Výstava Železnice a republika 1918–2018

Výstava Železnice a republika  u příležitosti 100 let od vzniku Československé republiky a Československých státních drah

Termín a místo

25. až 29. října 2018 ve Vládním salonku na 1. nástupišti pražského hlavního nádraží.

 

Výstava Železnice a republika 1918 – 2018

 

Výstava s názvem Železnice a republika 1918-2018, která mapuje významné milníky v uplynulém století republiky, ČSD a ČD.

Asi málokoho by napadlo přirovnat tento vztah k manželství. Přitom se ale obsahem tento příměr nabízí. V dobrém i zlém, ve zdraví i nemoci, v bohatství i chudobě… Uplynulých 100 let prověřilo tento svazek nesčetněkrát. Ať už šlo o velké okamžiky našich dějin nebo o malé epizody, které pomalu upadají v zapomnění, vždy najdeme spojení, které nás nakonec ke kolejím přivede. V duchu rčení, jež říká, že národ, který nezná svou historii, je odsouzen ji opakovat, jsme se pokusili připomenout zásadní události, kterými si musela naše země v posledních 100 letech projít. Železnice v těchto příbězích zastává často úlohu na první pohled okrajovou, někdy neveselou, bez výjimky ale velmi emotivní. Klíčovou roli ale vždy hrají lidé, ať už jde o železničáře, kteří roztáčejí složitá drážní soukolí a vdechují jinak mrtvému železu život, nebo o cestující, pro které tady byly vlaky, koleje a nádraží především.

Cílem výstavy není tvořit dokumentární rekonstrukci. Je totiž do značné míry nemožné zachytit do nejmenšího detailu realitu okamžiků dávno minulých. Tím spíše stojí za to připomenout to důležité, co nesmíme zapomenout. Už jen proto, že jsme sto let spolu a další stovky se dožije málokdo z nás.



Otevírací doba a vstup

  • otevřeno v pracovní dny 25., 26. a 29. října od 10:00 do 19:00 a o víkendu 27. a 28. října od 10:00 do 17:00
  • vstup zdarma

 

Více informací naleznete ZDE

 

Sto let republiky a železnice na pražském Hlavním nádraží