Západočeská univerzita zve na benefiční akce na podporu Ukrajiny

ZČU pro UA, to je benefiční koncert, který připravili studentky a studenti prvního ročníku bakalářského studia na Fakultě pedagogické. Uskuteční se v sobotu 26. března od 16 do 22 hodin v plzeňské Papírně. Vstup je zdarma, lidé budou moci přispět během koncertu.

Benefiční koncert pro Ukrajinu

„Hned v prvních dnech po zahájení ruské invaze na Ukrajinu jsme přemýšleli, jak můžeme pomoci, a protože se všichni věnujeme hudbě, rozhodli jsme se pro benefiční koncert. Obávali jsme se jen, abychom vše zvládli zorganizovat včas. Bohužel se ukazuje, že pomoc je potřeba stále a bude potřeba ještě dlouho,“ říká Adéla Somolíková, členka organizačního týmu, složeného ze studentek a studentů katedry hudební výchovy a kultury Fakulty pedagogické.

Studentská benefice

Studentská benefice začne ve čtyři odpoledne, konec je plánován až na desátou. Návštěvníci se mohou těšit na hudbu ve stylu funky, jazzu i rocku. Na pódiu se vystřídají kapely Moodshake, Cruel Jokers, Drumband Františka Zemana a vystoupí také skupina B-Sonic, speciálně zformovaná pro koncert ZČU pro Ukrajinu. V plánu jsou také krátké rozhovory s ukrajinskými studenty.

Pozvání přijali ministr kultury Martin Baxa a rektor ZČU Miroslav Holeček. Kromě nich promluví také zástupci krajské pobočky neziskové organizace Člověk v tísni Jakub Paleček a Jitka Kylišová.

 

Peníze půjdou na konto Člověk v tísni

Právě na konto Člověka v tísni totiž půjdou peníze, které prostřednictvím QR kódů, rozmístěných v celém prostoru, lidé pošlou na pomoc Ukrajině. Kromě bezhotovostních plateb bude možné přispět i do kasičky nebo zakoupením předmětů speciálně vyrobených pro tuto akci. Peníze vybrané na místě věnují organizátoři na transparentní účet ZČU, kde chce univerzita shromažďovat prostředky, které pak bude moci využít na pokrytí svých nákladů spojených se současnou krizí.

„Válka na Ukrajině otřásla celou naší společností a já jsem nesmírně vděčný, že studenti hledají cesty, jak pomoci. Podpora prostřednictvím neziskových organizací je velmi důležitá, zároveň má ale velký význam, aby se každý snažil být užitečný i ve svém nejbližším okolí. Dohodli jsme se proto, že založíme transparentní účet ZČU, kam půjdou prostředky určené primárně na pomoc našim studentům z válkou zasažených zemí,“ říká rektor ZČU Miroslav Holeček. 

Výtvarné workshopy pro děti

Studenti z katedry výtvarné výchovy a kultury Fakulty pedagogické povedou během celého odpoledne výtvarné workshopy pro děti. Zapojeni do programu budou i studenti dalších fakult ZČU. „Náš kamarád z Fakulty filozofické Jan Sýkora bude koncert moderovat, studenti z Fakulty elektrotechnické zase budou mít na starosti fotky a videa,“ dodává Adéla Somolíková.

Prodej autorských dělv rámci festivalu Jeden svět

Také studenti a pedagogové Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara napříč ateliéry iniciovali benefiční akci, a to prodej autorských děl. Uskuteční se v rámci festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět v Moving Station. Finanční výtěžek z něj věnuje Sutnarka na konto organizace Člověk v tísni, která festival filmů o lidských právech pořádá.

Benefiční prodejní výstava

Benefiční prodejní výstava bude probíhat po celou dobu trvání festivalu, tedy od 22. do 27. března, vždy od 13 do 22 hodin. Zakoupit umělecká díla budou moci zájemci také v době projekce festivalových filmů v budově Sutnarky (Univerzitní 28) ve čtvrtek 24. března, kde budou díla vystavena v Galerii Inkubátor. V Moving Station i v Galerii Inkubátor na Sutnarce bude možné nákup uskutečnit pouze v hotovosti.

Od 30. března pak Sutnarka zahájí online prodej autorských děl, který bude mít formu aukce. Dostupný bude prostřednictvím facebookového profilu fakulty.

 

Zdroj: Západočeská univerzita v Plzni