V Olomouci svítí Naděje

Vánoční strom na Horním náměstí už září. Jedenáctimetrový smrk z Postřelmova se rozsvítil dnes, o první adventní neděli, v šest hodin ráno. Z výtvarné soutěže, do které dorazilo přes 90 návrhů jména letošního stromu, vzešlo jméno velmi příznačné současné době – Naděje.

„Ačkoli toto jméno už olomoucký vánoční strom před několika lety měl, v letošních návrzích se objevilo znovu a nám pro tuto dobu přišlo opravdu nejvhodnější. Celá republika, všichni občané, prochází v letošním roce velmi nelehkým obdobím, které na nás klade velká omezení jak v pracovním, tak soukromém životě. V této době je více než kdy jindy potřeba naděje a víry, že vše zlé se v dobré obrátí a život se opět vrátí do běžných kolejí,“ říká primátor města Mirek Žbánek.

Rozsvěcení vánočního stromu v Olomouci

Výtvarná soutěž Naděje

Vítězný návrh přišel od Kateřiny Švestkové ze 3.B ZŠ Mozartova. Letos se však ocenění dočkala i další dvě výtvarná zpracování, a to adventní kalendář s bylinnými čaji ze 4.C FZŠ Hálkova za originálně pojatý nápad a stromeček Koronavírek od Bibiany Telíškové ze 3.B ZŠ Mozartova za jedinečné výtvarné zpracování. „I přesto, že školy měly distanční výuku, přišlo návrhů mnoho, přes devadesát. Toho si moc ceníme. Samozřejmě se objevila i jména, která reflektují současnou podivnou dobu, jako třeba Kovídek, Koronavírek apod. A ačkoli byly návrhy moc pěkně zpracované, dohodli jsme se, že právě kvůli době, ve které se teď nacházíme, by mělo jméno stromu lidem přinášet světlo a naději, ne připomínku toho složitého,“ objasňuje situaci kolem vybírání jména vedoucí oddělení kultury Radim Schubert.

Letos se vánoční strom rozzářil ve velmi netradičním čase. „Avizovali jsme, že strom rozsvítíme o první adventní neděli, ale nechtěli jsme, aby se na náměstí srocovalo velké množství lidí, kteří by v podvečer čekali na rozsvícení. Proto jsme zvolili časné ráno, aby Olomoučané alespoň na videu nepřišli o ten krásný moment rozzáření stromu do tmy. Při procházkách městem tam mohou už po celou první adventní neděli obdivovat naši zářící Naději,“ vysvětluje primátor.

Foto: Blanka Martinovská

 

Více informací naleznete ZDE