Nejkrásnější vodopády v Tyrolsku – nejvyšší, nejširší, nejromantičtější

V létě příjemně ochladí, v zimě vytvářejí úchvatné ledové skulptury. Jsou zasazeny do krásných přírodních scenérií a obestírají je mýty. Na tyrolských vodopádech řítících se ze skalních útesů a strmými roklemi je skutečně něco magického. Všem procházkám, túrám a výletům, které kolem nich vedou, dodávají další rozměr.

Nejvyšší: 159 metrů vysoký vodopád Stuibenfall

Žádný jiný tyrolský vodopád nepadá z takové výšky jako Stuibenfall v obci Umhausen v údolí Ötztal. Za jednu sekundu zde z výšky 159 metrů proteče až 2000 litrů vody. Tento přírodní úkaz získal své jméno díky obláčkům páry a vodní tříště, které se nad ním vznášejí (stuiben či stäuben znamená prášit). Pro návštěvníky je Stuibenfall snadno dostupný dokonce po několika různých trasách. V roce 2016 zde byla vybudována stezka, na které je nutné vyšlapat asi 700 schodů a na závěr přejít přes visutý, 80 metrů dlouhý most. Ten slouží jako vyhlídková plošina téměř na dosah ruky od valící se masy vody. Vždy ve středu večer v období od května do října je vodopád až do půlnoci důmyslně nasvícen.

Výchozí bod: K vodopádu Stuibenfall lze dojít pěšky z vesnice Ötzi-Dorf (Am Tauferberg 8, 6441 Umhausen). Cesta zabere přibližně půl hodiny.

 

Nejširší: vodopád Grawa v údolí Stubaital

Se svými 85 metry šířky je vodopád Grawa v zadní části údolí Stubaital nejširším vodopádem v oblasti východních Alp. Potok Sulzaubach napájený několika přítoky z ledovce se přelévá přes mohutný skalní hřbet ve výšce 180 metrů. Tento ohromující přírodní úkaz, který můžete obdivovat ve dvou vyhlídkových úrovních, je jednou z etap „divoké vodní stezky“ – Wilde Wasser Weg. Nenáročná stezka začíná u chaty Tschangelair Alm a dá se ujít za necelé dvě hodiny.

Výchozí bod: Tschangelair Alm, Dorf 12, 6167 Neustift

Nejromantičtější: soutěska Wolfsklamm

Soutěsku Wolfsklamm u městečka Stans v pohoří Karwendel mnozí považují za jedno z nejpůsobivějších míst v celých Alpách. Drsná a zároveň romantická soutěska Wolfsklamm (Vlčí soutěska) byla zpřístupněna v roce 1901. Jedná se o několik set metrů dlouhou skalní rokli divoké horské říčky, nad kterou se dá přecházet po dřevěných mostech, lávkách a schodištích. Stezka se stáčí jednou doleva, hned zase doprava a pod nohama burácí ledová voda říčky Stanser Bach. Na konci zhruba devadesátiminutové cesty přes mosty a propasti stojí nejstarší klášter v Tyrolsku Wallfahrtskloster St. Georgenberg. Kousek před klášterem cesta vede přes most Hohe Brücke, jehož kamenné nosníky z roku 1497 dříve byly součástí konstrukce nejstaršího mostu v Tyrolsku.

Výchozí bod: Parkoviště Parkplatz Wolfsklamm, St. Georgenberg“, 6135 Stans. Soutěska Wolfsklamm je otevřena od května do listopadu. Vstup stojí 5 eur, zlevněný 1,50 eur.

Zdroj:tyrolsko.cz