Pestré Velikonoce v rozkvetlé botanické zahradě

Botanická zahrada hl. m. Prahy zve návštěvníky na velikonoční prohlídku botanické zahrady. Venkovní expozice září jarními květy narcisů, tulipánů a hyacintů a kvete i řada dřevin. Skleník Fata Morgana nabízí hned dvě výstavy. Až do 7. dubna jsou zde umístěny umělecké objekty sochařky Veroniky Richterové vytvořené z recyklovaných PET lahví v rámci výstavy Nová PET Tropicana. Tu doplňuje výstava Tropické květy s živými exotickými rostlinami, na níž si zájemci mohou zakoupit oblíbené pokojové, ale i netradiční rostliny a různé kultivary orchidejí, bromélií nebo masožravých rostlin. Prodej květin se koná ve výstavním sále botanické zahrady. Skleník Fata Morgana bude v pondělí 1. dubna, tedy na Velikonoční pondělí, mimořádně otevřený. Na Zelený čtvrtek 28. března se zájemci mohou vypravit na první, velikonočně laděné kurátorské provázení – za jarními bylinkami.

Velikonoce v botanické zahradě

„Na Velikonoce meteorologové slibují příjemné jarní teploty, není tedy nic lepšího než vyrazit na procházku do přírody nebo do botanické zahrady. Ve skleníku Fata Morgana jsou k vidění hned dvě výstavy plné pestrých barev a navíc si návštěvníci v rámci výstavy mohou zakoupit oblíbené pokojovky či zajímavé exotické rostliny. Skleník navíc bude výjimečně otevřený i na Velikonoční pondělí a milovníci tropických květů si tak mohou návštěvu botanické zahrady ve svátek skutečně užít,“zve Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Tropické jaro ve skleníku Fata Morgana

Otevírací doba

Venkovní expozice:

denně včetně svátků
9.00–19.00

Skleník Fata Morgana:

út–ne
9.00–19.00

(v pondělí 1. dubna 2024 otevřeno)

Vinotéka sv. Kláry:

po–ne

10.00–19.30

 

Návštěvníky čekají jarní i tropické květy. Skleník Fata Morgana bude otevřený také na Velikonoční pondělí 1. dubna

Tropické květy ve skleníku Fata Morgana

Tropické květy si mohou návštěvníci botanické zahrady přijít prohlédnout do skleníku Fata Morgana. Do 7. dubna doplňují aranžmá kvetoucích exotických rostlin aktuální výstavu pestrobarevných plastik z recyklovaných PET lahví Nová PET Tropicana. Výstava je prodejní, a tak si zájemci mohou některé zajímavé exempláře odnést i domů. K dispozici je pestrý sortiment exotických zástupců kapradin, broméliovitých, orchidejí, sukulentů, palem, masožravek i vděčných klasik pokojové zeleně. Prodej probíhá ve výstavním sále v Ornamentální zahradě. Skleník Fata Morgana, a stejně tak i prodej rostlin budou mimořádně otevřené i na Velikonoční pondělí 1. dubna.

Komu se nelení, tomu se zelení…

Na Zelený čtvrtek, tedy 28. března, zve botanická zahrada na první kurátorské provázení tohoto roku. Tématem jsou jarní rostliny a bylinky. Kurátorka Jarmila Skružná návštěvníkům ukáže jarní byliny plné minerálů a vitamínů, ale i zrádně šťavnaté rostliny, které bychom do velikonoční nádivky určitě dávat neměli. Kurátorská provázení se konají od 17 hodin a místo na prohlídce si není třeba rezervovat. Sraz na provázení 28. března je u hlavního vstupu u Sídliště Bohnice. Účast je zahrnuta v ceně standardního vstupného. Další plánované komentované prohlídky přiblíží zájemcům palmy a cykasy či lesní trvalky a zaměří se i na skalničky, pokojové rostliny a sukulenty.

Motýli na cestách

Botanická zahrada Praha rovněž připravuje oblíbenou výstavu živých tropických motýlů, která bude tentokrát zaměřená na migraci. Do Prahy postupně dorazí na 5 000 kukel několika desítek druhů motýlů z motýlí farmy ve Stratfordu nad Avonou. Budou zde zastoupeny mnohé druhy otakárků, baboček i oblíbení martináči. Kromě přehlídky exotických motýlů ve skleníku se návštěvníci mohou těšit na bohatý víkendový doprovodný program v podobě tvořivých workshopů, doplňkovou výstavu dávno vyhynulých druhů tropických motýlů ve výstavním sále s názvem Ztracená krása nebo panelovou výstavu se zajímavostmi ze světa motýlů a jejich ochrany. Výstava Motýli: Dobrodružná cesta se koná od 19. dubna do 2. června.

Sledujte dění v botanické zahradě na sociálních sítích (Facebook a Instagram)

Novinky a další informace najdete také na
www.botanicka.cz

Program Botanické zahrady hl. m. Prahy v roce 2024

19. 1. – 7. 4.

Nová PET Tropicana

Skleník Fata Morgana se proměnil ve fantastickou barevnou džungli a rozkvetl uměleckými díly Veroniky Richterové, jež jsou tvořena z použitých PET lahví. Skleník osídlilo na 130 unikátních objektů – rostlin, hub i zvířat. Výstava je inspirovaná převážně tropickou flórou a přírodou a objekty byly vytvořeny mezi lety 2010 až 2023. Návštěvníci se setkají s podivuhodnými rostlinami, které nikde nerostou, ale uvidí i neobyčejné květy orchidejí, strelícií nebo lotosů. Ve skleníku se objeví také motýli, labuť nebo krokodýl. Součástí přehlídky jsou komentované prohlídky a workshopy s Veronikou Richterovou. Výstavu od 22. března doplňuje prodejní akce Tropické květy a návštěvníci se mohou těšit na nabídku tropických rostlin.

22. 3. – 7. 4.

Tropické květy (prodejní výstava)

Velké množství exotických rostlin rozšiřuje stávající expozice a skleník Fata Morgana tak ještě více září v jedinečných aranžmá. Přehlídka tropických rostlin na poslední tři týdny doplňuje probíhající výstavu uměleckých objektů z recyklovaných PET lahví Nová PET Tropicana. Během ní je možné zakoupit pestrou škálu tropických rostlin. Prodej probíhá v nově vybudovaném výstavním sále umístěném v centrální části areálu v expozici Ornamentální zahrada, a to od úterý do neděle vždy od 10.00 do 19.00 hodin. 

28. 3. – 12. 9.

Kurátorská provázení

Kurátoři Botanické zahrady Praha zvou na prohlídky jednotlivých expozic. V rámci těchto procházek nahlédnou návštěvníci v doprovodu těch nejpovolanějších pod pokličku pěstování rostlin z celého světa. Blíže poznají například jarní bylinky, palmy a cykasy, stranou zájmu nezůstanou ani oblíbené trvalky, sukulenty či tropické letničky. Komentované prohlídky probíhají ve vybrané čtvrtky od března do září vždy od 17.00 hodin. Účast na prohlídce je v ceně standardního vstupného.

  1. 3. Komu se nelení, tomu se zelení… aneb Co do velikonoční nádivky (ne)patří       (Jarmila Skružná)                  
  2. 4. Palmy a cykasy (Vlastik Rybka)
  3. 5. Lesní trvalky (Iveta Bulánková)

19. 4. – 2. 6.

Motýli: Dobrodružná cesta – výstava tropických motýlů ve skleníku Fata Morgana

 7. 6. – 7. 7.

Sukulenty v interiéru – výstava sukulentů, na níž se lze dozvědět, jak je pěstovat