Zentiva vyznamenala nastupující generaci vědců cenami The Parc Awards

Centrum aplikovaného farmaceutického výzkumu (The Parc), které Zentiva založila ve spolupráci s předními českými akademickými institucemi, udělilo svým doktorandům ceny The Parc Awards za vynikající akademickou práci v oblasti aplikovaného výzkumu a vývoje léčiv. V roce 2021 dosáhli studenti The Parc obdivuhodných výsledků – dokončili 17 vědeckých prací a přednesli celkem 33 příspěvků na vědeckých konferencích.

Ocenění The Parc Awards ve dvou kategoriích.

Doktorandi centra The Parc byli oceněni The Parc Awards ve dvou kategoriích. V kategorii Student Choice Award zvítězil již podruhé Vojtěch Klimša s projektem „Vysoce výkonný screening sprejově sušených formulací“. Druhou studentskou cenu získala Dita Spálovská za „Vibrační a chiroptická spektroskopie jako pokročilý nástroj studia struktury a identifikace farmaceuticky významných a psychoaktivních látek“ a třetí cenu získal Nikita Marinko za práci na téma „Kombinovaný in-silico a experimentální přístup k efektivnímu zvětšování měřítka procesů ve farmaceutickém průmyslu“. Cenu Expert Choice Award získal Erik Sonntag za práci „Robotická linka pro kontinuální výrobu personalizovaných formulací“.

 

„Vynalézavost a kvalita práce našich studentů, nejen vítězů ale skutečně všech studentů v The Parc, mě každý rok ohromuje. Děkuji odborníkům ze Zentivy za to, že studentům poskytují praktický pohled na farmaceutický výzkum, a akademickým školitelům za jejich odborné vedení a dlouhodobou podporu. Vítězům blahopřeji a těším se, že společně budeme utvářet budoucnost farmaceutického průmyslu,“ řekl prof. František Štěpánek, vědecký ředitel The Parc.

Inspirativní prostředí pro prvotřídní vzdělávání mladých talentovaných výzkumníků

I v roce 2021 se The Parc stal inspirativním prostředím pro prvotřídní vzdělávání mladých talentovaných výzkumníků a jejich spolupráci s akademiky a profesionály z průmyslu. Pomohl tak urychlit inovace a výzkum léčiv v České republice. Do PhD programu, který Parc poskytuje, bylo přijato 7 nových studentů, čímž se počet dosavadních účastníků rozšířil na rekordních 39 doktorandů. Zentiva pevně věří, že podpora aplikovaného výzkumu prostřednictvím The Parc studentů pomůže překlenout propast mezi teoretickou vědou a tím, co se děje v reálné praxi, což je velmi cenný aspekt v budoucí kariéře nastupující generace farmaceutů.

„Ceny Parc jsou skvělou příležitostí ke zhodnocení uplynulého roku a oslavě dosažených výsledků. Seznam publikací, konferenčních a grantových příspěvků ukazuje, že se nám podařilo vytvořit mimořádnou farmaceutickou platformu. Tyto úspěchy pramení z dokonalé symbiózy mezi průmyslem a akademickou sférou založené na spolupráci bystrých studentů, akademiků se spoustou nápadů a kvalifikovaných odborníků z oboru. Absolventi Parcu jsou na svou kariéru dobře připraveni, většina z nich již našla skvělé pracovní pozice téměř ve všech tuzemských farmaceutických společnostech, i v zahraničí,“ uvedl Ondřej Dammer, provozní ředitel The Parc.

Od založení se do The Parc zapojilo více než 60 studentů, 43 profesorů a akademických a průmyslových lídrů. Absolventi Parcu úspěšně pokračují ve svých kariérách ve farmaceutickém průmyslu nebo v akademických institucích. Třetina z nich začala pracovat v Zentivě, což společnosti velmi pomáhá v jejím rozvoji. 

Centrum The Parc

The Parc založila Zentiva ve spolupráci se třemi akademickými partnery: Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze, Přírodovědeckou fakultou Univerzity Karlovy a Ústavem organické chemie a biochemie Akademie věd ČR. Tato úspěšná iniciativa spojila mladé talenty s předními farmaceutickými a akademickými odborníky a společně pracují na urychlení inovací ve výzkumu a vývoji léčiv.

Parc poskytuje akademické vzdělání světové úrovně v kombinaci s praktickými průmyslovými a obchodními zkušenostmi pod vedením vědců, inženýrů a manažerů z akademického světa i farmaceutického průmyslu. Umožňuje studentům získat postgraduální školení ve farmaceutických vědách týkajících se chemie, farmaceutické technologie, biofarmacie a klinického výzkumu. Výsledky studentského výzkumu jsou často přímo implementovány do reálných produktů uváděných na trh a pomáhají opravdovým pacientům. Ve spolupráci s akademickými partnery po celé Evropě nabízí The Parc také stáže pro studenty a výzkumné výměnné pobyty pod dohledem špičkových vědců. Více informací o The Parc naleznete na www.theparc.eu.

Foto: Zentiva

O společnosti Zentiva

Zentiva je výrobcem vysoce kvalitních dostupných léčiv, které poskytuje pacientům v Evropě i za jejími hranicemi. Se svým týmem sestávajícím z více než 4 700 oddaných lidí a sítí výrobních závodů včetně vlajkových závodů v Praze, Bukurešti a Anklešváru usiluje Zentiva o to být lídrem v oblasti značkových generických léků v Evropě, aby co nejlépe uspokojovala každodenní potřeby lidí v oblasti zdravotní péče. Zakládáme si na tom, že zdravotní péče má být právem a nikoli výsadou. Lidé potřebují lepší přístup k vysoce kvalitním dostupným léčivům a zdravotní péči více než kdy dříve. Stojíme bok po boku se zdravotnickými pracovníky, lékárníky a orgány odpovídajícími za zdravotnické systémy, se kterými sdílíme stejný smysl pro povinnost pomáhat se snižováním nákladů a zlepšovat přístup ke zdravotní péči. Více informací najdete na www.zentiva.cz.