Kvíz: Kuriozity v Tyrolsku

Připravili jsme pro vás jednoduchý – a snad také alespoň trochu zábavný – kvíz, jenž představuje některé kuriozity a tyrolská (a zároveň rakouská) „nej“. Víte, na kterém horském vrcholu v Tyrolsku žije myš? Jak se jmenuje nejmenší rakouské město? A slyšeli jste o vesnici, do které se tyrolští řidiči dostanou jedině přes území cizího státu? Užijte si při hledání odpovědí zábavu a snad již opravdu brzy na viděnou!

Otázka 1:  KTERÝ ZE ZÁPLAVY TYROLSKÝCH HORSKÝCH VRCHOLŮ JE NEJVYŠŠÍ?

Tyčí se do výšky 3798 metrů a je vůbec nejvyšší v celém Rakousku.Traduje se, že na vrcholu žije myš. Jednou ze základen při cestě na tuto horu je chata Stüdlhütte, jejíž stavbu financoval Johann Stüdl, zámožný obchodník českého původu, který v 19. století našel svůj druhý domov v městečku Kals.

správná odpověď:

Před nějakým časem se na nejvyšší rakouské hoře Grossglockner (3798 m) objevila myš. Na internetu koluje video, které to dokazuje. A protože myš vidělo víc lidí, lze předpokládat, že se na Grossglockneru skutečně usadila. V takové nadmořské výšce dosud nikde jinde v Alpách myš spatřena nebyla. Ale teoreticky tam žít může, protože například hraboš sněžný se pohybuje ve výškách až 4000 metrů. Nicméně tento druh myší se dožívá věku pouze kolem 18 měsíců a tak slavná „grossglocknerská myš“ už pravděpodobně zemřela. Jestli měla nějaké potomky (zatím) není známo.

 

Otázka 2:  ZNÁTE NEJMENŠÍ RAKOUSKÉ MĚSTO?

Jeho historie se píše již od 10. století. Přezdívá se mu „město skla“. Má pouhých 450 obyvatel.

 

Správná odpověď:

Rattenberg, historický klenot a nejmenší město v Rakousku, je situován v regionu Kufstein mezi řekou Inn a skalním masivem, na němž stojí hrad a mohutná pevnost.Vysoko nad Rattenbergem se tyčí k obloze starodávná pevnost vybudovaná v 10. století. V samotném městečku je půvabné středověké centrum s úzkými uličkami, rozmanitými obchody a pestrobarevnými, krásně zrekonstruovanými měšťanskými domy. Rattenberg je proslulý dávnou sklářskou tradicí a proto se mu někdy říká „město skla“. Díky množství restaurací, lahůdkářství a pravidelným farmářským trhům mají návštěvníci bezpočet příležitostí ochutnat něco z místní kuchyně. V průběhu roku se v městečku koná celá řada akcí, ty uvnitř převážně v komplexu Veranstaltungszentrum Malerwinkel, z venkovních stojí za zmínku například letní festival Schlossbergspiele, nebo široko daleko vyhlášené vánoční trhy.

 

Otázka 3: PŘI JÍZDĚ DO JISTÉ TYROLSKÉ OBCE OBYVATELÉ TYROLSKA TEORETICKY POTŘEBUJÍ PAS (RESP. POTŘEBOVALI BY HO, KDYBY NEEXISTOVAL SCHENGENSKÝ PROSTOR). JAK SE TATO OBEC JMENUJE?

Leží v nadmořské výšce 1054 metrů.  Kdo zvládne výšlap na 1636 metrů vysoký vrchol Sorgschrofen, pas nepotřebuje, protože právě přes tuto horu vede jediné územní spojení regionu kolem obce se zbytkem Tyrolska. Obyvatelé sousedních vesnic rádi nosí kožené šortky.

Správná odpověď:

Malá obec Jungholz na severozápadě údolí Tannheimertal leží ve zvláštním výběžku, který zasahuje hluboko do německého území.Všechny cesty a silnice do této tyrolské enklávy v Bavorsku vedou přes německé území, se zbytkem Rakouska je oblast spojena v jediném bodě – na vrcholu hory Sorgschrofen (1636 metrů nad mořem). Nejspíš nikoho nepřekvapí, že všech 300 stálých obyvatel – Rakušané a Němci jsou zde zastoupeni v poměru 50:50 – obce Jungholz této zeměpisné zvláštnosti říkají „kousek Tyrolska v Allgäu” (Allgäu je okolní jihobavorský region). Jednou z mnoha zvláštností vzniklých v důsledku neobvyklého uspořádání je skutečnost, že na produkty a služby nabízené v Jungholz se vztahuje německé a nikoli rakouské DPH. Řada Němců s oblibou jezdí na krátký výlet „za hranici”, aby si užili klidnou atmosféru v této prosluněné obci daleko od rušných silnic a velkých měst. Vítanou atrakcí nejen pro milovníky přírody je jediná bylinková zahrada v Tyrolsku, kde se dá množství bylinek koupit na trhu, který se koná pravidelně vždy v srpnu. V průběhu zimních měsíců je v provozu nevelký, avšak vždy perfektně připravený lyžařský areál – ideální pro začátečníky a rodiny s menšími dětmi. V létě pak návštěvníci ocení koupaliště Felsenbad s termální vodou.

 

Foto: © Tirol Werbung/

 

Více informací naleznete ZDE

 

Jízda nejstarší ozubnicovou parní železnicí v Evropě

 

K největšímu tyrolskému jezeru Achensee parní zubačkou