sisi

 

Více informací naleznete ZDE